Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Το στοίχημα του Brexit και ο κόκκινος Κόρμπιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στοίχημα του Brexit και ο κόκκινος Κόρμπιν

Το ερώτημα πλανάται πάνω από το Λονδίνο και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών και οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σχετική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 προκειμένου να εγκριθεί αρμοδίως και να γίνει πράξη στα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Αναλυτές και στις δύο πλευρές της Μάγχης εκτιμούν πως θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Προβλέπουν επίσης ότι το Λονδίνο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες μεταξύ των 27 αλλά και να σπείρει όσο το δυνατόν περισσότερη διχόνοια προκειμένου να μεγιστοποιήσει την πρόσβασή του στις ευρωπαϊκές αγορές. Λογικό μεν και αναμενόμενο, αλλά πόσο είναι αυτό εφικτό; Ιδιαίτερα όταν η πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διαρκώς ανταρσίες από τους φανατικούς υπέρμαχους ενός «σκληρού» Brexit.

Σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Μέι, το μεγάλο φαβορί των επόμενων εκλογών είναι οι Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο εν αναμονή πρωθυπουργός. Αλλά, όπως σημειώνουν οι “Financial Times”, το φόβητρο Κόρμπιν ίσως είναι πλέον ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να κρατήσει ενωμένους τους Συντηρητικούς στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι το Brexit. Οι Brexiters θέλουν να διασφαλίσουν δύο πράγματα: πρώτον ότι η έξοδος θα είναι μη αναστρέψιμη και δεύτερον ότι ο/η αρχηγός τους στο μέλλον θα είναι ένας από αυτούς, όχι σαν την Τερέζα Μέι, η οποία αρχικά υποστήριζε την παραμονή στην Ε.Ε. και «αλλαξοπίστησε» μετά το δημοψήφισμα.

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές κατηγορούν τη Μέι για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας τον περασμένο Ιούνιο, αλλά... ξορκίζουν τον κόκκινο Κόρμπιν, ο οποίος έδωσε μάχη με τον μπλερισμό και τους βαρόνους των ΜΜΕ, στηρίχτηκε στη βάση και έστρεψε το κόμμα στα αριστερά υποσχόμενος αύξηση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας για τους πλούσιους, εθνικοποιήσεις και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαντώντας στην απόπειρα του συντηρητικού κατεστημένου να φοβίσει τους Βρετανούς με συνθήματα του τύπου «Έρχονται οι Κόκκινοι», ο Κόρμπιν δήλωσε ότι πράγματι απειλεί ένα αποτυχημένο σύστημα που λειτουργεί για τους λίγους στην κορυφή. Μια ιστορική κυβερνητική αλλαγή στη Βρετανία θεωρείται ζήτημα χρόνου, αλλά το ερώτημα παραμένει: προ ή μετά Brexit;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL