Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Αλλάζει όνομα το Εθνικό Μέτωπο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει όνομα το Εθνικό Μέτωπο;

Της Ελένης Τσερεζόλε

Η αλλαγή του ονόματος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δεν αποτελεί πλέον ταμπού για την ηγεσία του. Πρόκειται για θέμα που είχε θέσει, πολύ προσεκτικά είναι η αλήθεια, από το 2015, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Λε Παριζιέν”, η Μαρίν Λεπέν, υπογραμμίζοντας ότι η «αλλαγή ονόματος πρέπει να ανταποκρίνεται σε μια πολιτική πραγματικότητα».

Πλέον, τρία χρόνια μετά, και ύστερα από την ήττα της από τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές πέρσι, η Λεπέν επανέρχεται στο θέμα, σε συνέντευξή της στη “Μοντ”, τονίζοντας ωστόσο ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα μέλη του κόμματος, που είναι οι μόνοι που «νομιμοποιούνται» να δώσουν νέο όνομα στο κόμμα.

«Πρέπει αυτή η αλλαγή να έχει μια νομιμοποίηση, πρέπει λοιπόν να προέρχεται από την ψήφο του συνόλου των μελών του κόμματος, στα οποία θα προτείνω το νέο όνομα» λέει η ακροδεξιά πρόεδρος στην εφημερίδα. Αν η ψήφος είναι απορριπτική, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. «Σε αντίθεση με αυτούς που μας κυβερνούν, όταν οργανώνω μια ψηφοφορία, σέβομαι το αποτέλεσμά της». Στόχος της αλλαγής του ονόματος είναι ο εκσυγχρονισμός του ακροδεξιού κόμματος.

Το ερώτημα - «συμφωνείτε με μια αλλαγή του ονόματος του Εθνικού Μετώπου;»- περιλαμβάνεται στο ερωτηματολόγιο σχετικά με την επανίδρυση του κόμματος, το οποίο στάλθηκε στα 51.000 μέλη του (που πληρώνουν συνδρομή). Σήμερα οι απαντήσεις τους είναι υπό επεξεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού RTL, το 80% των απαντήσεων στο θέμα αυτό είναι αρνητικές.

Η ίδια η Λεπέν έκανε λόγο για «κατανοητή νοσταλγία» στο θέμα της διατήρησης του ονόματος. «Πολλοί αγωνίστηκαν, πολλοί υπέφεραν για το όνομα αυτό» λέει χαρακτηριστικά. Επιμένει πάντως στην αναγκαιότητα αλλαγής με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη για τη «διεύρυνση της εκλογικής βάσης» του κόμματος και για την «αποδαιμονοποίησή» του.

«Ένα πολιτικό κόμμα είναι εργαλείο για πρόσβαση στην εξουσία, όχι αυτοσκοπός. Πολλοί από τους εκλεγμένους μας είχαν σύνθημα «συσπείρωση bleu Marine» (σ.σ.: πρόκειται για λογοπαίγνιο του χρώματος μπλε μαρέν με το όνομά της, Μαρίν). Αυτός ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθεί ο αγχωτικός χαρακτήρας, για ορισμένους Γάλλους, του ονόματος του Εθνικού Μετώπου», εξήγησε η ίδια.

Το θέμα πάντως δεν θα λυθεί στο συνέδριο του κόμματος, στις 10 και 11 Μαρτίου. Αλλά σε ξεχωριστή διαδικασία, αργότερα. Η ίδια πάντως απορρίπτει τα περί «αλλαγής γραμμής» από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές έως σήμερα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι το θέμα του ευρώ «δεν είναι πλέον προτεραιότητα, αν και παραμένουν οι επικρίσεις της για το κοινό νόμισμα», ενώ δηλώνει ότι εμμένει στην «κοινωνική της ευαισθησία».

Το θέμα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει το ακροδεξιό κόμμα τη συνοχή του, γιατί, παρά τις διαψεύσεις της Λεπέν, η προσπάθειά της αφορά το να καταστεί το κόμμα του πατέρα της «κανονικό» κόμμα προκειμένου να μπορέσει η ίδια να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα στις επόμενες εκλογές. Ένας υπερβολικά φιλόδοξος στόχος, με δεδομένες τις απώλειες και τις αλλαγές στην ιεραρχία του...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL