Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ανάποδος Κόσμος / Η ψηφίδα που λείπει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Η ψηφίδα που λείπει

Από το πολύχρωμο μα και εύθραυστο ψηφιδωτό του Λιβάνου απουσιάζει εδώ και μια εβδομάδα μια σημαντική ψηφίδα, εκείνη του πρωθυπουργού. Ο Σαάντ Αλ Χαρίρι (φωτο), πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία από πέρυσι τον Δεκέμβριο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε την παραίτησή του με διάγγελμα από τη Σαουδική Αραβία κατηγορώντας τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολά (δηλαδή το Ιράν) ότι σκοπεύει να τον δολοφονήσει και έκτοτε σχεδόν... αγνοείται, με εξαίρεση μια σύντομη επίσκεψή του στα ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βέβαια ο Σαάντ Αλ Χαρίρι θα μπορούσε να αισθανόταν σαν στο σπίτι του στο Ριάντ. Γεννήθηκε εκεί το 1970, έχει -εκτός από τη λιβανέζικη- και σαουδαραβική υπηκοότητα, ενώ οι οικογενειακές επιχειρήσεις του κάνουν μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων με το βασίλειο των Σαούντ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός έγινε ξαφνικά εξαιρετικά δημοφιλής στον Λίβανο, όπου όλο το πολιτικό φάσμα απαιτεί την επιστροφή του, ενώ οι περισσότεροι καταγγέλλουν ότι είναι ουσιαστικά όμηρος του σαουδαραβικού καθεστώτος. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Σαάντ δεν είχε επιστρέψει στη Βηρυτό, παρότι υπήρχαν ελπίδες ότι θα αποδώσουν καρπούς η γαλλική μεσολάβηση και το ξαφνικό ταξίδι του προέδρου Μακρόν στη Σαουδική Αραβία.

Γιος του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που πρωταγωνίστησε στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου από τον πολυετή εμφύλιο και δολοφονήθηκε το 2005 στη Βηρυτό με την έκρηξη βόμβας δυο τόνων, ο Σαάντ είχε σπεύσει το περασμένο Σάββατο στη Σαουδική Αραβία μετά από πρόσκληση του πρίγκηπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και κατά κάποιον τρόπο "έμπλεξε" στο Game of Thrones, τις χωρίς προηγούμενο διώξεις δεκάδων πριγκήπων και επιχειρηματιών που εξαπέλυσε ο αρχηγός της βασιλικής οικογένειας για να εδραιώσει την εξουσία του.

Η υπόθεση του Σαάντ Αλ Χαρίρι είναι ένα σημαντικό επεισόδιο στο σίριαλ της Μέσης Ανατολής, που παίρνει πάλι κρίσιμη τροπή καθώς η Σαουδική Αραβία- με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου- κλιμακώνει την αναμέτρηση με το Ιράν και τους συμμάχους του, δηλαδή τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και την οργάνωση Χεζμπολά στον Λίβανο, ενώ έχει ήδη προσεγγίσει το Ισραήλ παραπάνω από όσο... είθισται για τη χώρα που φιλοξενεί τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων.

Εδώ και ένα χρόνο εκκολάπτεται μια αναμέτρηση μεταξύ του σουνιτικού και του σιιτικού ισλάμ, που, αν ξεσπάσει, θα στοιχίσει πολλά, όχι μόνο στους πολύπαθους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η θρυαλλίδα θα μπορούσε να είναι ο Λίβανος.

Η Δύση παρακολουθεί "διακριτικά" τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολλά τα λεφτά και τα πετρέλαια. Ορισμένοι, με περισσή υποκρισία, τώρα πέφτουν από τα σύννεφα για την έκταση της διαφθοράς στο βασίλειο των Σαούντ (για υπεξαίρεση 100 δισ. δολαρίων έκανε λόγο ο Σαουδάραβας αρχιεισαγγελέας που πάγωσε πολλές εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς).

Την ίδια ώρα στον Λίβανο, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν προστεθεί στον πληθυσμό των έξι εκατομμυρίων, το ψηφιδωτό τρίζει επικίνδυνα. Κάθε ψηφίδα μετράει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL