Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η απειλή της "Βεϊσνορίγια" και ο "Δούρειος Ίππος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απειλή της "Βεϊσνορίγια" και ο "Δούρειος Ίππος"

Εκατοντάδες άρματα μάχης και αεροπλάνα, πολεμικά πλοία, συστήματα αεράμυνας και χιλιάδες στρατιώτες, Ρώσοι και Λευκορώσοι, παίρνουν μέρος στα γυμνάσια Zapad (Δύση) - 2017, που διεξάγονται από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στις δύο χώρες. Ο εικονικός εχθρός είναι η "Βεϊσνορίγια", μια ξένη δύναμη που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης υποκινεί ένοπλη εξέγερση στη Λευκορωσία με σαμποτάζ και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν επίσης στο στόχαστρο τον θύλακο του Καλίνινγκραντ, της στρατηγικής σημασίας ρωσική βάση στη Βαλτική.

Ακολουθεί επέμβαση του ρωσικού στρατού για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μινσκ και τη συντριβή του εχθρού. Θα μείνουν όμως εκεί οι Ρώσοι ή μήπως έχουν απώτερο στόχο, σε μια μελλοντική, αληθινή σύγκρουση, να συνεχίσουν μέχρι τη Θάλασσα της Βαλτικής σαρώνοντας στο πέρασμά τους την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία;

Για τους νατοϊκούς το δεύτερο σενάριο αποτελεί τον ανομολόγητο πόθο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Και ανεβάζουν διαρκώς τους τόνους παρ' ότι έχουν διαπιστεύσει παρατηρητές στην άσκηση. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι η φετινή άσκηση είναι παρόμοια με εκείνη που έγινε το 2013 και παλαιότερα το 2009. Η αλήθεια είναι ότι τα γυμνάσια Zapad χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και είχαν σταματήσει με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν χρειάζεται όμως να επικαλεστεί κανείς το όραμα Πούτιν για αναγέννηση της ρωσικής υπερδύναμης. Το κλίμα στη Βαλτική ξανάγινε ψυχροπολεμικό και όσο πάει παγώνει μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, την προσάρτηση της Κριμαίας και την ανάπτυξη περίπου 5.000 νατοϊκών στρατιωτών -ως δύναμης "αποτροπής"- στην Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η δυτική συμμαχία έκανε το περασμένο καλοκαίρι άσκηση στην ανατολική Ευρώπη, κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, με τη συμμετοχή 25.000 ανδρών και γυναικών. Όσο για την αμερικανική "αντιπυραυλική ασπίδα", ρίζωσε πλέον στην αυλή της Ρωσίας, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βαλτική.

Η Μόσχα επιμένει ότι διέθεσε στα φετινά γυμνάσια μόνο 5.500 στρατιώτες και οι Λευκορώσοι άλλους 7.500 άνδρες. Οι γείτονές τους υποστηρίζουν ότι ο αληθινός αριθμός είναι πολλαπλάσιος, 100.000 και... βάλε. Οι Εσθονοί συναγωνίζονται σε υπερβολές τους Πολωνούς, τους οποίους ξεπερνούν οι Ουκρανοί ανεβάζοντας τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην άσκηση σε 240.000 στρατιώτες και 10.000 πυροβόλα!

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων την Ευρώπη στρατηγός Χότζις το έθεσε διαφορετικά. Τα Zapad, είπε, είναι ο Δούρειος Ίππος της Μόσχας για να στείλει στη Λευκορωσία στρατεύματα που πάνε εκεί για να μείνουν. Το γεγονός ότι η Σουηδία -που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- διεξάγει παράλληλα τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκησή της εδώ και είκοσι χρόνια, με τη συμμετοχή νατοϊκών αποστολών, είναι κάθε άλλο παρά σύμπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL