Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Ανάποδος Κόσμος / Σοδειά της ειρήνης και του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Σοδειά της ειρήνης και του μίσους

Ο πόλεμος της ελιάς ξεκίνησε και φέτος στην Παλαιστίνη. Μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων της Νέας Υόρκης, της Γενεύης, των Βρυξελλών, αλλά κοντά στη Ραμάλα, τη Ναμπλούς, την Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι αγρότες αγωνίζονται να μαζέψουν τον πολύτιμο καρπό κόντρα σε αντίξοες συνθήκες. Όχι τόσο τις καιρικές -εξάλλου ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια του-, αλλά απέναντι στις «συνηθισμένες» επιθέσεις από Εβραίους εποίκους, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Οι de facto γείτονες επιτίθενται στους Παλαιστίνιους χωρικούς, αρπάζουν τη σοδειά, καταστρέφουν ελαιόδεντρα σε περιοχές που υποτίθεται ότι ελέγχονται σε τελική ανάλυση από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό. Για να πάνε εξάλλου στα χωράφια τους, οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται ειδική άδεια και «συντονισμό» με τον στρατό, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους συνοδεύει ή επεμβαίνει για να αποτραπούν τα χειρότερα - αν και δεν διακρίνεται για την ουδετερότητά του. Οι καταγγελίες δεν προέρχονται μόνο από την παλαιστινιακή πλευρά. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ραβίνοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσθέτει τη δική της φωνή, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από τέσσερα περιστατικά σε τρεις διαφορετικές περιοχές όπου οι έποικοι «πιάστηκαν στα πράσα» την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν από την αστυνομία αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λίγες ώρες, όπως έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz”.

Η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τραμπ με την κυβέρνηση Νετανιάχου και η απόφαση για την απόσυρση των ΗΠΑ από την UNESCO δεν αφορούν τους ελαιώνες των Παλαιστινίων. Αποτελούν όμως προάγγελο νέων δεινών για ολόκληρη την περιοχή, πολύ περισσότερο όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ έχει κάνει λόγο για «φερόμενα κατεχόμενα εδάφη». Και όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ απαξιώνει τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης των Παλαιστινίων απαιτώντας μεταξύ άλλων τον αφοπλισμό της Χαμάς για την έναρξη διαλόγου με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ ευθυγραμμίστηκε και σε αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι Παλαιστίνιοι αγρότες έχουν ακόμα έναν λόγο για να μαζέψουν γρήγορα τις ελιές. Αλλά δεν έχουν τα μέσα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL