Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ανάποδος Κόσμος / Κάτι τρέχει στη Γιογκακάρτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Κάτι τρέχει στη Γιογκακάρτα

Του Στρατή Αγγελή

Μουρμουρητά αποδοκιμασίας ακούγονται στους διαδρόμους του παλατιού. Τα υπονοούμενα δίνουν και παίρνουν. Οι περισσότεροι αυλικοί μιλούν με θαυμασμό για τον «εκσυγχρονιστή σουλτάνο» της Γιογκακάρτα, όμως ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν κρύβουν την οργή τους: πού ακούστηκε ο σουλτάνος να ετοιμάζει για διάδοχό του μια γυναίκα!

Ο πολυχρονεμένος Χαμενγκουμπουβούνο, ο 10ος σουλτάνος της Γιογκακάρτα, έδωσε στη μεγαλύτερη από τις πέντε κόρες του, στην πριγκίπισσα Μανγκουμπούμι, τον τίτλο της «Κοσμοκράτειρας» φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στον θρόνο, όπου κάθεται ο ίδιος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο 72χρονος σουλτάνος έχει μόνο μια γυναίκα, τη Χεμάς, σπούδασε τις κόρες του στο εξωτερικό και υποστήριξε τις φοιτητικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Σουχάρτο το 1998.

Κατάφερε έτσι να διατηρήσει τα προνόμια της Γιογκακάρτα ως του μοναδικού σουλτανάτου της Ινδονησίας με κληρονομικό δικαίωμα. Η περιοχή, στην κεντρική Ιάβα, είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο της ανεξαρτησίας κατά των Ολλανδών αποικιοκρατών. Με πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων η Γιογκακάρτα βρίσκεται ανάμεσα στο ηφαίστειο Μεράπι και τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τις τοπικές δοξασίες, ένα μείγμα ανιμισμού, ινδουισμού, βουδισμού και ισλάμ, ο σουλτάνος παντρεύεται συμβολικά τη θεά της θάλασσας και εξισορροπεί τις δυνάμεις της φωτιάς και του νερού. Αλλά με την αύξηση της επιρροής του ουαχαμπιτισμού, σαουδαραβικής προέλευσης, τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν οι θρησκευτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις καθώς οι φανατικοί προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους εκδοχή του ισλάμ σε όλο τον πληθυσμό.

Μέσα στο παλάτι οι γυναίκες αφήνουν ακάλυπτο το πρόσωπο και πολλά μέρη του σώματος, ενώ οι επισκέπτριες αφήνουν στην είσοδο τα νικάμπ και τα χιτζάμπ, γεγονός που προκαλεί την «ιερή» αγανάκτηση των φανατικών εκτός των τειχών. Αλλά και εκείνων που πολλαπλασιάζονται, όπως φαίνεται, εντός των τειχών εξαιτίας του αγώνα για τη διαδοχή.

Οι αδελφοί και οι αδελφές του σουλτάνου πνέουν μένεα κατά της νύφης, που... πήρε τα μυαλά του Χαμενγκουμπουβούνο. Αρνούνται να του μιλήσουν, μποϊκοτάρουν τις επίσημες εκδηλώσεις στο παλάτι και περιμένουν... «Ως οικογένεια αποφασίσαμε να μην έλθουμε σε σύγκρουση μαζί του. Αλλά, όταν φύγει από αυτόν τον κόσμο, εμείς μαζί με τον λαό θα πετάξουμε τη γυναίκα του και τις κόρες του από το παλάτι» είπε ο αδελφός του σουλτάνου, πρίγκηπας Πραμπουκουσούμο.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι πέντε κόρες του σουλτάνου διατηρούν ισχυρές διοικητικές θέσεις, τις οποίες κατείχαν άνδρες στο παρελθόν, και εμφανίζονται ενωμένες σαν γροθιά. Η «Κοσμοκράτειρα» πριγκίπισσα Μανγκουμπούμι, με σπουδές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δίνει συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω.

«Όπως σε όλες τις οικογένειες, ως μεγαλύτερη, έχω περισσότερες ευθύνες από τις μικρότερες αδελφές μου. Για το μέλλον θα αποφασίσει ο πατέρας μου», δήλωσε η πριγκήπισσα στο BBC προσθέτοντας με νόημα ότι είναι ευτυχισμένη με τη σημερινή θέση της, αλλά «έχουν υπάρξει βασίλισσες στο Άτσεχ και σε άλλα ισλαμικά βασίλεια -δεν χρειάζεται να πω περισσότερα τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL