Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κοίτα ποιος μιλάει

Τα ψέματα του καθεστώτος της Τεχεράνης για το πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλούμενος δεκάδες χιλιάδες απόρρητους φακέλους που κατόρθωσαν να αποσπάσουν από το Ιράν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Στα ειρωνικά σχόλια αναλυτών ότι ο Νετανιάχου ήταν ο πρωταγωνιστής μιας κακοσκηνοθετημένης παράστασης θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο γούστο ούτε περίπλοκη ανάλυση για να πειστούν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ψηφοφόροι του.

Το τηλεοπτικό διάγγελμα Νετανιάχου είχε πολλές ομοιότητες με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2012, που επίσης αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία. Αλλά αυτά δεν είναι αστεία πράγματα, αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνα. Όχι μόνο γιατί ο Τραμπ δεν είναι Ομπάμα, αλλά γιατί ο νυν Πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του εναντίον της Τεχεράνης υιοθετώντας σχεδόν όλα τα επιχειρήματα του Νετανιάχου, τον οποίο κανείς πάντως δεν μπορεί να κατηγορήσει για ασυνέπεια: παραμένει προσηλωμένος στον στόχο να μην αποκτήσει πυρηνικά το καθεστώς του Ιράν, με οποιοδήποτε κόστος.

Τα σύννεφα μιας περιφερειακής σύγκρουσης πυκνώνουν, καθώς ο Τραμπ απειλεί ότι θα αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από την «κακή» διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Θα συμβιβαζόταν, ίσως, με μια αυστηρή αναθεώρηση, ένα καινούργιο «ντιλ», όπως λέει ο ίδιος άνθρωπος που ταυτόχρονα πιέζει ένα άλλο καθεστώς, εκείνο του Κιμ Γιονγκ Ουν, να υπογράψει συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας. Προφανώς, κάποιες συμφωνίες και υπογραφές αποδεικνύονται λιγότερο αξιόπιστες από κάποιες άλλες.

Μήπως είναι καλύτερο όμως να μην υπάρχουν ούτε συμφωνίες, ούτε επιθεωρήσεις, ούτε ελεγκτές; Ο κύριος Νετανιάχου και οι προκάτοχοί του έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε αυτό, καθώς το Ισραήλ είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, διαθέτει πολλές δεκάδες πυρηνικές βόμβες (οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 80 μέχρι 400) και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Πιστεύεται ότι το Ισραήλ απέκτησε την ατομική βόμβα -και έγινε η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο- το 1966 με τη βοήθεια της Γαλλίας. Το Ισραήλ ουδέποτε παραδέχτηκε επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικά. Ούτε έχει συνυπογράψει τη διεθνή συνθήκη κατά της διάδοσης των πυρηνικών, που θα το υποχρέωνε να δίνει λογαριασμό σε φορείς και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Πρωτεργάτης του πυρηνικού προγράμματος ήταν ο Σιμόν Πέρες, κατοπινός πρωθυπουργός και Πρόεδρος της χώρας καθώς και εταίρος στην «ειρήνη των γενναίων» μαζί με τους επίσης μακαρίτες Γιτζάκ Ραμπίν και Γιασέρ Αραφάτ.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ, περιγραφόταν επί χρόνια ως «κλωστοϋφαντουργία». Ο Ισραηλινός επιστήμονας Μορνταχάι Βανούνου ακόμα πληρώνει ακριβά τις αποκαλύψεις που έκανε το 1986. Μετά την απόκτηση των γερμανικών υποβρυχίων, το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει σε πυρηνική επίθεση ακόμα κι αν έχει ισοπεδωθεί από εχθρικό, πρώτο πλήγμα.

«Η Ντιμόνα μας βοήθησε να πετύχουμε τη συμφωνία του Όσλο» δήλωσε ο Πέρες στο περιοδικό "Time", λίγο πριν πεθάνει, το 2016. Στα 92 χρόνια του, ο βετεράνος πολιτικός αναφέρθηκε στις «υποψίες» των Αράβων αποφεύγοντας πάλι να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, σε μια συνέντευξη που του πήρα στο Τελ Αβίβ, είχα ρωτήσει τον Πέρες για τo «textile factory» (κλωστοϋφαντουργία) της Ντιμόνα. Εισέπραξα μόνο ένα ελαφρύ μειδίαμα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο