Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ο θεοσεβούμενος δικαστής της Αλαμπάμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο θεοσεβούμενος δικαστής της Αλαμπάμα

«Κανένας δεν μισεί εκ γενετής κάποιο άλλο πρόσωπο για το χρώμα που έχει το δέρμα του, για την προέλευση ή τη θρησκεία του» έγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα. Το μήνυμα του Αμερικανού πρώην Προέδρου στο Twitter (η φράση αυτή του Νέλσον Μαντέλα κάτω από μια φωτογραφία του Ομπάμα με μικρά παιδιά από διαφορετικές φυλές) έκανε παγκόσμιο ρεκόρ θετικών αντιδράσεων - ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αλλά δεν είναι οι θαυμαστές του Ομπάμα εκείνοι που καθορίζουν το μέλλον της χώρας καθώς αυτή διολισθαίνει σε ένα παρελθόν που ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Συμβαίνει μάλιστα το αντίθετο. Ο κάδος άνοιξε εδώ και καιρό, μυρίζει πολύ άσχημα και σκοτώνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να εκλεγεί στο Λευκό Οίκο χάρις στη μετακίνηση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά, αλλά και στην ψήφο που του έδωσε ένα συνονθύλευμα εχθρών του ομοσπονδιακού κράτους και κάθε μορφής κοινωνικής πρόνοιας (Κόμμα του Τσαγιού), θρησκευτικής Δεξιάς, ακροδεξιών, συγκεκαλυμμένα ή/και απροκάλυπτα ρατσιστών, ναζί της Κου Κλουξ Κλαν, τους οποίους «υιοθέτησε» ξεδιάντροπα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στον αδυσώπητο αγώνα κατά του μαύρου Δημοκρατικού Προέδρου Ομπάμα. Οι δυνάμεις αυτές, κήρυκες του φυλετικού μίσους και της «ανωτερότητας των λευκών», σήκωσαν κεφάλι τώρα που νιώθουν πως ήρθαν στα πράγματα, κλιμακώνουν τις προκλήσεις και ζητούν από τον Τραμπ να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τους ξεπληρώνει με το παραπάνω: εξίσωσε τους κουκουλοφόρους της Κου Κλουξ Κλάν και τους ένοπλους νεοναζί (που διατηρούν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή) με τους αντιφασίστες διαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ. Ο «γλωσσοπλάστης» Πρόεδρος χρησιμοποίησε μάλιστα έναν νέο όρο την Alt-Left, παραφράζοντας τον εξίσου παραπλανητικό όρο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποί του για μια δήθεν εναλλακτική Ακροδεξιά (Alt-Right), προκειμένου να στηρίξει τη θεωρία των δύο άκρων αλά αμερικανικά. Είναι ο ίδιος πολιτικός που κόμπαζε πέρυσι ότι θα μπορούσε να πυροβολήσει άνθρωπο στο κέντρο της Νέας Υόρκης και να μη χάσει ψήφους.

Αλλά ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με την είσοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, ειδικά στον Νότο. Ακόμα και αν οι δήμοι ξεφορτωθούν όλα τα αγάλματα των «Ηρώων της Συνομοσπονδίας» του αμερικανικού εμφυλίου, υπάρχουν πολλά ζωντανά σύμβολα των φυλετικών διακρίσεων, οργανώσεις και πολιτικοί που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό, τη θεοκρατία και τη θρησκοληψία. Εκτός από τους μουλάδες της Τεχεράνης που δικάζουν με τον Ισλαμικό Νόμο, υπάρχουν στον αμερικανικό Νότο εκείνοι που θέλουν να αποδίδουν δικαιοσύνη βάσει της Βίβλου ενώ οραματίζονται μια χώρα που θα έχει ως υπέρτατο νόμο τις Δέκα Εντολές.

Στην Αλαμπάμα προσφωνούν ακόμα ως «δικαστή» τον Ρόι Μουρ, πρώην αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας και «ήρωα» της Ακροδεξιάς που «τιμωρήθηκε» από το ομοσπονδιακό κράτος για τις ιδέες του. Πρόκειται βέβαια για μυθεύματα, όπως είναι επίσης παραμύθι ο δήθεν ευγενικός αγώνα των Νοτίων (ιδιοκτητών σκλάβων) στον εμφύλιο πόλεμο κατά του βιομηχανικού Βορρά. Ο Ρόι Μουρ είναι φανατικός Ευαγγελιστής και έγινε γνωστός ως ο αρχιδικαστής που εξελέγη δύο φορές πανηγυρικά από τον λαό και ισάριθμες απολύθηκε από την αρμόδια δικαστική επιτροπή ελέγχου. Την πρώτη φορά, το 2003, γιατί επέμεινε να διατηρεί στη δικαστική αίθουσα πρώτα μια ξύλινη ταμπέλα, όπου είχε χαράξει ο ίδιος τις δέκα εντολές, κατόπιν ένα μνημείο από γρανίτη πάλι με τις εντολές από τη Βίβλο, ενώ καλούσε ιερέα στο δικαστήριο ώστε να προσεύχονται οι ένορκοι για να λάβουν τη θεία φώτιση. (Η πρακτική της προσευχής χρονολογείται από την εποχή που ήταν δικαστής στην Αλαμπάμα ο ρατσιστής Τζορτζ Γουάλας, κατοπινός κυβερνήτης της πολιτείας και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 1968, όταν επιχείρησε να διεμβολίσει το πολιτικό σύστημα με το Κόμμα της Ανεξαρτησίας). Ο Μουρ απολύθηκε ξανά από αρχιδικαστής το 2016 γιατί κάλεσε τους δικαστές στην επικράτειά του να μην αναγνωρίζουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παρ’ ότι είχαν κριθεί νόμιμοι από ανώτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά να επιμείνουν στην τήρηση του νόμου της Αλαμπάμα, που τους απαγορεύει. Ο Ρόι Μουρ είχε αποφανθεί το 2002 πως η πολιτεία πρέπει να τιμωρεί την «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά».

“Κάπτεν Αμέρικα”

Γεννημένος το 1947, ο Μουρ είναι απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του Ουέστ Πόιντ, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, όπου κέρδισε το παρατσούκλι «Κάπτεν Αμέρικα» γιατί ως αξιωματικός της στρατονομίας εφάρμοζε αυστηρά τους κανονισμούς για το κούρεμα και τον χαιρετισμό. Εγκατέλειψε τον στρατό το 1974, σπούδασε νομικά, εργάστηκε στην εισαγγελία και διεκδίκησε θέση δικαστή για πρώτη φορά το 1982 με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν τα κατάφερε, παράτησε τα νομικά και έγινε πρώτα επαγγελματίας πυγμάχος στο Τέξας, κατόπιν καουμπόι στην Αυστραλία, στο ράντσο του φονταμενταλιστή χριστιανού πάστορα Κόλιν Ρόλφε. Επέστρεψε στην Αλαμπάμα και ξαναδοκίμασε την τύχη του με τους Δημοκρατικούς, πάλι χωρίς αποτέλεσμα, οπότε ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Άλλαξε στρατόπεδο, πήγε στους Ρεπουμπλικανούς και διορίστηκε προσωρινά δικαστής το 1992, σε θέση που είχε χηρεύσει, από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη. Ο ίδιος απέδωσε τον διορισμό του σε «θέλημα Θεού» και έκτοτε κρέμασε στο δικαστήριο την πινακίδα με τις δέκα εντολές, ενώ έβαλε υποψηφιότητα δύο φορές για κυβερνήτης. Τώρα φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους εκατό γερουσιαστές των ΗΠΑ, και έχει πολλές πιθανότητες.

Επί σειρά ετών οι Δημοκρατικοί ήταν τα μεγάλα αφεντικά της Αλαμπάμα με την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, συντηρώντας παράλληλα ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων που εξέθρεψε τη διαφθορά. Οι Ρεπουμπλικανοί με την ορμή που πήραν από το Κόμμα του Τσαγιού, ελέγχουν από το 2010 και τα δύο σώματα του τοπικού Κογκρέσου. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία με 62%, καθώς τον υποστήριξαν μαζικά οι λευκοί που ζουν κυρίως στα βόρεια της πολιτείας, σε αντίθεση με τους μαύρους, που βρίσκονται κυρίως στα νότια αλλά προσήλθαν με λιγότερη θέρμη πέρυσι στις κάλπες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ Τζεφ Σέσιονς είχε εκλεγεί γερουσιαστής στην Αλαμπάμα, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έδρα, την οποία διεκδικεί τώρα ο «δικαστής Μουρ», φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προκριματικές σε έναν μήνα.

Αν πάρει το χρίσμα ο Μουρ, θα βρεθεί αντιμέτωπος στις κάλπες τον Δεκέμβριο με τον Δημοκρατικό Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο οποίος έγραψε ιστορία στην Αλαμπάμα, όταν διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, το 1997. Ο Τζόουνς διαλεύκανε τη βομβιστική επίθεση τεσσάρων μελών της Κου Κλουξ Κλαν σε εκκλησία Βαπτιστών, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων μαύρων κοριτσιών το 1963. Πέτυχε την καταδίκη σε ισόβια δύο εκ των ρατσιστών βομβιστών, οι άλλοι δύο πέθαναν πριν λογοδοτήσουν.

Σχολιάζοντας το φασιστικό όργιο βίας στην Σάρλοτσβιλ και την κάλυψη που έδωσε ο Τραμπ στους ρατσιστές, ο Τζόουνς τόνισε ότι ο αγώνας κατά της Κου Κλουξ Κλαν συνεχίζεται. «Πίστευα ότι τα είχαμε ξεπεράσει αυτά, αλλά προφανώς δεν τα έχουμε ξεπεράσει» είπε. Οι εκλογές στην Αλαμπάμα θα είναι μια από τις πολιτικές μάχες που θα δοθούν για να ηττηθούν οι ρατσιστές με ή χωρίς αγκυλωτούς σταυρούς και λευκές κωνικές κουκούλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL