Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γερμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση στηρίζουν τη λύση που επιτεύχθηκε αναφορικά με το όνομα της πΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση στηρίζουν τη λύση που επιτεύχθηκε αναφορικά με το όνομα της πΓΔΜ

Σε μια δήλωση που έκανε στην αρχή του κυβερνητικού μπρίφινγκ ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Βερολίνου προς τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ελπίδα «να σταθεί δυνατό η συμφωνία να υπογραφεί σύντομα και να βρει και στις δύο χώρες επαρκή στήριξη.»

Εύσημα της αντιπολίτευσης σε Τσίπρα και Ζάεφ

Την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης χαιρετίζει και η αντιπολίτευση. Σε σχετική δήλωση το εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα της Ανατολικής Ευρώπης Μάνουελ Σάρατσιν δίνει συγχαρητήρια στους δύο πρωθυπουργούς Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ και τονίζει ότι «σε περιόδους λαϊκισμούς έχουν επιδείξει με εντυπωσιακό τρόπο ότι το κοινό ευρωπαϊκό στοιχείο επιτρέπει λύσεις ακόμη και στην περίπτωση διενέξεων που διαρκούν δεκαετίες.»

Ο πολιτικός των Πρασίνων κάνει έκκληση «στις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός των δύο χωρών να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία που προέκυψε.» Απευθυνόμενος στους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ ο Μάνουελ Σάρατσιν τους καλεί να συμβάλουν, ώστε να πείσουν τους πολίτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την «αξία» της λύσης που βρέθηκε. Επιπλέον, ζητά τη σύντομη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια αλλά και με τα Τίρανα. Αυτή η κίνηση δεν θα τεκμηρίωνε μόνο ότι η ΕΕ είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα έδινε προπαντός στους νέους των δύο χωρών ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, επισημαίνει ο Μ. Σάρατσιν.

Συνάντηση Μαας-Ντιμιτρόφ

Στο κυβερνητικό μίτινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και του ομολόγου του από την πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο. «Είναι ωραία που η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αυτή την ευχάριστη είδηση», τόνισε η ίδια εκπρόσωπος. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται η συμφωνία για το όνομα όπως και η «προσέγγιση» της πΓΔΜ με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL