Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μαζί με την κοινωνία θα αντιμετωπίσουμε τη κυβέρνηση Κ5Α - Λέγκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζί με την κοινωνία θα αντιμετωπίσουμε τη κυβέρνηση Κ5Α - Λέγκας

Της Μόνικα Ντε Σίστο*

H Ιταλία βρέθηκε κοντά σε μια συλλογική κρίση νεύρων με όλες αυτές τις καταστάσεις που οδήγησαν τελικά στον σχηματισμό της κυβέρνησης Κόντε. Στην αρχή φάνηκε ότι υπήρχε μια μεγάλη ώθηση και ιδέες για να αλλάξουν τα πράγματα. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο να κάνουν τις ιδέες συγκεκριμένες και να βρουν τα άτομα που θα τις εκπροσωπήσουν, είδαμε ότι ή δεν υπάρχουν ή δεν στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό είδαμε από το Κ5Α.

Από την άλλη πλευρά έχουμε μια Δεξιά που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί πάρα πολύ και έχει κατεβεί να “ψωνίσει” από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη και οι κοινωνικά ασθενέστεροι, με τους οποίους η Αριστερά δεν καταπιάστηκε ποτέ. Η Λέγκα “ψωνίζει” από την αδιαφορία και τον ατομικισμό, θέτοντας τον έναν εναντίον του άλλου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και όσοι στέκονται δίπλα του δεν μου φαίνεται να έχουν ιδέα τού τι συμβαίνει και προσπαθούν να καλλιεργήσουν ή να αυξήσουν τον φόβο των ανθρώπων.

Υπάρχει και μια Αριστερά που δεν πείθει κανέναν. Αυτή η Αριστερά προχωρεί σε περίπλοκες κινήσεις και δεν έχει στην κοινωνία αξιόπιστα στελέχη. Η πλειοψηφία των Ιταλών δεν αισθάνονται ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει αυτή η Αριστερά.

Ο Ματαρέλα είχε μια αμυντική και οπορτουνιστική στάση για τις αξίες που δεν υπεράσπισε το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκε σε έναν υποτιθέμενο διάλογο με την Ευρώπη βγάζοντας από το χρονοντούλαπο πράγματα και καταστάσεις που δεν είχαν καμία πιθανότητα να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν είχαν κανένα πολιτικό περιθώριο για να οδηγήσουν στον σχηματισμό της κυβέρνησης που πρότεινε.

Δημιούργησε ένα πρόβλημα με τον Σαβόνα, που πρότειναν οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι ως υπουργό Οικονομικών, ενώ στην ίδια κυβέρνηση υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα στοιχεία. Η επιλογή του να προτείνει για πρωθυπουργό τον Καταρέλι δεν αποτέλεσε μια τόσο δημοκρατική απάντηση, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πέρα από το γεγονός ότι ήταν από τα στελέχη που υποστήριξαν τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για να πούμε την αλήθεια, το Κ5Α εργάζεται πολύ παραγωγικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν μου φαίνεται ότι βρισκόταν στα οδοφράγματα εναντίον του ευρώ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κανένας τους δεν είχε ασχοληθεί με το ευρώ ή την Ευρώπη. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις η Λέγκα είχε αναφερθεί προεκλογικά εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, μερικές φορές ασκώντας μια κριτική που θα μπορούσε να τη συμμεριστεί κανείς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χρησιμοποιεί την Ευρώπη ως επιθετικό όπλο απέναντι στα αιτήματα δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής οικονομίας. Το έκανε μάλιστα με πολιτικές που επέβαλλαν τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών, την αλλαγή των διαδικασιών υποδοχής, ενώ σε ό,τι αφορούσε τις πρόσφατες διεθνείς οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες δεν είχε κανένα απολύτως κριτικό πνεύμα. Σε ό,τι αφορά το χρέος δεν είχε καμία απολύτως θέση. Η πολιτική που ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα στην Ευρώπη μπορεί να αποτελεί και ένα μάθημα για το τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Ο κόσμος αντιμετώπισε αρνητικά την ανάμιξη των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών κυβερνήσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Όσοι ασχολούμαστε με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις γνωρίζουμε την περιφρόνηση που έχουν όλοι αυτοί εναντίον της Ιταλίας και του λαού της και όχι μόνο. Πολλές φορές τους είχαμε απέναντί μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχουμε ακούσει τις κριτικές τους. Σε αυτό φταίει και το γεγονός ότι η Ιταλία πολλές φορές δεν συμμετείχε στον ενδοευρωπαϊκό διάλογο για αρκετά θέματα. Μερικές φορές οι εκπρόσωποί μας έφθαναν σε ανόητες προτάσεις, όπως αυτή του μόνιμου εκπροσώπου της Ιταλίας στην Ε.Ε. Καλέντα, που έγραψε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για να εξαιρεθεί η Ιταλία από τις δεσμεύσεις του CETA, γιατί η κυβέρνηση Τζεντιλόνι του είχε πει να επιληφθεί αυτός του ζητήματος. Όταν στην Ε.Ε. συζητούν για τις χρηματοδοτήσεις πάνε να ζητιανέψουν. Αυτή είναι η κατάσταση εδώ και χρόνια. Αυτοί εγκαλούν σήμερα τους πάντες για την θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Η μόνη φορά που έγινε μια σωστή συζήτηση για την Ευρώπη στην Ιταλία ήταν όταν παρουσιάστηκε η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα και έθεσε το θέμα της πορείας της Ευρώπης από δημοκρατική και προοδευτική άποψη. Με την παρουσία της Σπινέλι και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων, με την οπτική του Μανιφέστο του Βεντοτένε, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάτι πήγαινε να γίνει. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα ενδιαφερόταν για την Ευρώπη όταν ασχολείτο με τα μεγάλα χρηματοοικονομικά προβλήματα και συμφέροντα.

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση Κ5Α και Λέγκας του Βορρά, θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με τα προβλήματα του κόσμου, να δούμε τι συμβαίνει στην κοινωνία και να σταθούμε δίπλα της.

* Η Μόνικα Ντε Σίστο είναι δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των κοινωνικών κινημάτων και ασχολείται με το διεθνές εμπόριο και το Εργαστήριο Ιδεών από ερευνητές πανεπιστημίων.

Μετάφραση - απόδοση της συνέντευξης Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL