Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ξορκίζοντας τον εμπορικό πόλεμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξορκίζοντας τον εμπορικό πόλεμο

Μέχρι την ώρα που πήγαινε η "Α" στο τυπογραφείο δεν ήταν ακόμη γνωστό εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πράγματι υλοποίησε την απόφασή του να επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο ατσάλι (25%) και το αλουμίνιο (10%) ή έγινε κάποιο... θαύμα. Ούτε εάν και ποιες χώρες κατάφεραν να κάνουν χωριστή συμφωνία μαζί του για να τις εξαιρέσει από την "τιμωρητική" δασμολόγηση. Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρχε η πιθανότητα ο Τραμπ να εξαιρούσε τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες, άλλωστε, δεν είναι οι βασικοί εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Αυτό που είναι γνωστό, όμως, από την ημέρα που ο Τραμπ ξεστόμισε την απειλή είναι ότι όλοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τον σταματήσουν από αυτό και από πιθανά επόμενα βήματα, κυρίως με τον... διάλογο και δευτερευόντως βάζοντας στο τραπέζι και την προοπτική των αντιποίνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να διαμηνύσει διά της Κομισιόν ότι θα απαντήσει με δασμούς σε εκείνα τα προϊόντα που θα έχουν πολιτικό κόστος στην κυβερνητική πλειοψηφία του Τραμπ. Στις μοτοσυκλέτες Harley Davidson, δηλαδή, στο ουίσκι μπέρμπον και στο φιστικοβούτυρο, που εξάγονται από πολιτείες τις οποίες κυβερνούν Ρεπουμπλικανοί που στηρίζουν αναφανδόν την πολιτική του Προέδρου τους.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του G20, του κλαμπ των ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, οι υπουργοί Οικονομικών που μαζεύτηκαν τις προάλλες στο Μπουένος Άιρες -εξ Ευρώπης ορμώμενοι οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε.- απέφυγαν να τα βάλουν ευθέως με τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, στο τελικό ανακοινωθέν της σύναξής τους, που προετοιμάζει τη σύνοδο κορυφής των G20 τον προσεχή Νοέμβριο, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να αντιμετωπίσουν τον προστατευτισμό και τις άδικες εμπορικές πρακτικές, πλην όμως αναγνώρισαν και τον ρόλο των νόμιμων εργαλείων προστασίας του εμπορίου.

Κι ενώ, από την πρώτη στιγμή, οι Ευρωπαίοι αποφάνθηκαν ότι οι δασμοί στο ατσάλι και το αλουμίνιο παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η διατύπωση του Τραμπ ότι πρόκειται για μέτρο "απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια" θα μπορούσε να επιτρέψει μια άλλη ανάγνωση.

Άλλωστε το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, καθώς κάτι τέτοιο "θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη" και να μην προχωρήσει ο απρόβλεπτος Τραμπ και στην επιβολή άλλων δασμών, π.χ. στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κορέα. Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τόνισαν την αναγκαιότητα του διαλόγου εντός του κλαμπ των G20 και χαρακτήρισαν επιτυχία το ότι έδειξε αποφασισμένος να συμμετάσχει σ' αυτόν ο ομόλογός τους από τις ΗΠΑ.

Οι ψηφιακοί γίγαντες

Την ίδια ώρα, πάντως, που οι υπουργοί Οικονομικών στο Μπουένος Άιρες προσπαθούσαν να κάνουν τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου να σιγήσουν, από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν παρουσίαζε την πρότασή της για φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας. Ο λόγος για τις Google, Facebook, Amazon και σία, που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο στην Ε.Ε., παρά τα κέρδη που βγάζουν σ' αυτή.

Η βασική ιδέα της Κομισιόν είναι να μπορεί να επιβάλλεται φορολογία από ένα κράτος - μέλος ακόμη κι αν δεν υπάρχει εκεί "φυσική" παρουσία μιας επιχείρησης. Αρκεί να υπάρχει "ψηφιακή παρουσία", η οποία θα καθορίζεται εάν ισχύει ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

1. Ετήσια έσοδα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα κράτος - μέλος.

2. Περισσότεροι από 100.000 χρήστες σε ένα φορολογικό έτος σε ένα κράτος - μέλος.

3. Περισσότερες από 3.000 επαγγελματικές συμφωνίες για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών μεταξύ της εν λόγω επιχείρησης και επαγγελματιών χρηστών σε ένα φορολογικό έτος.

Μέχρι να γίνει αυτό η Κομισιόν προτείνει μια μεταβατική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη φορολόγηση των εσόδων από τη διαφήμιση και την πώληση δεδομένων μόνο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε. και άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

Το ΔΝΤ στην Αργεντινή: Η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Για τους κατοίκους της οικοδέσποινας Αργεντινής η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20 είχε μια πικρή γεύση. Μαζί τους πάντα μαζεύονται και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών αυτών, καθώς και ο εκάστοτε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. Για τους Αργεντινούς το ΔΝΤ είναι η ενσάρκωση του κακού. Για πρώτη φορά το Ταμείο πάτησε το πόδι του στη χώρα δύο μέρες μετά το πραξικόπημα του 1976 επιβάλλοντας τους εγκληματικούς όρους του και βυθίζοντας τη χώρα -που κάποτε ανήκε στις πλουσιότερες του πλανήτη- σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και φτωχοποίησης.

Μάλιστα, και το ίδιο το ΔΝΤ, όταν κάποτε έκανε την αυτοκριτική του στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, παραδέχτηκε ότι η πολιτική του στην Αργεντινή ήταν καταστροφική και οι συνταγές του συνυπεύθυνες για την κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα στο γύρισμα του αιώνα. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κίρχνερ το ΔΝΤ είχε... εξοριστεί από την Αργεντινή, πλην όμως ο νυν Πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι είναι από τους καλύτερους "μαθητές" του Ταμείου.

Όταν την Τρίτη πάτησε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια το πόδι της στην Αργεντινή η νυν γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, πολλές οργανώσεις την... υποδέχτηκαν με το σύνθημα "Ούτε ΔΝΤ, ούτε G20 - Κυριαρχία και δικαιώματα για τους λαούς και το περιβάλλον". Τα μέτρα ασφαλείας ήταν, όπως συνηθίζεται, δρακόντεια, αλλά και οι οργανωμένες αντιδράσεις υποτονικές, καθώς άπαντες ετοιμάζονται να δείξουν την αντίθεσή τους στη σύνοδο κορυφής των G20 το Νοέμβριο.

Και μια... χαριτωμένη λεπτομέρεια: Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους κεντρικούς τραπεζίτες και τη Λαγκάρντ στο Μπουένος Άιρες ήταν το θέμα των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, που τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος των διεθνών συναλλαγών χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις κεντρικές τράπεζες.

Το βασικό επιχείρημα της Λαγκάρντ για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων ήταν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος, ανώνυμες συναλλαγές και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο το αργότερο μετά την αποκάλυψη για τα Panama Papers είναι πλέον σε όλους σαφές ότι δεν χρειάζονται κρυπτονομίσματα ούτε για το ξέπλυμα, ούτε για το κρύψιμο, ούτε για τις ανώνυμες συναλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Και στην πρώτη σελίδα των Panama Ρapers φιγουράρισε η Αργεντινή -και οι off shore λογαριασμοί του Προέδρου της Μαουρίτσιο Μάκρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL