Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η κυβέρνηση αγνώστων του Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση αγνώστων του Μακρόν

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας είναι "αλλεργικός" στους παλιούς πολιτικούς και ότι έχει κάνει τα πάντα προκειμένου τόσο η κυβέρνησή του όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κινήματός του να μην θυμίζουν σε τίποτε το παρελθόν των πάλαι ποτέ κραταιών κομμάτων - δεξιών και αριστερών. Άλλωστε το καλοκαίρι η απομάκρυνση του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού από την κυβέρνηση για λόγους "ηθικής τάξης" ήταν χαρακτηριστική...

Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του είναι άπειροι, που εκλέγονται για πρώτη φορά, η ίδια η σύνθεση αυτής καθεαυτής της κυβέρνησής του χαρακτηρίζεται από άγνωστους στο ευρύ κοινό πολιτικούς. Ο πιο γνωστός είναι ο οικολόγος ακτιβιστής Νικολά Ιλό, που έγινε διάσημος από τηλεοπτικές εκπομπές και σήμερα είναι υπουργός "αλληλέγγυας και οικολογικής μεταβατικής περιόδου". Όπως έλεγαν πρόσφατα κύκλοι του Προέδρου στην εφημερίδα “Μοντ”, το πρότυπο του Μακρόν είναι ο... Πρόεδρος ντε Γκωλ που διακρινόταν από την ίδια αλλεργία προς τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία θεωρούσε έκφραση του παρελθόντος. Ωστόσο οι καιροί αλλάζουν και υπάρχει και μια άλλη εκτίμηση: ότι πλέον την κυβέρνηση την έχουν "καταλάβει" τεχνοκράτες, κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών από όπου πέρασε, επί προεδρίας Ολάντ, ο Μακρόν.

Όπως και να ’χει, είναι φανερό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επιθυμεί να κυβερνά μόνος του - ακόμη και ο πρωθυπουργός που διόρισε, ο Εντουάρ Φιλίπ, μοιάζει να έχει υποταχθεί στη μοίρα του. Εκείνη δηλαδή του "διευκολυντή" της εφαρμογής των προεδρικών αποφάσεων και όχι ενός κανονικού πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα 2/3 των πολιτών της χώρας αγνοούν πλήρως τα ονόματα των μελών της κυβέρνησής τους! Συγκεκριμένα, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει επαρκώς τα μέλη της κυβέρνησης για να εκφράσει γνώμη γι’ αυτά! Την ίδια στιγμή, το 24% έχει αρνητική γνώμη για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, έναντι 22% που έχει θετική γνώμη. Ούτε ένας υπουργούς δεν αποσπά 50% θετικές γνώμες και μόνο τρεις υπερβαίνουν το όριο του 30%.

Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εκτός από τον Ιλό με την τηλεοπτική καριέρα, επιπλέουν η Λώρα Φλεσέλ, υπουργός Αθλητισμού, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και ο πρώην δήμαρχος της Λυών και νυν υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εκείνοι που διχάζουν τους πολίτες είναι και οι πιο γνωστοί, όπως ο Ιλό ή ο Φιλίπ.

Μεταξύ των πιο άγνωστων είναι η Νικόλ Μπελουμπέ, υπουργός Δικαιοσύνης, και η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, Φρεντερίκ Βιντάλ. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Μακρόν ούτε θα εξεπλάγη ούτε και θα σοκαρίστηκε ιδιαίτερα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της “Φιγκαρό”. Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του: μια κυβέρνηση απολύτως αγνώστων, που οφείλουν στον ίδιο την πολιτική τους ύπαρξη. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια κυβέρνηση χωρίς προσωπικότητα πλην εκείνης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τεχνοκρατική, άχρωμη και άοσμη... Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τέτοιου είδους κυβερνήσεις δεν μακροημερεύουν - ειδικά μάλιστα σε μη προβλέψιμες περιόδους όπως η τωρινή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL