Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το δίλημμα Μακρόν: Αριστερά ή Δεξιά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα Μακρόν: Αριστερά ή Δεξιά;

Της Ελένης Τσερεζόλε

Εξ οικείων τα βέλη. Τρεις από τους βασικούς υποστηρικτές του σημερινού Προέδρου της Γαλλίας, τρεις άνθρωποι που συνέβαλαν στο οικονομικό του πρόγραμμα, θέτουν πλέον εν αμφιβολία τις πολιτικές του. Και μάλιστα το πράττουν γραπτώς - scripta manent γαρ. Η εφημερίδα "Le Monde" έφερε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα ένα "εσωτερικό σημείωμα" το οποίο οι Φιλίπ Αγκιόν, Φιλίπ Μαρτέν και Ζαν Πιζανί Φερί απηύθυναν στον Μακρόν. Όπως ήταν φυσικό, το περιεχόμενό του διέρρευσε στον Τύπο, φανερώνοντας τα εσωτερικά προβλήματα της κυβερνητικής παράταξης σε επίπεδο βουλευτών, συνοδοιπόρων, φιλικά προσκείμενων κ.ά.

Το κείμενο, με την ακρίβεια των στοιχείων του, τη δομή του, τις απόψεις του, αποτελεί ένα σημαντικό "κατηγορώ" σχετικά με τη μέχρι σήμερα πολιτική του Μακρόν. Εκφράζει, θεωρητικοποιώντας τη, τη μη ικανοποίηση πολλών από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος.

Ο Μακρόν δέχεται την κριτική της αντιπολίτευσης. Τόσο από το δικό του στρατόπεδο, σχετικά με τη φιλελεύθερη οικονομική του πολιτική, που προκαλεί αρνητικά σχόλια, κυρίως από τους προερχόμενους από την Αριστερά, όπως οι βουλευτές Μπριζίτ Μπουργκινιόν ή Ζοέλ Ζιρό, που υποστηρίζουν ότι κάνει πολλά για τους πλούσιους, όπως η κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας. Είναι οι ίδιοι που ζητούν εμβληματικά μέτρα, όπως αναδιανεμητικά μέτρα, μείωση φόρων και αύξηση των κοινωνικών παροχών.

Το γεγονός ορισμένων άλλων αποφάσεων, όπως η προοδευτική κατάργηση του φόρου κατοικίας, η μείωση των μισθολογικών εισφορών κ.ά. δεν μπορούν να αντισταθμίσουν κάποια μέτρα που ελήφθησαν στην αρχή της θητείας του σε βάρος πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μείωση του αριθμού των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, αύξηση της φορολογίας των πιο ευάλωτων συνταξιούχων κ.ά.). Πρόκειται ακριβώς για μέτρα που έχουν συμβάλει στο παρατσούκλι του ως "Προέδρου των πλουσίων". Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι βουλευτές κάνουν λόγο για "ατροφικό κομμάτι της Αριστεράς του μακρονισμού, ενώ το δεξιό είναι υπερτροφικό". Στόχος είναι η "εξισορρόπηση" μεταξύ των δύο - αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό θέμα του "εσωτερικού σημειώματος". Αλλά οι κατηγορίες αφορούν και τη μέθοδο. Πολλοί, εξ αριστερών, προσάπτουν στον Μακρόν μια καθετοποιημένη αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας, πολύ συγκεντρωτική, που αγνοεί τον ρόλο των πολιτών, των οργανώσεων, των συνδικάτων.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες κριτικές είναι και οι πιο επώδυνες. Κι αυτό γιατί προέρχονται από τον πυρήνα των ανθρώπων που τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Δεν ζητούν "εξισορρόπηση", αλλά "επιστροφή στην πηγή", δεν θέλουν "λιγότερη Δεξιά" και "περισσότερη Αριστερά", αλλά την εφαρμογή του προγράμματος της προεκλογικής εκστρατείας. Ζητούν από τον Πρόεδρο να θεωρητικοποιήσει το πρόγραμμά του πέρα από το δίπολο "Αριστερά - Δεξιά".

Σε αυτό το περιβάλλον εγγράφεται και το "εσωτερικό σημείωμα" των τριών οικονομολόγων που έσπειρε τον πανικό - άλλους ξάφνιασε, άλλους ανακούφισε. Υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προβληθεί η απελευθερωτική διάσταση του προγράμματός του στην παιδεία, την κοινωνική κινητικότητα, την κοινωνική προστασία που αναζητούν οι πολίτες. "Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι τους δίνουμε ευκαιρίες και όχι χρήμα" γράφουν χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι βέβαια αν ο ίδιος ο Μακρόν επιθυμεί να διασαφηνίσει το πρόγραμμά του, καθώς μέχρι τώρα έχει δείξει ότι επιθυμεί να κινείται ελεύθερα μέσα σε μια "δημιουργική ασάφεια", ειδικά όταν απέναντί του δεν έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Το γεγονός είναι όμως ότι, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να αποφασίσει: Αριστερά ή Δεξιά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL