Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Όταν το χάμπουργκερ "έφαγε" την μπαγκέτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Όταν το χάμπουργκερ "έφαγε" την μπαγκέτα

Να ξανακάνει τα γαλλικά παγκόσμια γλώσσα, “τη γλώσσα που θα δημιουργεί το αύριο του κόσμου”, υποσχέθηκε εν είδει διακήρυξης την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Μακρόν, όμως η Γαλλία υπέστη τελευταία μια ακόμη ήττα απ' τον αγγλοσαξωνικό κόσμο και μάλιστα σ' ένα προνομιακό πεδίο της ευρύτερης γαλλικής κουλτούρας, το γαστριμαργικό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πωλήσεις χάμπουργκερ στη Γαλλία ξεπέρασαν πέρυσι εκείνες της κλασικής γαλλικής μπαγκέτας-σάντουϊτς με βούτυρο και ζαμπόν! Τα μπέργκερ βρίσκονται πλέον στο μενού του 85% των γαλλικών εστιατορίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρισινού οργανισμού συμβούλων εστίασης Gira Conseil, φτάνοντας σε πωλήσεις τις 1,5 δισεκατομμύρια “μονάδες” στη διάρκεια του 2017.

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους υπερασπιστές της γαλλικής γαστριμαργικής κουλτούρας είναι το γεγονός ότι μόλις το 30% των μπέργκερ πωλείται σε φαστ φουντ, η συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσής τους αφορά τα κλασικά εστιατόρια πλήρους τραπεζαρίας. Το μπέργκερ έχει γίνει πια κάτι σχεδόν “γαλλικό”, αφού σερβίρεται με μερικά από τα πιο διάσημα τυριά της χώρας όπως το ροκφόρ αντί του “παραδοσιακού”, βρετανικής προέλευσης, τσένταρ. Η είδηση κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε σε μια χώρα που συνηθίζει να υπερηφανεύεται για την εθνική γαστριμαργική κουλτούρα της και συνεχίζει βέβαια να αντιστέκεται σθεναρά στην “αμερικανοποίηση” της κουζίνας της. “Μιλάμε για μια πραγματική φρενίτιδα τα τελευταία χρόνια, αλλά το φετινό φαινόμενο δεν ξέρουμε πώς να το περιγράψουμε, είναι απλώς τρελό”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Gira Conseil Μπερνάρ Μπούτμπουλ.

Ο ίδιος όμως έκανε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση. Ενώ οι Γάλλοι θεωρούν τη διατροφική κουλτούρα τους ως μοναδική, η αλήθεια είναι ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κρέας, το ψωμί, τη σαλάτα και τις πατάτες, δηλαδή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την κλασική αμερικανική. Η είδηση προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, μ' ένα χρήστη στο Twitter να αναρωτιέται “πού οδεύουμε ως χώρα;” και έναν άλλο να εκφράζει την οργή του προβλέποντας ότι οι Γάλλοι “θα καταλήξουμε να φοράμε τα αυτιά του Μίκυ Μάους”. Σημειωτέον ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου γρήγορης εστίασης στη Γαλλία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το 2017 το ύψος της έφτασε τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχοντας αναπτύξει μια αλυσίδα με περισσότερα από 1.400 εστιατόρια, η Γαλλία είναι πλέον η πιο κερδοφόρα αγορά της McDonald εκτός των ΗΠΑ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL