Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κάποτε η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δούρειο ίππο για την επιβολή των επιδιώξεών της. Για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι απλώς κάτι το ενοχλητικό. Ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζονται πλέον σαν ένα ακόμη "πλοκάμι" του επάρατου διεθνισμού από μια κυβέρνηση που δεν κρύβει την εχθρότητά της για κάθε έκφραση πολυμερούς διπλωματίας.

Τελευταίο θύμα του νέου αμερικανικού απομονωτισμού αποτελεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν χθες καταγγέλλοντάς το ως "οχετό πολιτικών προκαταλήψεων". Η Νίκι Χέιλι, Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, έκανε λόγο για "υποκριτικό" οργανισμό που "διακωμωδεί τα ανθρώπινα δικαιώματα" και έχει επιδείξει "ατελείωτη εχθρότητα απέναντι στο Ισραήλ". Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που κατηγόρησε την επιτροπή ότι προστατεύει όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επί διακυβέρνησης Τραμπ, η Ουάσιγκτον έχει αποσυρθεί από την UNESCO και τη συμφωνία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση πολλών υπηρεσιών του διεθνούς οργανισμού. Η σχέση των ΗΠΑ με το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηριζόταν πάντοτε από αρκετές εντάσεις, εξαιτίας κυρίως των αρκετών καταδικαστικών αποφάσεων για το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί και πάλι επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεώτερου για να επιστρέψουν επί Μπάρακ Ομπάμα.

Η αντίδραση του ΟΗΕ σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση ήταν μάλλον ψύχραιμη. Ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα "προτιμούσε" την παραμονή των ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσαΐν έκανε λόγο για "απογοητευτική είδηση, που όμως δεν εκπλήσσει". Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Μόσχα και το Λονδίνο.

Η μοναδική χώρα που χαιρέτισε την απόφαση ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Πρόεδρο Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Πενς και την πρέσβειρα Χέιλι για τη θαρραλέα απόφασή τους κατά της υποκρισίας και των ψεμάτων του αυτοαποκαλούμενου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ", ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Τραμπ: Οι μετανάστες "μολύνουν" τη χώρα μας

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε χθες κάποιες προσπάθειες να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η πρακτική χωρισμού των παιδιών από τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος άφησε να διαρρεύσει ότι η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη και έμπιστη σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, προέτρεψε τον πατέρα της να βάλει τέλος στην πολιτική "μηδενικής ανοχής" που τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει οδηγήσει στον εγκλεισμό περισσότερων από 2.300 παιδιών σε ειδικά κέντρα κράτησης. Την προηγούμενη μέρα, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από τα βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα με μικρά παιδιά μεταναστών να κλαίνε μέσα σε συρμάτινα κλουβιά σε κέντρα κράτησης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα χαρακτηρίζοντας την παράτυπη μετανάστευση ως πηγή μόλυνσης. Απαντώντας στις επικρίσεις που προκαλεί η αντιμεταναστευτική πολιτική του, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter: "Δεν νοιάζονται για το έγκλημα και θέλουν τους παράνομους μετανάστες -ανεξάρτητα από το πόσο κακοί μπορεί να είναι- να ξεχυθούν και να μολύνουν τη χώρα μας".

Σε αυτό το κλίμα, η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θύμιζε κακόγουστη φάρσα. "Μέσα από την ενεργό ανθρωπιστική διπλωματία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τις άοκνες προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την επίτευξη βιώσιμων λύσεων για τους διωκόμενους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες αντανακλώντας τις βαθιά ριζωμένες αξίες του αμερικανικού λαού" κατέληγε η ανακοίνωση.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε από τα δύο νομοσχέδια για τη μεταναστευτική πολιτική περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνωρίζοντας, σύμφωνα με πηγές των Ρεπουμπλικανών, ότι ο χωρισμός των οικογενειών "σίγουρα δεν είναι κάτι ελκυστικό και δίνει κακή εντύπωση".

Είναι σαφές ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να συνδέσει μια συνολική νομοθετική ρύθμιση για το μεταναστευτικό με τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό. Δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Αμερικανούς στηρίζουν την πολιτική "μηδενικής ανοχής" του Τραμπ.

Εκτός από την αμερικανική κοινή γνώμη, την αντίθεσή τους στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών εξέφρασαν χθες και οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Business Roundtable. Η δεύτερη μάλιστα την χαρακτήρισε "απάνθρωπη και αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες".

"Ενοχλήθηκε" μέχρι και η Λεπέν

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τόνισε ότι "οι εικόνες παιδιών να κρατούνται σε κλουβιά είναι βαθύτατα ενοχλητικές", ενώ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι υποστηρίζει πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας που αποκάλεσαν τη συγκεκριμένη πολιτική "ανήθικη" και "αντίθετη με τις αξίες του καθολικισμού".

Ακόμη και η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, που στο παρελθόν έχει επαινέσει πολλές φορές τα σκληρά μέτρα του Τραμπ απέναντι στη μετανάστευση, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι διαφωνεί με τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους. Στο Μεξικό, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λουίς Βιντεγκαρέι Κάσο έκανε λόγο για "σκληρή και απάνθρωπη" πρακτική που σαφώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα σ' όλα αυτά ήλθε και η είδηση ότι τα έκτακτα μέτρα στοιχίζουν στο αμερικανικό Δημόσιο πολύ περισσότερο. Όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC, οι καταυλισμοί με τις τέντες και τα κλουβιά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στοιχίζουν 775 δολάρια ανά άτομο τη νύχτα, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας. Πριν την εφαρμογή των μέτρων, το σχετικό κόστος δεν ξεπερνούσε τα 300 δολάρια.

Θύμα του αρνητικού κλίματος έπεσε χθες και η πολιτικός που έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με την πολιτική "μηδενικής ανοχής". Η υπουργός, Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστεν Νίλεσεν είχε την ατυχή έμπνευση να επιλέξει για το δείπνο της... μεξικάνικο εστιατόριο της Ουάσιγκτον. Αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν εντοπίστηκε από διαδηλωτές που άρχισαν να της φωνάζουν "πώς κοιμάσαι τα βράδια;", "ακούς το κλάμα των παιδιών;" και "αν τα παιδιά δεν τρώνε ανενόχλητα, ούτε εσύ θα τρως ανενόχλητη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL