Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
«Εγγονός τρομοκράτη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Εγγονός τρομοκράτη»

Τη νύχτα της 9ης Απριλίου 1973, Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάστηκαν στο Λίβανο. Αποστολή τους να εκτελέσουν Παλαιστίνιους τους οποίους θεωρούσαν μέλη ή συνεργάτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης που είχε αιματοκυλίσει του Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου σκοτώνοντας 11 Ισραηλινούς αθλητές. Μεταξύ των θυμάτων της ισραηλινής επιχείρησης «Οργή Θεού»  ήταν ο Αμάρ Γιούσεφ αλ Νατζάρ (ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και της PLO) και η σύζυγός του, που γαζώθηκαν με σφαίρες στην κρεβατοκάμαρά του σπιτιού τους στη Βηρυτό. Ο 11χρονος γιος τους Νάσερ επέζησε και τα επόμενα χρόνια περιπλανήθηκε στη Μέση Ανατολή. Στα 18 του έφτασε στις ΗΠΑ όπου παντρεύτηκε την Αμπιγκέιλ Κάμπα, κόρη μεταναστών από το Μεξικό και έφτιαξαν οικογένεια στην Καλιφόρνια. Το 1998, μέσα στην ευφορία που γέννησε η συμφωνία του Όσλο, το ζευγάρι  πήγε στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν στέριωσε. Έζησαν εκεί τη δεύτερη ιντιφάντα και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η μητέρα και τα δυο παιδιά έφυγαν κακήν κακώς μετά από τέσσερα χρόνια, επέστρεψαν στην Καλιφόρνια.

Ο ένας γιος, ο Αμάρ, σπούδασε ψυχολογία και φιλοσοφία ενώ εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Διακρίθηκε για την ακτιβιστική του δράση και έγινε μέλος του επιτελείου Ομπάμα. Μετά την είσοδο του πρώτου Αφροαμερικανού στο Λευκό Οίκο, ο Αμάρ ανέλαβε πόστο στο υπουργείο Εργασίας  αλλά και στην ομάδα που χειριζόταν την αλληλογραφία του Ομπάμα. Ήταν ο άνθρωπος που επέλεγε τις δέκα επιστολές που κατέληγαν κάθε βράδυ στο κομοδίνο του προέδρου.

Στις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2016 , ο Αμάρ Κάμπα-Νατζάρ προσπάθησε να ξορκίσει τον εφιάλτη Τραμπ περιγράφοντας πως έζησε εκείνος το αμερικανικό όνειρο σε άρθρο του στην εφημερίδα The San Diego Union-Tribune:

«Είναι σουρεαλιστικό να περνάς τα παιδικά σου χρόνια υπό πολιορκία από αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα και  F-16 που ισοπεδώνουν τη γειτονιά σου. Και έπειτα από μερικά χρόνια να δουλεύεις για την αμερικανική κυβέρνηση, να σε αποκαλούν «κύριο» οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας και να σε προστατεύουν με τα μέσα που θα μπορούσαν να σε είχαν σκοτώσει όταν ήσουν παιδί».

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμάρ Κάμπα-Νάτζαρ κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και θα είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο στην 50η περιφέρεια της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ έχει σημαντικό προβάδισμα στην προτίμηση των πολιτών και στη χρηματοδότηση

Ένα νοσοκομείο στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, φέρει το όνομα του παππού του Αμάρ. Σε μια συνέντευξη, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του στη Βηρυτό ο Μοχάμεντ Γιούσεφ αλ Νατζάρ είχε πει: «εμείς φυτεύουμε τους σπόρους, άλλοι θα θερίσουν τη σοδειά. Πιθανώς θα πεθάνουμε όλοι, θα σκοτωθούμε γιατί αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό εχθρό. Αλλά θα πάρει τη θέση μας η επόμενη γενιά».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ο εγγονός και επίδοξος βουλευτής αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για τη δολοφονία του παππού του, σημειώνει ότι ο πατέρας του ήταν «μετανάστης από τη Μέση Ανατολή» ενώ δίνει βάρος στο έργο του στη βάση για την αμερικανική νεολαία, τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά στο Ισραήλ αρκετοί θυμήθηκαν και φρόντισαν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο να γίνει βουλευτής στις ΗΠΑ ο «εγγονός του τρομοκράτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL