Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γερμανία / Οι εχθροί του μεγάλου συνασπισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Οι εχθροί του μεγάλου συνασπισμού

Έρχεται ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία; Για την ώρα, η απάντηση... αναζητείται στ’ αστέρια, όπως λένε οι Γερμανοί. Η συνάντηση των ηγετών των δύο συν ενός κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το βράδυ της Πέμπτης στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κράτησε δύο ώρες και οι Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζέχοφερ και Μάρτιν Σουλτς αποχώρησαν υποσχόμενοι πως θα τηρήσουν σιγή ασυρμάτου.

Η υπόσχεση κράτησε μέχρι το ξημέρωμα, οπότε και... διέρρευσαν πληροφορίες στην εφημερίδα “Bild” ότι ο Σουλτς “δεσμεύτηκε να συζητήσει για μεγάλο συνασπισμό”. Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρόεδρου του SPD, o οποίος έσπευσε να πει ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, ενώ κατηγόρησε το CDU για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα, τηλεφώνησε στη Μέρκελ και της ξεκαθάρισε ότι τέτοιες διαρροές είναι “απαράδεκτες” και ότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυνάμει εταίρων.

Η αλήθεια είναι ότι η εμπιστοσύνη ήταν ήδη κλονισμένη από την αρχή της εβδομάδας, όταν ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ, της υπηρεσιακής κυβέρνησης -που αποτελεί συνέχεια του παλιού συνασπισμού-, ψήφισε στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. την παράταση για πέντε χρόνια της άδειας ζιζανιοκτόνου για την οποία είχε βάλει βέτο η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Περιβάλλοντος. Και το έκανε εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας που έχει προκύψει. Η κίνηση του Σμιτ δεν υπέσκαψε μόνο την εμπιστοσύνη των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και το κύρος της Μέρκελ, η οποία βλέπει τα στελέχη των “αδελφών” Χριστιανοκοινωνιστών να υπηρετούν τα συμφέροντα της εκλογικής πελατείας τους στη Βαυαρία κόντρα σε κάθε κανόνα εύρυθμης λειτουργίας τόσο του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και αυτού που προσπαθεί να σχηματίσει.

Το μαλωμένο ζευγάρι...

Το πολιτικό καμπαρέ στη Γερμανία έχει βρει τη χαρά του αυτές τις μέρες του “χάους” στο “κακομαθημένο και απολίτικο νησί της σταθερότητας”. Και δεν είναι λίγοι οι κωμικοί που φορτώνουν στον Στάινμαϊερ τον ρόλο του “συμβούλου γάμου”, με αποστολή να πείσει το μαλωμένο ζευγάρι, που δεν αγαπήθηκε ποτέ, να μείνει μαζί μέχρι να φύγουν τα παιδιά από το σπίτι. Αυτό λέγεται “αίσθηση ευθύνης” επαναλαμβάνουν μονότονα οι υπέρμαχοι του μεγάλου συνασπισμού, οι οποίοι είναι όλο και λιγότεροι, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή σχηματισμού κυβέρνησης, ίσως κοντά στις απόκριες.

...και οι υπέρμαχοι του διαζυγίου

Οι πρώτοι που βγήκαν να πουν όχι σε μια επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού ήταν τα μέλη της νεολαίας του SPD - και έκαναν πολύ δύσκολη τη ζωή του Μάρτιν Σουλτς όταν πήγε να τους πείσει να είναι... ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο. Αρνητικά τοποθετείται και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αν και όχι με τον κατηγορηματικό τρόπο της νεολαίας, διότι οι πιέσεις για μια νέα συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ είναι ασφυκτικές και οι αντίπαλοι αυτής της ιδέας δεν θέλουν να τους μείνει ο... μουτζούρης ότι δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να βρουν μια λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αντίθετα, προσπαθούν να ανεβάσουν τόσο πολύ τον πήχη, ώστε οι Χριστιανοδημοκράτες να είναι αυτοί που θα κάνουν πρώτοι πίσω.

Αυτός ο ψηλός πήχης είναι που αυξάνει τη... γοητεία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας για όλο και περισσότερα στελέχη του CDU. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οικονομικού συμβουλίου του CDU, εκείνου του ομίλου που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων μέσα στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος - και έχει σημαντική επιρροή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής του. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στην προεδρία της Δημοκρατίας, το συμβούλιο έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους Μέρκελ και Ζέχοφερ να εξετάσουν “πολύ σοβαρά” το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Κι αυτό διότι τους “ανησυχούν πολύ” οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία στην περίπτωση που αναβιώσει ο μεγάλος συνασπισμός: Πρώτον, διότι “για τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε στα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών για νέες, υπερβολικά υψηλές, δαπάνες στην κοινωνική πολιτική, οπότε δεν πρόκειται να μείνουν κονδύλια για τις απαραίτητες επενδύσεις στην παιδεία και την καινοτομία”. Και δεύτερον -αυτόν τον φόβο τον μοιράζονται όλοι- επειδή “ένας νέος μεγάλος συνασπισμός θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα πολιτικά άκρα, ενώ μπορεί να ρίξει την CDU κάτω από το 30%”.

Αλλά και η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών -αυτή που αμφισβητεί ευθέως ως πρόεδρο του κόμματος την Άνγκελα Μέρκελ- φλερτάρει με την ιδέα της κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και το κάνει διά της... εις άτοπον απαγωγής. Εάν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μέχρι τα Χριστούγεννα, λένε οι νεολαίοι του CDU, θα πρέπει το κόμμα τους να μην προχωρήσει σε υπερβολικούς συμβιβασμούς και να γυρίσει την πλάτη στους Σοσιαλδημοκράτες. Και να τολμήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, τέλος, τάσσονται και πολλοί αναλυτές από τα κορυφαία μέσα της χώρας που κινούνται στον ευρύτερο “μεσαίο” χώρο. Δεκάδες σχετικά σχόλια και κύρια άρθρα έχουν κάνει το τελευταίο δεκαήμερο την εμφάνισή τους στο “Spiegel”, στην “Zeit”, τη “Sueddeutsche Zeitung”, αλλά και στις πιο αριστερές “Taz” και “Freitag”, με κοινό παρονομαστή ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν καλή για τη δημοκρατία, αφού θα ενίσχυε τον ρόλο των βουλευτών, θα ήταν καλή για τους Σοσιαλδημοκράτες, αφού θα είχαν χρόνο να ανασυγκροτηθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, και θα επέβαλε επιτέλους στη Μέρκελ να κυβερνήσει με επιχειρήματα, κερδίζοντας κάθε φορά την πλειοψηφία της Βουλής, και όχι με συμφωνίες κυρίων και μια -επικίνδυνη, όπως υπογραμμίζουν- αδυναμία στον... αυτόματο πιλότο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL