Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ραμόν Εσπινάρ, εκπρόσωπος Unidos Podemos στη Γερουσία: / Διάλογος χωρίς μονομερείς ενέργειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραμόν Εσπινάρ, εκπρόσωπος Unidos Podemos στη Γερουσία: / Διάλογος χωρίς μονομερείς ενέργειες

Θα υπερασπιστούμε τους δημοκρατικούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας, σε αντίθεση με την εφαρμογή του άρθρου 155, που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την καταλανική και ισπανική κοινωνία, τόνισε ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Unidos Podemos Ραμόν Εσπινάρ στον Άιτορ Ριβέιρο της “El Diario”, υπογραμμίζοντας ότι το Unidos Podemos αποτελεί μια μεγάλη πατριωτική δύναμη που αγωνίζεται για την ενότητα των λαών μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής Ισπανίας. “Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη ότι ο Πουτζντεμόν και ο Ραχόι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και να δρομολογήσουμε μια πορεία για μια νέα σύνδεση μεταξύ Ισπανίας και Καταλωνίας” εκτιμά ο Εσπινάρ, προειδοποιώντας τους Σοσιαλιστές ότι “ο Πέδρο Σάντσεθ φιλοδοξεί να είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ραχόι και όχι ο πρόεδρος μιας προοδευτικής κυβέρνησης”.

Το Podemos προωθεί πολιτική διαλόγου

“Το Podemos πρέπει να συνεχίσει να αναζητά τον διάλογο και να επιμείνει ότι εάν υπάρξει μονομερής ανακήρυξη της δημοκρατίας και η εφαρμογή του άρθρου 155, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε ότι τον Ραχόι και τον Πουτζντεμόν ως παράγοντες που μπορούν να επιλύσουν την κρίση και να καταστήσουμε σαφές στον ισπανικό λαό ότι το Podemos αποτελεί μια πατριωτική δύναμη που στοιχηματίζει στην ενότητα της Ισπανίας”. “Το Unidos Podemos στηρίζει την αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 155, που αποφάσισε να φέρει το υπουργικό συμβούλιο στη Γερουσία, με την ίδια λογική που ο Πουτζντεμόν ανέστειλε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Μόνο χωρίς την ανεξαρτησία και χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 155 θα μπορέσει να ανοίξει ο διάλογος χωρίς προϋποθέσεις” τόνισε ο Εσπινάρ, εκτιμώντας ότι το Unidos Podemos μπορεί να προωθήσει μια πολιτική διαλόγου στο ισπανικό κοινοβούλιο κερδίζοντας τη στήριξη και άλλων ομάδων, χωρίς να αποκλείει την παρουσία του Προέδρου της Καταλωνίας στο ισπανικό κοινοβούλιο στο επόμενο διάστημα.

“Έχουμε δύο καθήκοντα ως Podemos, ένα θεσμικό και ένα ιστορικό. Το θεσμικό καθήκον αφορά τον διάλογο ανάμεσα στο Ραχόι και τον Πουτζντεμόν, που πρέπει να αφήσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούν. Αυτό θα έχει φανεί την Παρασκευή στη Γερουσία. Το ιστορικό καθήκον θα ξεκινήσει τη Δευτέρα εάν καταρρεύσει η πιθανότητα του διαλόγου. Θα περάσουμε στην αντεπίθεση για να αμφισβητήσουμε τον Ραχόι και τον Πουτζντεμόν” συμπλήρωσε ο Εσπινάρ. “Η Καταλωνία δεν ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά αποσυνδέθηκε από την Ισπανία, γιατί με τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δρομολογήθηκε ένα σενάριο αποσύνδεσης ανάμεσα σε αυτό που αντιπροσωπεύει η Καταλωνία και αυτό που αντιπροσωπεύει η Ισπανία. Εκτιμώ, και το πιστεύω με ειλικρίνεια, ότι το Unidos Podemos είμαστε το μόνο εργαλείο που έχουν σήμερα ο ισπανικός και ο καταλανικός λαός για να οδηγηθούμε στην επανασύνδεση μεταξύ Ισπανίας και Καταλωνίας, που θα μας επιστρέψει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για το μέλλον της χώρας που να μη στηρίζεται σε έναν εθνικισμό που θεωρεί το έθνος ως ένα προϊόν πεντακοσίων ετών ή μια ενότητα του πεπρωμένου στον κόσμο, αλλά να το αντιλαμβάνεται ως την πολιτική κοινότητα για μια κοινή θέληση και την Ισπανία ως ένα πολυ-πολυεθνικό σχέδιο” τόνισε ο επικεφαλής του Unidos Podemos στη Γερουσία.

Η πολιτική του Ραχόι δεν έχει μέλλον

“Την 1η Οκτωβρίου ο Ραχόι κατέγραψε τη μεγαλύτερη αποτυχία του από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός. Είχε ανακοινώσει ότι δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα στην Καταλωνία και ψήφισαν κατάμουτρά του πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες. Ποτέ δεν ακολούθησε τον δρόμο του διαλόγου για να αποφύγει το δημοψήφισμα, αλλά του αυταρχισμού και της αποστολής των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Όταν κάποιος περιφρονεί τον διάλογο, ασκεί τον αυταρχισμό και τη βία και αποτυγχάνει, πρέπει να γίνεται αντικείμενο σκληρής κριτικής. Άσκησε βία εναντίον του λαού του, επιβάρυνε την κατάσταση και αποδείχθηκε ανήμπορος και ανίκανος. Η κριτική είναι σωστή. Από την πλευρά μας, πολιτικά δεν θέλουμε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Το είπαμε πολλές φορές. Εμείς υποστηρίζουμε ένα δημοψήφισμα για την Ισπανία. Αυτό που δεν μπορούν να μας επιβάλουν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει η ανεξαρτησία της Καταλωνίας και ότι όλα θα συνεχίσουν όπως πριν, αφού η χώρα, παρόλο που δεν διασπάστηκε, έχει τραυματιστεί. Σε αυτή τη χώρα κατέρρευσε και απέτυχε το κοινωνικό μοντέλο, κατέρρευσαν οι προσδοκίες των νέων για το μέλλον, καταρρέει το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό μοντέλο και το μοντέλο κοινωνικής προστασίας και καταρρέει η συμφωνία του αυτοδιοικητικού μοντέλου. Αυτή η χώρα είναι βαριά τραυματισμένη και πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της. Η Καταλωνία πυροδότησε πάνω από όλα την ανάγκη μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που πρέπει να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα” τόνισε ο Εσπινάρ.

“Το διακύβευμα δεν είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά η οικοδόμηση ενός μοντέλου της Ισπανίας που θα πείθει και κανείς δεν θα θέλει να φύγει γιατί θα υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Το σημείο εκκίνησης της συνταγματικής μεταρρύθμισης δεν μπορεί να είναι η εφαρμογή του άρθρου 155, όπως έκανε ο Σάντσεθ. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για την οικονομική και κοινωνική κρίση που θα πρέπει να απαντήσουμε και εμείς το έχουμε πει. Υπάρχει ένα ζήτημα από την πολιτική κρίση και την κρίση της πολιτικής εκπροσώπησης που θα πρέπει να απαντήσουμε. Υπάρχει και ένα ζήτημα του αυτοδιοικητικού μοντέλου που θα πρέπει να απαντήσουμε.

Αν υπάρξει ένα βιώσιμο σχέδιο, κανείς δεν θα θέλει να φύγει

Με αυτές τις τρεις απαντήσεις θα πρέπει να οικοδομήσουμε τη συνολική απάντηση για το μοντέλο της χώρας που θα παρουσιαστεί στην ισπανική κοινωνία και θα πρέπει να πείσουμε την πλειοψηφία ότι είναι ένα βιώσιμο μοντέλο. Η πολιτική του Ραχόι δεν έχει μέλλον, η Ισπανία όμως έχει” εκτιμά ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Unidos Podemos και των συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων.

“Το Λαϊκό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει την απόλυτη πλειοψηφία του στη Γερουσία για να μην αλλάξει ούτε μια τελεία από το ντοκουμέντο της κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει γονατίσει μπροστά στο Λαϊκό Κόμμα. Ξέρω ότι είναι μια σκληρή έκφραση και μπορεί να μετατραπεί σε έναν τίτλο, αλλά όταν ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε τη νομιμοποίηση του ηγέτη από τις προκριματικές εκλογές, πήρε πάνω από πέντε εκατομμύρια ψήφους για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την ιστορία των 135 ετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας και τα βάζει όλα στη διάθεση αυτών που θέλουν να αναστείλουν την αυτονομία της Καταλωνίας, που είναι συνώνυμο με τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Ισπανία, με αντάλλαγμα μια Επιτροπή στη Βουλή που θα διαρκέσει το πολύ έξι μήνες και όπου ο Ραχόι δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι ο Σάντσεθ κάνει λάθος”, υπογράμμισε ο Εσπινάρ, προειδοποιώντας ότι “δεν μπορεί να θέλεις μια δημοκρατική και προοδευτική μεταρρύθμιση ξεκινώντας από την αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας. Οι Σοσιαλιστές έπεσαν ξανά στη παγίδα. Το Λαϊκό Κόμμα δρομολόγησε ένα σενάριο με δύο όχθες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσδέθηκε στο Λαϊκό Κόμμα για να εφαρμόσει μια αντιδραστική, οπισθοδρομική πολιτική με στοιχεία παλινόρθωσης”. “Με τη Διακήρυξη της Θαραγόθα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πέδρο Σάντσεθ. Είμαστε ικανοί να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το εδαφικό - αυτοδιοικητικό πρόβλημα και υπάρχουν οι ψήφοι για μια εναλλακτική πλειοψηφία έναντι του Ραχόι. Ο Σάντσεθ επέλεξε να στραφεί προς το Λαϊκό Κόμμα και να επιστρέψει στην εξώπορτα” κατέληξε ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Unidos Podemos Ραμόν Εσπινάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL