Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Βίσεγκραντ εναντίον Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βίσεγκραντ εναντίον Ευρώπης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ανακοίνωσε από το... Facebook ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ του τηλεφώνησε και υπαναχώρησε μετά την απειλή του ότι δεν θα συμμετέχει στη μίνι ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ο Τζουζέπε Κόντε είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την καγκελάριο ότι δεν θα υπάρχει στο τραπέζι της συνόδου το προσχέδιο συμφωνίας που είχε επεξεργαστεί η Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και αναφερόταν ουσιαστικά στην αποκαλούμενη “δεύτερη υποδοχή” του αιτούντος ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δηλαδή της υποδοχής τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της “άμυνας” των ευρωπαϊκών συνόρων που θέτει διαρκώς η νέα Ιταλία των Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος ταξίδευε στην Ιορδανία και στον Λίβανο, τις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής που σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από εκείνες της Ευρώπης στο προσφυγικό και ζητούν επειγόντως βοήθεια για να αντέξουν.

“Επιτέλους, βλέπω μια Ιταλία που τη σέβονται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Προχώρα έτσι, πρωθυπουργέ Τζουζέπε Κόντε” σημείωσε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η ομάδα του Βίσεγκραντ

Τη στιγμή που ο Κόντε πανηγύριζε και ο Σαλβίνι αισθανόταν δικαιωμένος για τη μεταναστευτική του πολιτική, οι χώρες του Βίσεγκραντ μαζί με την Αυστρία προσπαθούσαν να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο εν όψει της μίνι συνόδου κορυφής, που σε μερικά σημεία ταυτίζεται με την πολιτική της Ευρώπης - φρούριο που προωθεί και η Ρώμη. Από τη Βουδαπέστη, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας ανακοίνωσαν ότι η μίνι σύνοδος είναι “απαράδεκτη”, γιατί “επαναπροτείνεται μια πρόταση που έχουν ήδη απορρίψει”. Ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς αποστασιοποιήθηκε σχετικά, λέγοντας ότι “στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μέλη πρώτης και δεύτερης διαλογής” και ότι “πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη μορφή συνεργασίας. Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη, όπου θα τραβάνε όλοι κουπί προς την ίδια κατεύθυνση”. Δηλώσεις που υπαγορεύονται περισσότερο από το γεγονός ότι η Αυστρία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία, παρά από τις θέσεις του ιδίου και της χώρας του για το μεταναστευτικό.

Νέες προκλήσεις Σαλβίνι

O υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Σαλβίνι ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας “πολυλογάδες” και “φαφλατάδες” τους Μακρόν και Σάντσεθ. Ο Σαλβίνι πυροδότησε μια οξύτατη αντιπαράθεση με τις ΜΚΟ “στέλνοντας” στην Ολλανδία τριακόσιους με τετρακόσιους πρόσφυγες, ενώ ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ θα υποδεχθεί ακόμα έξι πλοία με πρόσφυγες όταν αυτά εμφανιστούν στην Ιταλία.

“Τα πλοία αυτών των ψευτοΜΚΟ δεν θα ξαναφτάσουν στο ιταλικό έδαφος” προειδοποίησε από το Twitter ο Σαλβνίνι, ζητώντας από το σκάφος της ΜΚΟ Lifeline να βάλει πλώρη για την... Ολλανδία λόγω της σημαίας του πλοίου και παρόλο που η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στη Δρέσδη της Γερμανίας. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, αφού μετατράπηκε σε τροχονόμο της θάλασσας, απεφάνθη ότι η Ολλανδία δεν έχει πάρει πρόσφυγες και ως εκ τούτου οι τριακόσιοι με τετρακόσιοι διασωθέντες από τη Lifeline θα πρέπει να πάνε... δικαιωματικά στην Ολλανδία.

“Αυτά τα πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο δεν κάνουν εθελοντισμό, βοηθάνε τη διακίνηση των ανθρώπων. Η Lifeline δεν ακούει την ιταλική ακτοφυλακή, εμποδίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης, χρησιμοποιεί τους απελπισμένους ως εμπόρευμα. Οδηγίες προς θαλασσοπόρους: οι ΜΚΟ δεν θα βάλουν πια πόδι στα ιταλικά λιμάνια” διακήρυξε ο Σαλβίνι, που το προηγούμενο Σάββατο είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ΜΚΟ που τον είχε αποκαλέσει διαμέσου των κοινωνικών δικτύων “φασίστα”, για να κατεβάσει αργότερα το σχόλιο. Ο Σαλβίνι είχε επιτεθεί εναντίον των ΜΚΟ Lifeline και Seefuchs υποστηρίζοντας πως “η Ιταλία δεν θέλει να είναι συνένοχος στο εμπόριο της παράνομης μετανάστευσης”, για να εισπράξει από την Lifeline το σχόλιο στο Twitter ότι “οι φασίστες μας κάνουν διαφήμιση”. Ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη “γραμμή” Σαλβίνι υποστηρίζοντας πως η Lifeline λειτουργεί εκτός κανόνων.

Έμμεση απειλή στον συγγραφέα Σαβιάνο

Ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε επίσης όλη τη δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία που αγωνίζεται εναντίον της μαφίας απειλώντας ευθέως τον συγγραφέα Σαβιάνο, που έχει επικηρυχθεί από τους μαφιόζους για τη σθεναρή του στάση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και στρέφεται ευθαρσώς κατά της ρατσιστικής πολιτικής του Σαλβίνι, ότι “θα αξιολογήσει” την ανάγκη να έχει αστυνομική προστασία. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Δημοκρατικού Κόμματος Μινίτι επισήμανε στον Σαλβίνι ότι η αστυνομική προστασία δεν παραχωρείται λόγω της “συμπάθειας” προς ορισμένα άτομα.

Εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών

Στο Μπενεβέντο έξω από τη Νάπολη συνελήφθη εν τω μεταξύ ο αποκαλούμενος και “βασιλιάς των προσφύγων” μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ενώ διεξάγονται έρευνες και για ακόμα τριάντα έξι, για απάτη εναντίον του κράτους, διαφθορά και άλλα αδικήματα σχετικά με τη διαχείριση δεκατριών κέντρων φιλοξενίας οκτακοσίων αιτούντων ασύλου. “Είμαι επιχειρηματίας, ασχολούμαι με τα κοινωνικά, αλλά δεν είμαι παπάς, πρέπει να έχω κέρδη” τόνισε ο Ντι Ντονάτο, ο επικεφαλής του συνεταιρισμού Maleventum που συνελήφθη για απάτη που ξεπερνά το 1 εκατ. από τον Νοέμβριο του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL