Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Με οποιοδήποτε κόστος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με οποιοδήποτε κόστος...

Τα σύννεφα ενός νέου πολέμου, πιο καταστροφικού από εκείνον στη Συρία, πυκνώνουν στη Μέση Ανατολή και συγκεντρώνονται πάνω από την Τεχεράνη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν κατάφερε να διαλύσει αυτά τα μαύρα σύννεφα με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αλλά ομολόγησε χθες ότι μάλλον απέτυχε να συγκρατήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ από μια νέα εμπλοκή που θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε περιφερειακή σύγκρουση. Ακόμα χειρότερα, ένας άλλος επισκέπτης στην Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, απείλησε με επίθεση κατά της Τεχεράνης εφόσον οι δυνάμεις της χτυπήσουν το Τελ Αβίβ.

Με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση του "ιρανικού κινδύνου", ο Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Μακρόν, ότι οι παραινέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για σεβασμό της διεθνούς συνθήκης ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα πρέπει να συνοδεύονται από ριζική αναθεώρηση της συνολικής στρατηγικής της Δύσης στην περιοχή που εκτείνεται από το Ιράν μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Το σχέδιο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, το οποίο περιλαμβάνει περιορισμό της ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία καθώς και του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ, δεν ικανοποίησε τον Τραμπ, ο οποίος εν μέσω αβροτήτων με τον Γάλλο Πρόεδρο τόνισε: "Αν μας απειλήσει το Ιράν με οιονδήποτε τρόπο, θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα, όσο ελάχιστες άλλες χώρες έχουν πληρώσει".

Στην ίδια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε κατά μέρος το πρωτόκολλο και άσκησε δριμύτατη κριτική στον προκάτοχό του, τον Μπάρακ Ομπάμα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι εκείνος "ξεπάγωσε" ιρανικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 δισ. δολαρίων και έστειλε 1,8 δισ. ζεστό χρήμα "μέσα σε βαρέλια και κουτιά" που χρησιμοποιούνται για "τρομοκρατικές δρασρτηριότητες". Αυτή η εμμονική επιστροφή του Τραμπ στο προεκλογικό αφήγημά του για την πολιτική Ομπάμα αποκαλύπτει τις διαθέσεις του απέναντι στο Ιράν, τη στιγμή μάλιστα που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να "πείσει" τα πλούσια αραβικά καθεστώτα ώστε να συνεισφέρουν στρατιώτες και χρήμα για τη "σταθεροποίηση" της Συρίας.

Ο Μακρόν, μετά τις πολύωρες συζητήσεις που είχε με τον Τραμπ, εξέφρασε δημοσίως χθες -κατά την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ- την άποψη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πιθανώς "θα απαλλαγεί (από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν) για εσωτερικούς λόγους". Το ερώτημα είναι αν οι δηλώσεις Μακρόν εντάσσονται σε ένα σχέδιο άσκησης ασφυκτικών πιέσεων στο Ιράν ώστε να δεχθεί μια αναθεώρηση της συμφωνίας ή αν προεξοφλείται η αντιμετώπιση της κρίσης με στρατιωτικά μέσα.

Καυτός Μάιος

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα μέχρι τις 12 Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την προσωρινή έστω ανανέωση της συμφωνίας από τον Τραμπ (ο οποίος επιμένει ότι δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις), ενώ την ίδια εβδομάδα αναμένεται η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Με άλλα λόγια, στα μέσα του επόμενου μήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αψηφήσει πιθανώς δύο φορές τη διεθνή νομιμότητα, πρώτα αποσύροντας την υπογραφή της χώρας του από την "παράλογη" -όπως την αποκαλεί- συμφωνία JCPOA για το Ιράν και στη συνέχεια θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Κίνας, ο Λευκός Οίκος ευθυγραμμίζεται με τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και την αυστηρή ρητορική του πρωθυπουργού Μπεναμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση Ομπάμα για την πολιτική "εξευμενισμού" του Ιράν. Η στρατιωτική εμπλοκή του Ιράν στον συριακό εμφύλιο και η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς τη Χεζμπολάχ αποτελούν κόκκινο πανί για το Ισραήλ, το οποίο έχει ανοίξει παράλληλα κανάλια επικοινωνίας και κατανόησης με τον μεγάλο αντίπαλο της Τεχεράνης στον μουσουλμανικό κόσμο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Λίμπερμαν: Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο

Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν -εκείνος που είχε οραματιστεί λύση "ατομικής βόμβας" για το πρόβλημα της Γάζας- επέλεξε ένα αραβικό δίκτυο για να απευθύνει μια εξίσου ασυνήθιστα ρητή απειλή κατά του Ιράν. "Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο... Αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη" δήλωσε ο Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα του το Λονδίνο. "Θα καταστρέψουμε κάθε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση, κάθε προκεχωρημένο φυλάκιο που μας απειλεί από τη Συρία, όποιο κι αν είναι το κόστος" τόνισε ο Λίμπερμαν, προδικάζοντας ότι "οι μέρες του ιρανικού καθεστώτος είναι μετρημένες". Το πρόγραμμα των επαφών Λίμπερμαν στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος επί χρόνια μιλά ανοιχτά για την "αναγκαιότητα" μια αμερικανικής επέμβασης στο Ιράν.

Η αεροπορία του Ισραήλ έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα εγκαταστάσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος. Στην πιο πρόσφατη επίθεση, στις 9 Απριλίου, επτά μέλη του σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό συριακής βάσης. Η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη και υποσχέθηκε αντίποινα, ενώ το Ισραήλ απάντησε απειλώντας με διεύρυνση των επιχειρήσεων. Η νευρικότητα εντάθηκε στην περιοχή μετά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μόσχα προτίθεται να ενισχύσει τη συριακή αεράμυνα με συστήματα S-300, τα οποία θα μπορούσαν να στραφούν κατά αμερικανικών αλλά και ισραηλινών αεροσκαφών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία αλλά και τον Λίβανο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας νέας εμπλοκής μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η σιιτική οργάνωση πιθανώς διαθέτει πυραύλους που μπορούν να φτάσουν μέχρι το Τελ Αβίβ, ενώ έχει εκτοξεύσει επίσης σχετικές απειλές κατά άλλων αστικών κέντρων του Ισραήλ καθώς και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαμενεΐ: Δεν θα υποκύψουμε

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατήγγειλε τη στάση των αραβικών καθεστώτων και κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές και στους εκβιασμούς. "Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικαρίστικες προσπάθειες της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε" δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ ότι κάποιες χώρες στη Μέση Ανατολή δεν θα άντεχαν ούτε μία εβδομάδα χωρίς την προστασία των ΗΠΑ, ο Χαμενεΐ είπε ότι πρόκειται για προσβολή για όλο το ισλάμ, ενώ επέρριψε ευθύνες στις "οπισθοδρομικές κυβερνήσεις" κάποιων μουσουλμανικών χωρών που πολεμούν με άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL