Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Έρχεται το Airbnb για αυτοκίνητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Έρχεται το Airbnb για αυτοκίνητα

Η πλατφόρμα αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων πετυχημένη, και φαίνεται ότι τώρα έχει μιμητές. Η Turo είναι μια νέα start up στις ΗΠΑ που φιλοδοξεί να γίνει το ισοδύναμο του Airbnb στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτου, μια εταιρία διαμοίρασης οχημάτων που κι αυτή βασίζεται σε ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα. Βεβαίως, οι φιλοδοξίες της νεόκοπης φίρμας δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των μεγάλων εταιρειών του κλάδου οι οποίες διαθέτουν χρήμα και δύναμη και κατ' επέκταση και λόμπι που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για άλλη μια φορά όπως και με την περίπτωση της Uber στον κλάδο των ταξί, διαφαίνεται σύγκρουση στον ορίζοντα. Μια σύγκρουση ανάμεσα στο επιχειρηματικό μοντέλο της παλιάς σχολής και μιας μοντέρνας τεχνολογικής πλατφόρμας εμπνευσμένης από την οικονομία της διαμοίρασης. Το παραδοσιακό μοντέλο που το "τρέχουν" τα μεγάλα εμπορικά σήματα του κλάδου αρκετά από τα οποία μάλιστα είναι πολυεθνικές φίρμες, υπόσχεται ασφάλεια και προβλεψιμότητα. Για παράδειγμα, σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο του κόσμου ένας πελάτης θα μπορεί πάντα να νοικιάσει κάποιο από τα προσφερόμενα αυτοκίνητα των εταιρειών ενοικίασης. Το νέο μοντέλο της Turo προφέρει μια πιο προσαρμοσμένη εμπειρία στον ενδιαφερόμενο ή υποψήφιο ενοικιαστή. Μιμούμενη τις πλατφόρμες on line γνωριμιών, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει από μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων, από ένα σούπερ φανταχτερό ηλεκτροκίνητο Tesla ως ένα πανίσχυρο μικρό φορτηγό της Ford για αγροτικές και άλλες δουλειές.

Σύμφωνα πάντως με τους γνώστες της αγοράς, ενώ και τα δύο επιχειρηματικά μοντέλα προσφέρουν στον ενδιαφερόμενο έναν τρόπο για να νοικιάσει ένα όχημα, ο τελικός παράγοντας που θα κρίνει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του καθενός, έχει να κάνει με μια δευτερεύουσα πλην ουσιώδη λεπτομέρεια: την αλλαγή στάσης του κοινού απέναντι στην αξία της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου. Στην Αμερική, η μέση τιμή αγοράς των καινούργιων οχημάτων έχει φτάσει σήμερα στα 33.000 δολάρια, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών να αναρωτιούνται αν υπάρχει τρόπος να μεγιστοποιήσουν την αξία του κεφαλαίου που διέθεσαν για την αγορά αυτοκινήτου. Η Turo όπως και άλλες εταιρείες διαμοίρασης οχημάτων διατείνονται πως προσφέρουν στους ιδιοκτήτες έναν τρόπο να μεγιστοποιήσουν την αξία των ακριβών τετράτροχων περιουσιακών στοιχείων τους (ή ακόμα και να τους βοηθήσουν να τα συντηρήσουν) κερδίζοντας χρήματα από αυτά όταν σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονται απλά σταθμευμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL