Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η "δεδομενοποίηση" της καθημερινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "δεδομενοποίηση" της καθημερινότητας

Του Νίκου Κυριακίδη

Αν η περασμένη χρονιά μάς πρόσφερε μια πρόγευση της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησής μας από την τεχνολογία και τον κόσμο των διασυνδεδεμένων οντοτήτων, προσώπων και συσκευών, μ’ όλες τις συνέπειές της όσον αφορά στην καταστρατήγηση του προσωπικού απόρρητου και της ασφάλειας των προσωπικών πληροφοριών, το 2018 μας υπόσχεται να είναι ακόμα πιο “πλούσιο” και “ενδιαφέρον” από πλευράς προκλήσεων.

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια αρχεία απωλέσθησαν ή υπεκλάπησαν παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, αύξηση 164% σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες! Επιπροσθέτως, ανάλυση της εταιρείας αντιϊκού λογισμικού Bitdefender διαπίστωσε ότι τα λύτρα που καταβλήθηκαν το 2017 για την άρση του αποκλεισμού συστημάτων τα οποία δέχθηκαν επίθεση ransomware, έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα διπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 2016! Και, σύμφωνα με τη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Trend Micro, οι απώλειες των επιχειρήσεων από τα απατηλά μηνύματα e-mail θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. δολ. το 2018...

Η “δεδομενοποίηση” της καθημερινότητάς μας θα συνεχιστεί με ρυθμούς εκθετικής αύξησης, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς θα εξελισσόμαστε σε on line οντότητες. Από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών απ’ το smartphone μας ώς τις ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω των σχετικών εφαρμογών, τις αναρτήσεις στα social media και τις απλές περιηγήσεις μας στο Διαδίκτυο, “καταναλώνουμε” σήμερα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και παράγουμε επίσης μια ανάλογη ποσότητα αφήνοντας ορατά ίχνη της δραστηριότητάς μας.

Σε λιγότερο από ένα λεπτό έχουν ανέβει στο Twitter 450.000 αναρτήσεις και έχουν ανταλλαγεί περίπου 156 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή η συνεχής “δεδομενοποίηση” της ζωής μας θα οδηγήσει σε μια κατάσταση που ειδικοί ονομάζουν “έκρηξη δεδομένων”, με αποτέλεσμα μια ντε φάκτο αναίρεση όλου του τεχνολογικού και νομικο-ηθικού πλαισίου της τρέχουσας ψηφιακής πραγματικότητας. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι ακαδημαϊκοί θεωρούν πλέον τον νόμο “Προστασίας Δεδομένων” του 1998 αρχαϊκό νομοθέτημα, οι προβλέψεις του οποίου έχουν πρακτικά αναιρεθεί από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και των νέων μέσων.

Εκτός αυτών, το “Ίντερνετ των Πραγμάτων” (ΙοΤ) έρχεται με τη σειρά του να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση καθώς αναπτύσσεται ταχέως και υπόσχεται να κάνει τις έξυπνες συσκευές μας -κινητά, τηλεοράσεις, εκτυπωτές, μουσικούς σέρβερς, θερμοστάτες, πλυντήρια, αυτοκίνητα-, οτιδήποτε συνδέεται στο Διαδίκτυο και δέχεται και μεταδίδει δεδομένα μέσω αυτού, ακόμα “εξυπνότερα”. Και βεβαίως, η ίδια αυτή δομή έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας στην εκθετική αύξηση των τρόπων που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος δεδομένων συλλέγονται, αποθηκεύονται και διακινούνται.

Σύμφωνα με την εταιρεία Gartner, το 2017 υπήρχαν 8,4 δισεκατομμύρια προϊόντα ή συσκευές συνδεδεμένα στο Ίντερνετ, περισσότερα κατά 31% σε σχέση με το 2016. Αναμένεται ο αριθμός αυτός να τριπλασιαστεί ώς το 2020. Άλλες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 75 δισεκατομμύρια συσκευές (!) που θα λειτουργούν σε διασύνδεση με το Δίκτυο ως το τέλος της δεκαετίας, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των οχημάτων στις ΗΠΑ θα συνδέεται επίσης στο Ίντερνετ. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η κατάσταση ασφαλείας στο ΙοΤ κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές, από ασύρματους εκτυπωτές ώς webcams, παραμένουν σήμερα ουσιαστικά απροστάτευτες από κυβερνοεπιθέσεις. Μόνον στο Βερολίνο και το Λονδίνο υπάρχουν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές.

Προφανώς οι κυβερνοεπιθέσεις έρχονται να αναδείξουν με αυξανόμενη συχνότητα την ανησυχητική ευπάθεια των προσωπικών μας πληροφοριών σε μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, προειδοποιούν οι ιθύνοντες. “Ζούμε στην αρχή μιας εποχής μαζικών στοχευμένων επιθέσεων. Τα πράγματα είναι άσχημα και θα γίνουν ακόμα χειρότερα”, επισημαίνει ο Νέιτ Φικ, πρόεδρος της εταιρείας Endgame. Τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν σήμερα οι χάκερ των κυβερνήσεων έχουν καταστεί διαθέσιμα σε ευρύτερους κύκλους και είναι ευκολότερο από ποτέ να δημιουργηθούν εξελιγμένοι τρόποι διάδοσης κακόβουλου λογισμικού ή ransomware ή κλοπής δεδομένων από εταιρείες. Επίσης, οι εταιρείες συχνά αποτυγχάνουν να καλύψουν έγκαιρα τις ελλείψεις ασφαλείας στα προϊόντα τους. "Καθώς όλο και περισσότερο δραστηριοποιούμαστε στο Διαδίκτυο, καθώς οι εγκληματίες συνειδητοποιούν την αξία των δεδομένων που προστατεύονται, βλέπουμε περισσότερες και σοβαρότερες παραβιάσεις υψηλού προφίλ", σημειώνει ο Μαρκ Νανικχόβεν, αντιπρόεδρος της Trend Micro.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL