Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ανάποδος Κόσμος / Ο Φίλμπι, ο Τζέιμς Μποντ και ο... Κόρμπιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο Φίλμπι, ο Τζέιμς Μποντ και ο... Κόρμπιν

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φυλλάδες της Βρετανίας -τα μεγάλης κυκλοφορίας ταμπλόιντ που καλλιεργούν φόβο, σεξισμό, ρατσισμό και σπιλώνουν συστηματικά την Αριστερά- χτυπούν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Είναι άλλο πράγμα όμως να επισείεις την «κόκκινη απειλή» και άλλο να εμφανίζεις τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν πράκτορα του διεθνούς κομμουνισμού, που σαν άλλος Κιμ Φίλμπι πρόδωσε τη Βρετανία στις μυστικές υπηρεσίες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Την αρχή έκανε η εφημερίδα “The Sun” (ημερήσια κυκλοφορία 1,5 εκατ. φύλλα και ναυαρχίδα του μεγαλοεκδότη Ρούπερτ Μέρντοχ), επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός πρώην κατάσκοπου της πάλαι ποτέ ενωμένης Τσεχοσλοβακίας ότι ο τότε βουλευτής Κόρμπιν ήταν μία από τις πηγές του στη Βουλή. Τη σκυτάλη πήρε ένα άλλο ταμπλόιντ, η “Mail” (ιδιοκτησίας του επίσης πολυεκατομμυριούχου και βετεράνου των off shore Τζόναθαν Χάρμσγουορθ) που... αναβάθμισε τον Κόρμπιν σε πληροφοριοδότη, ενώ ακολούθησαν η “Express” και η “Telegraph”. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με τους σοβαρούς “Times” (επίσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ), οι οποίοι σε λιγότερο ευφάνταστο αλλά εξίσου αιχμηρό ύφος, αναπαρήγαν τους ισχυρισμούς μαζί με τις διαψεύσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της Τσεχίας και από ιστορικούς που ερευνούν τα σχετικά αρχεία.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, τον Τόνι Μπλερ και τον Εντ Μίλιμπαντ, που είχαν επιχειρήσει να εξευμενίσουν τους βαρώνους του Τύπου, ο Κόρμπιν πέρασε στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας ότι τα μεγάλα αφεντικά των ΜΜΕ τον πολεμούν συστηματικά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι των Εργατικών. Παραδέχθηκε ότι είχε συναντηθεί μία φορά με τον πρώην πράκτορα το 1986, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί κατασκοπίας που θυμίζουν ταινία Τζέιμς Μποντ. «Λένε ότι κάρφωνα τι έτρωγε για πρωινό η Μάργκαρετ Θάτσερ. Θα ήταν για γέλια αν δεν επρόκειτο για μια γελοία εκστρατεία δυσφήμισης, που δείχνει πόσο φοβούνται τα αφεντικά των ΜΜΕ την προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών. Καλά κάνουν και φοβούνται. Το Εργατικό Κόμμα θα σταθεί απέναντι στους ισχυρούς και διεφθαρμένους, θα σταθεί στο πλευρό των πολλών, όχι των λίγων» τόνισε ο Κόρμπιν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολούθησαν οι συνήθεις καταγγελίες ότι το νέο Εργατικό Κόμμα θέλει να ελέγξει τον Τύπο και να κάνει τη Βρετανία... Βενεζουέλα. “Υπερασπίζουμε την ελευθερία του Τύπου, θέλουμε να τη διευρύνουμε, όχι να την περιορίσουμε” απάντησε ο Κόρμπιν, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο Τύπος δεν είναι καθόλου ελεύθερος. Αντίθετα, ελέγχεται από δισεκατομμυριούχους των φορολογικών παραδείσων που αποφεύγουν να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους για τη λειτουργία ζωτικής σημασίας δημόσιων υπηρεσιών».

Στις τελευταίες εκλογές, το Εργατικό Κόμμα ενισχύθηκε, παρά τη λυσσαλέα επίθεση των ταμπλόιντ, ενώ οι Συντηρητικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε η στροφή της νεολαίας προς τους Εργατικούς και η χρήση των κοινωνικών δικτύων. Οι βαρώνοι χάνουν την επιρροή που είχαν στην κοινή γνώμη, καθώς τα όπλα τους δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά, εκτιμά ο ηγέτης του κόμματος. «Αντί να μάθουν από τα παθήματά τους, εξακολουθούν να καταφεύγουν στο ψέμα. Αλλά οι αναγνώστες τους αξίζουν κάτι καλύτερο. Ε, λοιπόν, έχουμε νέα γι’ αυτούς: η αλλαγή έρχεται» κατέληξε μειδιώντας ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL