Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μαζορέτες στο Γουέμπλεϊ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζορέτες στο Γουέμπλεϊ

Για τους Άγγλους, το Γουέμπλεϊ είναι κάτι περισσότερο από απλό στάδιο. Είναι ένα κομμάτι Ιστορίας και ο τόπος όπου η εξαιρετικά δημοφιλής Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου σήκωσε το 1966 μπροστά σε περίπου 100.000 θεατές το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελο που έχει ποτέ κατακτήσει. Είναι το γήπεδο όπου η χώρα που "ανακάλυψε" το ποδόσφαιρο φιλοξενεί κάθε χρόνο τον τελικό του κυπέλου Αγγλίας, έναν θεσμό που ανατρέχει στο μακρινό 1871.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η αγάπη των Βρετανών για τις παραδόσεις θα σταθεί τελικά εμπόδιο στην πώληση του εμβληματικού σταδίου σε Αμερικανό δισεκατομμυριούχο. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία F.A. επιβεβαίωσε χθες ότι ο Σαχίντ Καν, ιδιοκτήτης τόσο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ όσο και της αμερικανικής Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς, υπέβαλε προσφορά για την αγορά του "εθνικού σταδίου".

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η προσφορά μάλλον βάζει την ομοσπονδία σε πειρασμό. Η "Sun" υποστηρίζει ότι το ποσό αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο λίρες, με τα 600 εκατομμύρια να καταβάλλονται άμεσα ως προκαταβολή. Να σημειώσουμε πάντως ότι η κατεδάφιση του παλιού σταδίου και η ανέγερση του νέου, που παραδόθηκε στο κοινό το 2007, στοίχισε περισσότερο.

Με βάση την προσφορά του Καν, το στάδιο θα συνεχίσει και μετά την εξαγορά του να φιλοξενεί τους "μεγάλους αγώνες" της Εθνικής Αγγλίας και τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Και κάπου εδώ αρχίζει η "ιεροσυλία", καθώς η πρόταση προβλέπει ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα πρέπει να δίνει σε άλλο στάδιο τους εντός έδρας αγώνες. Κι αυτό επειδή ο επιχειρηματίας προτίθεται να μετατρέψει το Γουέμπλεϊ σε επίσημη έδρα των Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς.

Οι Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς δεν παίζουν, όμως, ποδόσφαιρο. Είναι ομάδα του αμερικανικού φούτμπολ, ένα σπορ που συγγενεύει περισσότερο με το ράγκμπι και στο οποίο η μπάλα έχει μάλλον διακοσμητικό ρόλο. Το ενδιαφέρον των θεατών μετατοπίζεται στις μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ των θηριωδών παικτών που συχνά εγκαταλείπουν το γήπεδο με πολλαπλά κατάγματα. Και φυσικά είναι ένα θέαμα που περιβάλλεται από άφθονο αμερικανικό "κιτς". Το μενού περιλαμβάνει από μαζορέτες μέχρι χοντρές κυρίες που τραγουδούν δακρυσμένες πατριωτικούς ύμνους.

Τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου σημειώνουν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν μήνες μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Και φυσικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η προσφορά να μην αποτελεί τίποτε περισσότερο από διαφημιστικό τρικ. Στη φετινή σεζόν του αμερικανικού πρωταθλήματος NFL, οι Τζάγκουαρς μετρούν επτά ήττες και καμία νίκη. Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές έρευνες, αποτελούν τη λιγότερο δημοφιλή ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, με ένα ποσοστό δημοτικότητας που κυμαίνεται στα επίπεδα του 0,4%. Λίγη δημοσιότητα δεν θα της έκανε κακό επομένως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL