Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αρουραίοι και πολιτική στο Παρίσι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρουραίοι και πολιτική στο Παρίσι...

Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 3,7 εκατομμύρια στο Παρίσι. Και τα τρωκτικά αυτά, πέραν όλων των άλλων, φαίνεται ότι ροκανίζουν και το πολιτικό μέλλον της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό. Πρόσφατα στο Διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους απίστευτες εικόνες που δείχνουν δεκάδες αρουραίους μέσα σε σκουπιδοτενεκέ να επιτίθενται σε υπάλληλο καθαριότητας του δήμου. Μια δημοσιότητα που δεν συνάδει με την εικόνα του Παρισιού ως «πόλης του φωτός» που κινδυνεύει να γίνει «πόλη του αρουραίου». Κάτι τα μεγάλα έργα στην πρωτεύουσα, κάτι η άνοδος της στάθμης των νερών του Σηκουάνα, η παρουσία των ποντικών, που πλέον είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στα δηλητήρια για την αντιμετώπισή τους, προκαλεί ερωτήματα. Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο σήμερα ορισμένοι σπεύδουν να το χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν την εικόνα της, πολλά υποσχόμενης, Ινταλγκό, που όμως είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει»...

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο (1,2 εκατομμύριο "κτυπήματα") δείχνει τεράστιους αρουραίους μέσα σε σκουπιδοτενεκέ, κοντά στο Μουσείο Ορσέ, ενώ ακούγεται το σχόλιο ενός εργαζόμενου καθαριότητας του Δήμου Παρισιού - «αυτοί οι αρουραίοι μας φοβούνται όλο και λιγότερο. Δεν δίστασαν να επιτεθούν σε συναδέλφους μας, δάγκωσαν τον έναν στο χέρι και έναν άλλον στον λαιμό»... Ήδη το 2014, η βρετανική εφημερίδα “Γκάρντιαν” έκανε λόγο για «πραγματικά μεγάλους αρουραίους», δημοσιεύοντας παράλληλα φωτό από τους εξωτερικούς χώρους του Λούβρου.

Η δήμαρχος Παρισιού τονίζει, από την πλευρά της, ότι «όλες οι μεγάλες πόλεις και η ύπαιθρος, αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό» και θυμίζει ότι ξεκίνησε σχέδιο καταπολέμησης των αρουραίων κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το 2017: έγιναν συγκεκριμένα 1.800 επιχειρήσεις μυοκτονίας. «Ο στόχος δεν είναι η μείωση της συνολικής ποσότητας των αρουραίων στο Παρίσι αλλά η μείωση του πολλαπλασιασμού τους στους δημόσιους χώρους», τόνισε στον Τύπο ο Ζορζ Σαλίν, επικεφαλής του Γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας και Υγιεινής του δήμου. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Ζαν Μισέλ Μισό, του «Επιστημονικού και Τεχνικού Ινστιτούτου του ζώου στην πόλη», που εξηγεί ότι «όσο οι αρουραίοι δεν βγαίνουν από τους υπονόμους, δεν δημιουργούν θέμα». Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα στις συχνά φθαρμένες υδρορροές των κτηρίων, κυρίως των παλιών. «Το Παρίσι έχει πολλά πολύ παλιά κτήρια, και πρέπει να ξεκινήσει η απολύμανση των υδρορροών με την παράλληλη τσιμεντοποίηση των υπόγειων αποθηκών». Καλό παράδειγμα στο θέμα αποτελεί η Ζυρίχη όπου ο δήμος υποχρεώνει τους ιδιώτες να ελέγχουν τις υδρορροές των σπιτιών τους και να τις επισκευάζουν.

«Πρωταθλήτρια» πάντως στους αρουραίους είναι η Μασσαλία (λιμάνι γαρ) με... 9 εκατομμύρια, που αναλογούν σε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πλέον, λόγω της εμφάνισής τους ακόμη και σε τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας, το πρόβλημα των αρουραίων χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο κατά της δημάρχου, καθώς έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της κατοικίας, της καθαριότητας... Συνεργάτες της Ινταλγκό κάνουν λόγο για «annus horribilis» αναφερόμενοι στην περσινή χρονιά, ευελπιστώντας η φετινή να είναι καλύτερη. Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι η Ινταλγκό θα περάσει στην αντεπίθεση, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι η δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση επιχειρεί να πλήξει, μέσω... αρουραίων, ένα πρόσωπο που θεωρείται ότι έχει μέλλον στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL