Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γερμανία / Το μετέωρο βήμα των... μακάριων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Το μετέωρο βήμα των... μακάριων

"Αν δεν διαβάζεις εφημερίδες, δεν ξέρεις ότι η χώρα δεν έχει κυβέρνηση" μου έλεγε τις προάλλες ο Κρίστιαν, ένας δικηγόρος από τη Στουτγάρδη. Αλλά ακόμη και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των πολιτικών περιοδικών αυτές τις μέρες ασχολούνται με τις θρησκείες, με την... αγάπη, με την κακοκαιρία, άντε και με τις -ρόδινες- προοπτικές της γερμανικής οικονομίας το 2018 κι έχουν ξεχάσει την έλλειψη νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, το πρώτο ραντεβού για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει κλειστεί για τις 7 Ιανουαρίου και μέχρι τότε όλα έχουν ειπωθεί - κι όλα είναι ανοιχτά.

Ο παράγοντας χρόνος μοιάζει να λειτουργεί σε βάρος τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και των Σοσιαλδημοκρατών, που βλέπουν με δέος τις δημοσκοπήσεις. Για πρώτη φορά ο ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της πρόωρης πολιτικής... συνταξιοδότησης της καγκελαρίου, επιθυμεί δηλαδή να μην εξαντλήσει την τετραετία που ακόμη δεν έχει κυβερνητικά αρχίσει, ενώ και το SPD βλέπει τη δύναμή του να πέφτει κάτω από το όριο του 20%. Βέβαια, πρέπει να επισημάνει κανείς ότι η γνώμη των Γερμανών στις δημοσκοπήσεις μοιάζει τους τελευταίους μήνες με ανεμοδούρα ανάλογα με τις εξελίξεις -ή τις μη εξελίξεις- για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέχρι την ημέρα των εκλογών, στα τέλη Σεπτεμβρίου που φαντάζουν τόσο μακρινά, η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών στις δημοσκοπήσεις τασσόταν υπέρ του μεγάλου συνασπισμού. Μόλις ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την περιβόητη κυβέρνηση- Τζαμάικα, τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πράσινων, το κλίμα γύρισε και οι Γερμανοί στις δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι την προτιμούσαν σε μεγάλο ποσοστό. Μετά το ναυάγιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η σχετική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας (43%) και μια ισχυρή μειοψηφία υπέρ (32%) υπέρ του μεγάλου συνασπισμού. Κι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, το κλίμα στην κοινή γνώμη θα αλλάξει και πάλι.

Ποια κρίση;

Πάντως, η Γερμανία υποδέχεται τη νέα χρονιά με μια ασυνήθιστη μακαριότητα -υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα γίνει κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές- και χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι περνάει κυβερνητική κρίση, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους παλιούς δοκιμασμένους υπουργούς, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, λειτουργεί σχεδόν κανονικά, λες και δεν έχουν γίνει εκλογές. Καθώς, μάλιστα, οι πιθανότητες να συνεχιστεί ο ίδιος συνασπισμός, έστω κι αν οι διαπραγματεύσεις συρθούν μέχρι το Πάσχα, είναι μεγάλες και καθώς οι προοπτικές για την οικονομία και την αγορά εργασίας το 2018 είναι θετικές, η έλλειψη κυβέρνησης δεν πλήττει τη... μακαριότητα.

Οι ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές που βάζουν οι Σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν και πάλι στην κυβέρνηση -"εάν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα υπάρξει συνασπισμός" είπε τις προάλλες ο ακόμη υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ- λίγο απασχολούν τους Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θεωρούν στην πλειονότητά τους πως είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι απ' ό,τι θα έπρεπε και πληρώνουν πολλά για τους άλλους. Το μόνο που μπορεί να τους ταρακουνήσει το 2018 θα ήταν η παραδοχή της αδυναμίας να σχηματιστεί κυβέρνηση και η προκήρυξη νέων εκλογών.

Ένα ενδεχόμενο που είναι πολύ χαμηλά στις επιλογές τόσο της Μέρκελ όσο και των Σοσιαλδημοκρατών, επειδή το αποτέλεσμα μιας επόμενης κάλπης θα τους φέρει ενώπιον του ίδιου διλήμματος, είτε ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, είτε όχι. Κι αυτό, διότι το SPD δεν έχει δώσει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα δείγματα γραφής ότι είναι αποφασισμένο να τολμήσει να κατέβει με μια εναλλακτική αριστερή πρόταση. Ίσως, μάλιστα, να έχει χάσει από καιρό αυτό το τρένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL