Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Αυστρία / Αυστρία: Απέλαση ιμάμηδων και κλείσιμο τζαμιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστρία / Αυστρία: Απέλαση ιμάμηδων και κλείσιμο τζαμιών

Την απέλαση δεκάδων Τούρκων ιμάμηδων και το κλείσιμο τουλάχιστον επτά τζαμιών τα οποία διαχειρίζονται φορείς που έχουν δεσμούς με την Άγκυρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κουρτς, καθώς οι Αυστριακοί πολίτες που έχουν και τουρκική υπηκοότητα ψήφιζαν στις κατά τόπους προξενικές αρχές για τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία.

Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν με κάθε επισημότητα σε συνέντευξη Τύπου από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον ακροδεξιό αντικαγκελάριο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε και τον υπουργό Εσωτερικών Κικλ, ο οποίος δήλωσε ότι θα απελαθούν έως 60 ιμάμηδες και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά. "Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στην Αυστρία" τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε προειδοποίησε ότι "αυτή είναι μόνο η αρχή".

Ο Αυστριακός καγκελάριος επικαλέσθηκε μια εκδήλωση που έγινε σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης, στη διάρκεια της οποίας παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές συμμετείχαν σε αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, ενώ υποδύονταν νεκρούς στρατιώτες καλυμμένα με τουρκικές σημαίες. Την ευθύνη για το συγκεκριμένο τέμενος έχει η Ισλαμική Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (ATIB), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

Έντονη αντίδραση της Άγκυρας

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του εκπροσώπου του, χαρακτήρισε την απόφαση Κουρτς ως απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βιέννης ότι αποσκοπεί στην αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Ερντογάν χθες τα μεσάνυχτα μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο είπε πως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου θα αναθεωρηθεί η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δύναται να αρθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL