Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τραμπ και Κιμ τραβάνε το σχοινί της πυρηνικής απειλής / Θεωρία για παράφρονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ και Κιμ τραβάνε το σχοινί της πυρηνικής απειλής / Θεωρία για παράφρονες

Του Στρατή Αγγελή

 Η κρίση έχει πάρει πλέον διαστάσεις παγκόσμιας πυρηνικής απειλής καθώς η Βόρεια Κορέα κάνει πυραυλικές δοκιμές με ολοένα μεγαλύτερο βεληνεκές και η Ουάσιγκτον εκφράζει φόβους ότι οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής μέχρι την αμερικανική επικράτεια.

Αντί για περισυλλογή κατά την 72η επέτειο της πυρηνικής βόμβας στο Ναγκασάκι, ο Τραμπ απείλησε την Πιονγκγιάνγκ με χτύπημα που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος. Ο ηγέτης των Βορείων Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε εκτοξεύοντας απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η προκλητική ρητορική του ενός σιγοντάρει την προκλητικότητα του άλλου. Το ερώτημα που τίθεται συχνά, ποιος θα είναι τόσο τρελός ώστε να πατήσει πρώτος το κουμπί, μοιάζει να αφήνει κατά μέρος την ουσία του στρατηγικού ανταγωνισμού. Όχι μεταξύ της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του πλνήτη και μιας απομονωμένης χώρας με πυρηνικά, αλλά από τη μια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και από την άλλη της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές. Υπ’ αυτή την έννοια η Βόρεια Κορέα είναι το τραπέζι όπου διεξάγεται ένα μπρα ντε φερ με ιστορικό προηγούμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλές ομοιότητες με τους χειρισμούς του 37ου Προέδρου στο Βιετνάμ. Προς το παρόν ο «απρόβλεπτος» Τραμπ και το επιτελείο του μοιάζουν να βαδίζουν στα χνάρια του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος εφάρμοσε στον πόλεμο του Βιετνάμ τη λεγόμενη Θεωρία του Παράφρονα για να ασκήσει πίεση στους συμμάχους του κομμουνιστικού Βορρά, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Νίξον, Χάρι Ρόμπινς Χάντελμαν, είχε περιγράψει την τακτική του αφεντικού του, που θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: Ας τους κάνουμε να πιστέψουν ότι είμαι τρελός, απρόβλεπτος, για να μην τα βάζουν μαζί μας.

«(Ο Νίξον) μου είπε ‘την αποκαλώ Θεωρία του Παράφρονα, Μπομπ. Θέλω να πιστέψουν οι Βορειοβιετναμέζοι ότι έχω φτάσει στο σημείο, που θα έκανα οτιδήποτε για να σταματήσω τον πόλεμο. Θα αφήσουμε να φτάσει στα αυτιά τους ότι, για όνομα του Θεού, ξέρετε ο Νίξον έχει εμμονή με τον κομμουνισμό. Δεν μπορούμε να τον συγκρατήσουμε όταν θυμώνει -και έχει το χέρι του στο κουμπί των πυρηνικών- και ο ίδιος ο Χο Τσι Μινχ θα πάει σε δυο ημέρες στο Παρίσι ικετεύοντας για ειρήνη’».

Στις 10 Οκτωβρίου 1969 ο Νίξον έφερε την ανθρωπότητα ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό όλεθρο στέλνοντας 18 αμερικανικά αεροπλάνα Β-52 οπλισμένα με πυρηνικές βόμβες κατά μήκος του σοβιετικού εναέριου χώρου για να ασκήσει πίεση στη Μόσχα και στο Πεκίνο ώστε να κάνουν πίσω στο Βιετνάμ. (Ο Χο Τσι Μινχ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου 1969, δηλαδή 38 ημέρες πριν θέσει ο Νίξον σε εφαρμογή τη Θεωρία του Παράφρονα).

Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα τέσσερα χρόνια πολέμου στο Βιετνάμ για να υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1973 και να αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Πέρασαν άλλα δυο χρόνια μέχρι την πτώση της Σαϊγκόν και την έξοδο των τελευταίων Αμερικανών, που είχαν πλέον έναν άλλο Πρόεδρο, τον Τζέραλντ Φορντ.

Ο Νίξον, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη Θεωρία του Παράφρονα, ήταν ήδη πολιτικό πτώμα, είχε αναγκαστεί σε ταπεινωτική παραίτηση λόγω του Γουότεργκεϊτ, που αφορούσε -οποία σύμπτωση- παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων του Δημοκρατικού Κόμματος και απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου.

Θα επαναληφθεί άραγε η ιστορία ως φάρσα, ως θρίλερ ή ως τραγωδία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL