Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ιταλία: συγκρούσεις και σενάρια για κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" / Όλοι εναντίον όλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: συγκρούσεις και σενάρια για κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" / Όλοι εναντίον όλων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η νέα Ιταλία που ανέδειξε ο εκλογικός σεισμός της 4ης Μαρτίου αρχίζει να κατανοεί ότι η διαμόρφωση των τριών πόλων δεν περιόρισε τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και ότι, παρόλο που υπάρχουν δύο μεγάλοι νικητές και ένας μεγάλος ηττημένος, φαίνεται αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρισκόμαστε στην παλιά Ιταλία των πεντακομματικών κυβερνήσεων, αλλά σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα, όπου οι αντικρουόμενοι λαϊκισμοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά συνοδεύονται από τον κατακερματισμό και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων μπορεί και αυτό να μην έχει κάνει το εμβόλιο εναντίον του κατακερματισμού. Αυτό θα φανεί όταν στις 23 Μαρτίου θα συγκληθεί η Βουλή και θα πρέπει να εκλεγούν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας και όταν αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι διεκδικούν την πρωθυπουργία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (πλειοψηφία και μειοψηφία, και μάλιστα με ελάχιστες εξαιρέσεις) συμφωνούν προς το παρόν μόνο σε ένα θέμα: το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συνεργαστεί με κανέναν.

Ο Ματέο Ρέντζι αναγκάστηκε να παραιτηθεί πραγματικά και τα ηνία του κόμματος ανέλαβε προσωρινά ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, που παραιτήθηκε από υπουργός Αγροτικής Πολιτικής. Ο Μαρτίνα, ο πρόεδρος του κόμματος Ματέο Ορφίνι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντρέα Ορλάντο συμφωνούν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα πρέπει να κάνει συμμαχίες ούτε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων ούτε με τη Δεξιά.

Η αδιαλλαξία του Δημοκρατικού Κόμματος για μια πιθανή συνεργασία του ή ανοχή προς μια κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων ίσως στοχεύει σε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ζητήσει τη δημιουργία μιας “κυβέρνησης σκοπού”. Μιας “προσωρινής” κυβέρνησης με στόχο την τρέχουσα διαχείριση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη διεξαγωγή με αυτόν νέων εκλογών.

Ο μόνος που δεν κουράζεται να λέει ότι δεν θέλει νέες εκλογές είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φοβάται ότι η Λέγκα του Βορρά θα προχωρήσει σε μια οριστική και αμετάκλητη λεηλασία των ψηφοφόρων της Φόρτσα Ιτάλια, με τον καναλάρχη να χάνει στην πράξη κάθε ηγετικό πολιτικό έρεισμα.

Η Κεντροδεξιά αντιμετωπίζει μια κρίση συνοχής γιατί τις αντιευρωπαϊκές κορώνες και την αλαζονική - πρωθυπουργική παρουσία του Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από τον Μπερλουσκόνι και το κόμμα - επιχείρησή του, που έδειξε ότι τα τρία βασικά κόμματα του δεξιού συνασπισμού θα δρομολογήσουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι ο Σαλβίνι αποτελεί απλώς τον ηγέτη της Λέγκας. Οι ξεχωριστές διαβουλεύσεις μπορεί να αποτελέσουν ακόμη μια ευκαιρία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει σε εφαρμογή το αρχικό σχέδιο για σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ευθύνη του. Η αρχηγός των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε στον Σαλβίνι να “βολευτεί” με τη θέση του προέδρου της Γερουσίας, αφού η Κεντροδεξιά έχει τις ψήφους ώστε να επιβάλει την εκλογή του στις διαδοχικές ψηφοφορίες, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες ψηφίσουν κατά, πράγμα εντελώς αδύνατο. Ο Σαλβίνι δεν έχει απαντήσει, παίζοντας ακόμη το χαρτί του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται προς το παρόν να αποτελεί το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία. Ο Ντι Μάιο και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής και της Γερουσίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη τη διαλλακτικότητά τους για να μπορέσουν να εκλεγούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου με κάποιες συνεργασίες, από το να εκλεγούν διαμέσου επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών με δεδομένη τη μάχη όλων εναντίον όλων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει πραγματοποιήσει μια πραγματικά συστημική στροφή και φαίνεται πως διψά να αποδείξει ότι αποτελεί πόλο σταθερότητας και εφησυχασμού. Ο Γκρίλο εμφανίστηκε και αυτός ακόμη πιο συστημικός και μάλιστα διαμέσου της... φορολογικής του δήλωσης, καθώς δήλωσε για το 2017 εισοδήματα περίπου 400.000 ευρών, κατά 350.000 ευρώ περισσότερα από τις 50.000 ευρώ που είχε δηλώσει το 2016.

Η Αριστερά στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Οι Ελεύθεροι και Ίσοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις νέες ισορροπίες και την πιθανή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να στηρίξουν μια “κυβέρνηση σκοπού”, ενώ η Εξουσία στον Λαό μετά την εορταστική μέθη από το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα την πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της εθνικής συνέλευσής της στη Ρώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL