Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος / Η Ιταλία στις κάλπες "όμηρος" κεντροδεξιού και κεντροαριστερού λαϊκισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος / Η Ιταλία στις κάλπες "όμηρος" κεντροδεξιού και κεντροαριστερού λαϊκισμού

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, πιθανώς έως τα μέσα Μαρτίου, με τη διάλυση της Βουλής να προβλέπεται μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων, μετά την επεισοδιακή ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και στη Γερουσία, που ολοκληρώθηκε με την παραίτηση του προέδρου της Γερουσίας Γκράσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος και την εγγραφή του στη Μεικτή Ομάδα.

Ο νέος εκλογικός νόμος, ένα μεικτό σύστημα πλειοψηφικού και κλειστών και χωρίς σταυρό προτίμησης ψηφοδελτίων απλής αναλογικής, πέρασε πρώτα από τη Βουλή και μετά από τη Γερουσία χάρις στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που τέθηκε επί... οκτώ φορές. Την Παρασκευή πέρασε με 214 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 2 αποχές από τη Γερουσία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα απέρριψε τις εκκλήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην τον υπογράψει τονίζοντας ότι είναι χρέος του να υπογράφει όλους τους συνταγματικά θεσμοθετημένους νόμους. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Γκράσο, που αποτελεί τον δεύτερο μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπρόσωπο των ιταλικών θεσμών, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου παραιτήθηκε από την ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος καθιστώντας σαφή την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι να θέσουν επί οκτώ φορές θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ψήφισης του εκλογικού νόμου.

Όταν βουλευτής του Γκρίλο ζήτησε από τον Γκράσο να παραιτηθεί για να μπλοκάρει την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ο γνωστός νομικός και πρόεδρος της Γερουσίας απάντησε: “Είναι πιο σκληρό να αντιστέκεσαι από μια δειλή φυγή”. Λίγο αργότερα θα εγκατέλειπε το Δημοκρατικό Κόμμα, που ήθελε να τον έχει υποψήφιο πρόεδρο για την περιφέρεια της Σικελίας. Υπέρ του εκλογικού νόμου του ψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, η ρατσιστική Λέγκα του Βορρά και άλλες μικρότερες ομάδες. Κατά ψήφισαν το κόμμα του Γκρίλο, αυτό των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι και η Ιταλική Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL