Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Rien ne va plus μεταξύ Π. Λοράν και Ζ.Λ. Μελανσόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Rien ne va plus μεταξύ Π. Λοράν και Ζ.Λ. Μελανσόν

Ο αέρας της διχόνοιας έπνεε εδώ και μήνες μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και του κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία. Ήδη από την άνοιξη φέτος ήταν φανερό ακόμη και σε όσους δεν είχαν ιδιαίτερη ενασχόληση με τα εσωτερικά τεκταινόμενα της γαλλικής Αριστεράς ότι "το ρεύμα δεν περνούσε πλέον" μεταξύ του Πιερ Λοράν, εθνικού γραμματέα του ΚΚΓ, και του Ζαν Λικ Μελανσόν, ιδρυτή της Ανυπότακτης Γαλλίας, που λίγο έλειψε να περάσει στον δεύτερο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Ωστόσο το περασμένο σαββατοκύριακο οι υπόγειες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήλθαν στην επιφάνεια με τρόπο δημόσιο, και μάλιστα μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου... Rien ne va plus μεταξύ των δύο ανδρών και τούτο σε μια στιγμή που οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου περί των εργασιακών θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζικές και πιο ενωτικές...

Συγκεκριμένα ο συνήθως χαμηλών τόνων ήπιος Πιερ Λοράν, στο πλαίσιο της ετήσιας μεγάλης γιορτής της "Ουμανιτέ", ξέσπασε. Αφορμή το γεγονός ότι ο Μελανσόν επέλεξε να μην πάρει μέρος σε αυτή τη μεγάλη, εμβληματική εκδήλωση - το σημείο συνάντησης όλων των τάσεων και των ευαισθησιών της γαλλικής, και όχι μόνο, Αριστεράς. Ο Μελανσόν αποφάσισε εκείνες ακριβώς τις ημέρες να επισκεφθεί την υπερπόντια επαρχία Réunion... Και δεν ήταν μόνο αυτό. Η Ανυπότακτη Γαλλία δεν έστησε καν περίπτερο... Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε με αυτοαναφορικό τρόπο την... απουσία του από τη γιορτή: «Είμαι εδώ, δεν μπορώ να είμαι αλλού... Όπως έλεγε και ο Λαμαρτίνος, όταν σου λείπει ένας άνθρωπος, τα πάντα είναι άδεια». Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι, κατά την καθιερωμένη ομιλία του, το περασμένο Σάββατο, στη γιορτή ο Λοράν ανέβασε τους τόνους απέναντι στον πρώην εταίρο και κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μελανσόν. Το αποτέλεσμα ήταν σε πρώτη φάση να δεχθεί τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας και τέλος, με την επιστροφή του, του ίδιου του Μελανσόν. Ο Λοράν, που μέχρι σήμερα είχε επιλέξει να μην ρίξει λάδι στη φωτιά, είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει αυτός και μόνο την αλήθεια», φωτογραφίζοντας τον Μελανσόν και την επιλογή του να μην συμμαχήσει με κανένα άλλο αριστερό κόμμα. Απαντώντας μάλιστα στους δημοσιογράφους που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία του Μελανσόν, καυστικός ο Λοράν «κάρφωσε»: «Εκείνος μπορεί να μην είναι εδώ, όμως είναι εδώ ο λαός».

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στις «σειρήνες του απομονωτισμού» αναφερόμενος στην πολιτική του Μελανσόν να απορρίπτει κάθε προσπάθεια συσπείρωσης του λαϊκού κινήματος, π.χ. στην περίπτωση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά. «Αντιθέτως πρέπει να προωθούμε στόχους θετικούς και εποικοδομητικούς» είπε χαρακτηριστικά ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ.

Η αντίδραση ήλθε λίγο αργότερα από τον Μελανσόν, που έκανε λόγο για μία «ηγεσία που καταποντίζεται» και «επιχειρεί να διασωθεί στρεφόμενη εναντίον μου». «Δεν πρόκειται να σταματήσω» είπε, διεκδικώντας να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Μακρόν. Κάτι στο οποίο απάντησε ο Λοράν στην ομιλία του, στο κλείσιμο της γιορτής απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Εσείς είστε ο καλύτερος αντίπαλος του Μακρόν, εσείς ο λαός της γιορτής της 'Huma'». Μεταξύ τους δεν περιλαμβανόταν ο Μελανσόν... Και η αντιδικία καλά κρατεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL