Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ένα golden boy στη φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ένα golden boy στη φυλακή

Κριστιάν Μπιτάρ, πρώην golden boy της Deutsche Bank, φυλακισμένος σήμερα στη Βρετανία για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Euribor. Το 2008 είχε πάρει 102,55 εκατομμύρια ευρώ σε μπόνους

Ήταν κάποτε ένας από τους κορυφαίους traders της Deutsche Bank, ένα μαθηματικό “σαΐνι” όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως “ποσοτικός αναλυτής” από τις γαλλικές τράπεζες πριν μεταπηδήσει στην DB. Μόνον το 2008, κι ενώ είχε σκάσει η χρηματοπιστωτική φούσκα, είχε πάρει σε μπόνους 102,55 εκατομμύρια ευρώ! Σήμερα, ο 46χρονος πρώην σταρ - τραπεζίτης Κριστιάν Μπιτάρ βρίσκεται στη φυλακή. Στις 2 Μαρτίου εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο όπου δήλωσε “ένοχος συνωμοσίας” στην υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου αναφοράς, του γνωστού Euribor. Παραμένει φυσικά κρατούμενος στις βρετανικές φυλακές, η δίκη του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του καλοκαιριού. Το δικαστήριο ήρε τους περιορισμούς που αφορούσαν στην απολογία του.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τους Βρετανούς εισαγγελείς που ερευνούν εδώ και έξι χρόνια τις πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου, το οποίο έγινε η αφορμή να αποκαλυφθεί όλο το διαβρωμένο σύστημα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Όταν έσκασε, λίγο μετά το κραχ του 2007-08, η αρχική εστίαση επικεντρώθηκε στις τράπεζες οι οποίες πλήρωσαν από τότε σχεδόν επτάμισι δισ. ευρώ σε πρόστιμα. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς έστρεψαν τις έρευνές τους στους traders, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων “ψαριών” όπως ο Μπιτάρ και ο συνάδελφός του από την UBS Τομ Χέιζ, ο πρώτος που καταδικάστηκε στη Βρετανία σε σχέση με την υπόθεση του Euribor.

Ο Μπιτάρ ήταν ήδη διάσημος στο City του Λονδίνου πολύ πριν το όνομά του εμπλακεί στο σκάνδαλο. Εδραίωσε τον “θρύλο” του στον κλειστό κύκλο του τραπεζικού τζόγου όταν στη μεγάλη χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 έκανε μια περιουσία για λογαριασμό της Deutsche Bank στοιχηματίζοντας στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Μια από τις στρατηγικές του βασιζόταν στην πρόβλεψη ότι το κόστος δανεισμού σε ευρώ για τρεις και έξι μήνες θα αυξηθεί γρηγορότερα από τα επιτόκια διάρκειας ενός μηνός. Αυτό πράγματι συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers εκείνη τη χρονιά, όταν οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν η μια την άλλη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Τη “χρυσή” εκείνη χρονιά, ο Μπίταρ πήρε πάνω από 102 εκατομμύρια ευρώ σε μπόνους από την DB. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν ο πιο κερδοφόρος trader του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού για το διάστημα 2003-2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL