Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Ανάποδος Κόσμος / Πίσω από τη βιτρίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Πίσω από τη βιτρίνα

"Μπορείτε να βγείτε τώρα, οι κάμερες έχουν φύγει..."

Όταν σχόλασε ο παραμυθένιος γάμος στο κάστρο, όταν έφυγαν οι καλεσμένοι και οι θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας κι ενώ το πριγκηπικό ζεύγος Χάρι - Μέγκαν ετοιμαζόταν για την πρώτη επίσημη παρουσία του σε εκδήλωση, ένας άλλος κόσμος έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους του Ουίνδσορ: οι εκατοντάδες άστεγοι της αγγλικής πόλης επέστρεψαν αθόρυβα στα παγκάκια, στα πεζοδρόμια και στις εξώπορτες κουβαλώντας τις τσάντες τους και τους υπνόσακους.

Τις παραμονές του «γάμου της χρονιάς» οι περισσότεροι από αυτούς «αποσύρθηκαν» ακολουθώντας τις συστάσεις της αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, αφού παρέδωσαν "εθελοντικά" για «φύλαξη» τα λιγοστά υπάρχοντά τους που θα "δυσχέραιναν" τους εξονυχιστικούς ελέγχους της αντιτρομοκρατικής. Ενόχλησε ακόμα και το λεωφορείο της οργάνωσης «Κιβωτός», ειδικά διαμορφωμένο με κρεβάτια και κουζίνα για τους άστεγους. Απομακρύνθηκε γιατί ο οδηγός δεν είχε την κατάλληλη άδεια.

Οι δημόσιοι χώροι «καθάρισαν» από τους άστεγους και τους επαίτες για να πάρουν τη θέση τους τα πλήθη που συνωστίζονταν για μια ματιά στη βασιλική άμαξα, μια σέλφι με φόντο πρίγκηπες, πλούσιους και διάσημους. Στο φιλοθέαμον κοινό περιλαμβάνονταν ουκ ολίγοι και ολίγες που κατασκήνωσαν από την προηγούμενη ημέρα για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση, προφανώς χωρίς να ανησυχήσουν την αστυνομία. Άλλο είναι ένας «περιθωριακός» μαλλιάς με φθαρμένα ρούχα και άλλο μια «καλοντυμένη» Αγγλίδα με πλαστική τιάρα που περιμένει τον δικό της πρίγκηπα του παραμυθιού. Έτσι κι αλλιώς η Σκότλαντ Γιαρντ ξέρει καλύτερα...

Ξέρουν καλύτερα και οι επιχειρηματίες -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- που έβγαλαν το κατιτίς τους από τον πριγκηπικό γάμο. Ο λογαριασμός για το δημόσιο ταμείο δεν έχει βγει ακόμα, αλλά το κόστος της ασφάλειας υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια λίρες. Ακόμα 2-3 εκατομμύρια ξόδεψε για τον γάμο (τελετή, δεξιώσεις κ.λπ.) η βασιλική οικογένεια από... την τσέπη της. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας Λιανικού Εμπορίου ο πριγκιπικός γάμος ανέβασε τον τζίρο των βρετανικών επιχειρήσεων (ένδυση, σουβενίρ, τρόφιμα, ποτά, ειδικές εκδόσεις) κατά 120 εκατ. λίρες, χωρίς να υπολογίζεται το αποτέλεσμα της έμμεσης διαφήμισης. Αυτό το τελευταίο δεν είναι αμελητέο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, όταν η Μέγκαν έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση στο πλευρό του Χάρι τον περασμένο Δεκέμβριο κρατώντας μια τσάντα αξίας 500 λιρών, το συγκεκριμένο μοντέλο εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά από τα ράφια της χώρας. Το ίδιο έγινε και με το παλτό που φορούσε η Μέγκαν στη λειτουργία των Χριστουγέννων.

Αναμφισβήτητα η προστιθέμενη αξία στην τουριστική βιομηχανία είναι σημαντική, και ακόμα πιο σημαντική είναι για την εικόνα της βασιλικής οικογένειας, που έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Ο «αντισυμβατικός» γάμος του μικρού γιου της Νταϊάνα με την Αμερικανίδα ηθοποιό αποτελεί μια τονωτική ένεση στον βασιλικό οίκο και στον θεσμό της μοναρχίας. Όσο για τους άστεγους του Ουίνδσορ, οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι αυξήθηκαν οι προσφορές του κοινού -κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά μέσα στον τελευταίο χρόνο υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL