Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.7°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
12.0°C17.7°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C17.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C17.9°C
0 BF 87%
Εμανουέλ Μακρόν: / «Η Ευρώπη που χτίστηκε μόνο για τους κερδισμένους, μέσα σε κλειστά κογκλάβια, έχει τελειώσει»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμανουέλ Μακρόν: / «Η Ευρώπη που χτίστηκε μόνο για τους κερδισμένους, μέσα σε κλειστά κογκλάβια, έχει τελειώσει»

Η «περίπτωση» Μακρόν, στη Γαλλία, δεν είναι μια απλή και μονοσήμαντη υπόθεση. Και εκείνοι που επιχειρούν να την «αποκωδικοποιήσουν» στο πλαίσιο μανιχαϊστικών προσεγγίσεων εμπίπτουν όχι μόνο σε μεθοδολογικό σφάλμα, αλλά σε λάθος ουσίας. Γιατί το φαινόμενο Μακρόν δεν μπορεί να περιοριστεί ούτε στις δημοσκοπικές μετρήσεις ούτε σε εύκολα παραπολιτικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στις δεδομένες συνθήκες, τα πράγματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Γαλλίας είναι σύνθετα και πολυσήμαντα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξωτερική του πολιτική, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Πρόεδρος, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, έδωσε το στίγμα του αναφορικά τόσο με το εκπεμπόμενο μήνυμα όσο και με το περιεχόμενο των τοποθετήσεών του. Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι συναντήθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό (στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Ταορμίνα της Ιταλίας), με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στα τέλη Μαΐου (στις Βερσαλλίες και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο), με τον πρωθυπουργό της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του κόσμου, της Ινδίας, τον Ναρέντρα Μόντι, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στις αρχές Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό, αυτή έλαβε χώρα 48 μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από μια εμβληματική συμφωνία, αυτή του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, για την οποία εργάστηκε σκληρά η γαλλική διπλωματία. Οι δύο άνδρες, σε μία συμβολική κίνηση, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να πάνε «πέρα από τη συμφωνία του Παρισιού». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Μακρόν δεν έκρυψε τις αντιθέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο, όπως άλλωστε και ο τελευταίος.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή του πολιτική, ο Μακρόν συγκεκριμενοποίησε τους βασικούς άξονες της προσέγγισής του στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “Le Point” και στην ομιλία του προς το πρεσβευτικό σώμα. «Πιστεύω στην Ευρώπη, γι’ αυτό και είμαι ένας Ευρωπαίος με διαύγεια και με κριτική στάση» δήλωσε στους δημοσιογράφους του περιοδικού.

«Σήμερα η Ευρώπη δεν λειτουργεί καλά και μερικές φορές λειτουργεί ακόμη χειρότερα, γιατί εδώ και δέκα χρόνια έχουμε χάσει το νήμα. Το 2005 γνωρίσαμε το τέλος μιας Ευρώπης που μπορούσε να οικοδομηθεί μακριά από τους λαούς. Και το Brexit δεν είναι παρά άλλη μία έκφραση του φαινομένου αυτού. Η Ευρώπη που χτίστηκε μόνο για τους κερδισμένους, μέσα σε κλειστά κογκλάβια, έχει τελειώσει» τόνισε ο Μακρόν στο περιοδικό που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Δύο μέρες νωρίτερα, απευθυνόμενος στους πρεσβευτές, είχε τονίσει ότι «ο χώρος κυριαρχίας μας σήμερα είναι η Ευρώπη» λέγοντας ότι θέλει να προωθήσει τέσσερις άξονες στο επίπεδο της Ε.Ε.: την προστασία των εργαζομένων, τη μεταρρύθμιση του ασύλου και της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο μεταναστευτικό, τον ορισμό μιας εμπορικής πολιτικής και την Ευρώπη της άμυνας. Και στις δύο περιπτώσεις, στη συνέντευξη και την ομιλία του, επανέλαβε την ίδια φράση: «Η επανίδρυση της Ευρώπης θα γίνει μόνο μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο». Μια τοποθέτηση που δημιουργεί πολλές προοπτικές και δυνατότητες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL