Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γερμανία / Ο Σουλτς και η... ασφάλεια ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Ο Σουλτς και η... ασφάλεια ζωής

Της Κάκης Μπαλή

Ενώ συνεχίζεται η εναγώνια φιλολογία για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γερμανία, για το αν θα συμφωνήσουν τελικά Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, την οποία ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει "συνασπισμό των ηττημένων", ο Όσκαρ Λαφονταίν, συνιδρυτής του Die Linke και πρώην πρόεδρος του SPD, διατύπωσε προχτές μιαν άλλη πρόταση: "Ήρθε η ώρα να σχηματιστεί ένας συνασπισμός για τους ηττημένους των τελευταίων δεκαετιών", είπε, μια κυβέρνηση που θα νοιαστεί για τα συμφέροντα όλων αυτών που δεν έχουν κερδίσει τίποτε από την εξαιρετική οικονομική πορεία της Γερμανίας, που δουλεύουν οκτάωρο και δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας μόλις βγουν στη σύνταξη. Οι πρώην σύντροφοι του Λαφονταίν στο SPD, όπως φάνηκε από πολλές τοποθετήσεις, κυρίως της νεολαίας τους, στο συνέδριό τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα θα ήταν πρόθυμοι να τολμήσουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, τους έχουν ξεπεράσει οι συνθήκες, αφού για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια δεν υπάρχει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αριστερή πλειοψηφία. Όταν υπήρχε, το SPD, σε συνεργασία με την Αριστερά και τους Πράσινους, δεν είχε την πολιτική βούληση -ίσως δεν είχε και το θάρρος- να δοκιμάσει μιαν άλλη πολιτική, τώρα προσπαθεί να μην συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με την Άνγκελα Μέρκελ και του πρωτόγνωρου ενδεχόμενου της ανοχής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με περιορισμένη ατζέντα.

Πάντως, στο συνέδριο του SPD το κόμμα έδωσε το πράσινο φως στον -επανεκλεγέντα- πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, "με ανοιχτό αποτέλεσμα", όπερ σημαίνει ότι εφόσον διαφανεί ότι μπορεί να γίνει συνασπισμός, η βάση θα κληθεί να πει την άποψή της. Το πρώτο ραντεβού με τη Μέρκελ πιθανότατα θα γίνει την προσεχή Τετάρτη και ο Σουλτς δηλώνει αποφασισμένος να πάει με "σημαία" του την Ευρώπη - αυτή που είχε σχεδόν ξεχάσει κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Άλλωστε η μόνη "είδηση" που βγήκε από το συνέδριο του SPD, ένα συνέδριο πρωτίστως αυτοκριτικής για το άθλιο εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν το "όραμα" που παρουσίασε ο Σουλτς για την Ευρώπη. Ο στόχος του είναι, είπε, να μεταλλαχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" μέχρι το 2025 και δη με μια νέα συνθήκη. Κι όσα κράτη - μέλη δεν θέλουν να συμφωνήσουν με αυτή την ομοσπονδιακή συνθήκη, θα πρέπει, σύμφωνα με τον Σουλτς, να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. Κι αν αυτό είναι "μουσική του μέλλοντος", που λένε και οι Γερμανοί, εκείνο που είχε πράγματι ενδιαφέρον εν όψει των διαπραγματεύσεων του SPD με τη Μέρκελ ήταν το εξής: "Ας έχουμε το θάρρος να πάμε μπροστά την Ευρώπη. Άλλα τέσσερα χρόνια πολιτική α λα Σόιμπλε δεν μπορεί να την αντέξει η ήπειρός μας", είπε για να καταλήξει: "Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL