Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Επιχείρηση «αναστήλωσης» του Μπάκιγχαμ / Ένας θρόνος για δυο πρίγκιπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση «αναστήλωσης» του Μπάκιγχαμ / Ένας θρόνος για δυο πρίγκιπες

Του Στρατή Αγγελή

Η Μαρία Α', βασίλισσα της Σκωτίας, ήταν επί 18 χρόνια αιχμάλωτη της βασίλισσας της Αγγλίας και της Ιρλανδίας Ελισάβετ Α', που την έστειλε τελικά στο ικρίωμα το 1560. Με τον τρόπο αυτόν η Αγγλίδα βασίλισσα απαλλάχθηκε από την επικίνδυνη εξαδέλφη που διεκδικούσε τον θρόνο της, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο των Καθολικών που επιχειρούσαν διά της Μαρίας να αλώσουν τα ανάκτορα του Λονδίνου.

Το τέλος της βασίλισσας των Σκώτων πριν από μισή χιλιετία δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα πριν από είκοσι χρόνια στη Γαλλία. Αλλά και οι δυο γυναίκες ήταν κατά κάποιο τρόπο φυλακισμένες, η πρώτη από τον οίκο των Τυδώρ, η δεύτερη από τον οίκο του Ουίνδσορ.

Η Μαρία Στιούαρτ κυριολεκτικά, μετά από έναν ταραχώδη ιδιωτικό και πολιτικό βίο στη Γαλλία και τη Σκωτία, η Νταϊάνα παγιδευμένη επί δεκαπέντε χρόνια στις συμβάσεις και στα παιχνίδια εξουσίας που αναπόφευκτα έφερε ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλλίας Κάρολο το 1981, μέχρι το διαζύγιό τους το 1996.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τον επίσημο χωρισμό η «θλιμμένη πριγκίπισσα» και ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ (κοινός θνητός και εκείνος, γιος Αιγύπτιου επιχειρηματία) σκοτώθηκαν σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι που εξακολουθεί να τροφοδοτεί κάθε λογής σενάρια συνωμοσίας.

Υποτίθεται ότι στο τελευταίο ντοκιμαντέρ του Channel 4, που προκάλεσε «σάλο» στη Βρετανία, η Νταϊάνα με δικά της λόγια εξακολουθεί να καταδιώκει από τον τάφο τον Κάρολο και την πρώην πεθερά της, τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η «εξομολόγηση» της πριγκίπισσας μπροστά στην κάμερα του Πίτερ Σέτελεν (ο οποίος της έκανε μαθήματα ορθοφωνίας την περίοδο 1991-1993), δεν βγάζει μεγάλη είδηση, εκτός αν θεωρούνται είδηση οι αναφορές στις ερωτικές επιδόσεις του τότε συζύγου της και της «αιώνιας αγαπημένης του» Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, που έτσι κι αλλιώς είχαν παρουσιαστεί από το αμερικανικό δίκτυο NBC το 2004 και κυκλοφορούν από τότε στο Διαδίκτυο.

Υπάρχει όμως ένα σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η υποτιθέμενη συζήτηση μεταξύ της απελπισμένης Λαίδη Ντι και της βασίλισσας Ελισάβετ, όπου η πρώτη ζήτησε τη συμβουλή της δεύτερης τι να κάνει μπροστά στο αδιέξοδο, για να λάβει την απάντηση «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις, ο Κάρολος είναι πραγματικά άχρηστος».

Αυτή η αναφορά πρόδωσε τι πραγματικά πιστεύει η Ελισάβετ για την ικανότητα του γιου της να γίνει βασιλιάς και επικεφαλής της κοινοπολιτείας, υποστήριξε ο Σον Ο’ Γκρέιντι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Ιντιπέντεντ”, για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα αν μπορεί να ανεβεί ο Κάρολος στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου που διχάζεται από το Brexit και απειλείται με απόσχιση από τη Σκωτία.

Αλλά η μοναρχία, εκτός από «ελέω θεού», είναι κληρονομική (η Μαρία Στιούαρτ, η βασίλισσα των Σκώτων, ίσως χαμογελά πικρά από τον τάφο) και οι κανόνες είναι σαφείς: μετά την Ελισάβετ θα καθίσει στον θρόνο ο Κάρολος.

Game of Thrones

Πριν από μερικά χρόνια ένα από τα σενάρια των «ανακτορολόγων» ήθελε τον Κάρολο να παραιτείται από τη διαδοχή υπέρ του γιου του Ουίλιαμ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του σύγχρονου Game of Thrones, που υστερεί σε αίμα από το γνωστό σίριαλ, όχι όμως σε δολοπλοκίες.

Ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος ξαναπαντρεύτηκε πριν από 12 χρόνια, ενώ η καινούργια σύζυγός του Καμίλα έχει αναλάβει μια σειρά από επίσημους ρόλους και αξιώματα, εκτός φυσικά από τον τίτλο της δούκισσας της Ουαλλίας -η αναπόφευκτη σύγκριση με την Νταϊάνα θα ήταν καταστροφική.

Ο Ουίλιαμ παντρεύτηκε κι εκείνος μια κοινή θνητή, την Κέιτ Μίντλετον που έγινε δούκισσα του Κέιμπριτζ, έκαναν δυο παιδιά, εκείνος ολοκλήρωσε τη θητεία του στα ελικόπτερα. Το σκηνικό της ευτυχισμένης οικογένειας βελτιώνεται διαρκώς, λειαίνεται συστηματικά για την μεθεπόμενη ημέρα. Ή μήπως για την επόμενη; Θα είχε άραγε κάποια λογική να γίνει βασιλιάς ο 68χρονος Κάρολος για ένα σύντομο, μεταβατικό διάστημα και μετά να παραδώσει το σκήπτρο στον πρωτότοκο, 35χρονο γιο του;

Αν πιστέψουμε πάντως το περιοδικό “Closer”, που επικαλείται πηγή του παλατιού, η Ελισάβετ αποφάσισε να παρακάμψει τον γιο της και να παραδώσει την εξουσία απευθείας στον εγγονό, γιατί «εκείνος αποτελεί το μέλλον». Το μόνο που απομένει είναι το χωνέψει ο Κάρολος, σημειωσε δηκτικά το περιοδικό.

Αλλά όποιος κάθεται στον θρόνο δύσκολα τον αφήνει, όπως δείχνει η ιστορία. Το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι η ίδια η Ελισάβετ, η οποία, παρά τα προβλήματα υγείας στα 91 χρόνια της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποχωρήσει και παραμένει γαντζωμένη στον θρόνο όπου ανέβηκε το 1953.

Επικοινωνιακή καταιγίδα

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το επίμαχο ντοκιμαντέρ αποτελεί προοίμιο μιας επικοινωνιακής καταιγίδας. Τις επόμενες εβδομάδες, λένε, όσο πλησιάζει η 31η Αυγούστου (ημερομηνία του θανατηφόρου τροχαίου στο Παρίσι), τόσο θα πυκνώνουν τα αφιερώματα στην Νταϊάνα.

Σε αντίθεση με παλαιότερες επετείους, εφέτος τα παιδιά της, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα τιμήσουν τη μνήμη της με πυκνές εμφανίσεις και δηλώσεις, με ένα βασικό στόχο: να δώσουν έμφαση στον ρόλο που έπαιξε -ηθελημένα ή αθέλητα- η μητέρα τους στην «αναγέννηση» της βρετανικής μοναρχίας.

Πίσω από την εκστρατεία του Μπάκιγχαμ βρίσκεται μια στρατιά επικοινωνιολόγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν το μήνυμα ότι η Νταϊάνα άφησε ένα θετικό αποτύπωμα, ότι η μοναρχία δοκιμάστηκε μεν από τον θάνατό της και τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στους σκληρόκαρδους έως μικρόψυχους χειρισμούς των Ανακτόρων, αλλά ο Οίκος του Ουίνδσορ αναβαπτίστηκε στην κληρονομιά που άφησε πίσω της μέσω των παιδιών της.

«Είναι πια καιρός να αφήσουμε να αναπαυθεί η κουλτούρα της πριγκίπισσας» σημείωσε η αρθρογράφος Τσάρλι Μπρίνκχαρστ - Καφ, από τις στήλες του Ομπσέρβερ που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζεται από φιλομοναρχική γραμμή.

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια η αρθρογράφος αναφέρει ότι είχε γοητευτεί κι εκείνη από τον μύθο της Νταϊάνα για να προσγειωθεί κατόπιν στον κόσμο των ενηλίκων χωρίς ψευδαισθήσεις πλέον για τους αντιφεμινιστικούς συμβολισμούς και τον ρόλο του παλατιού, μα με μια γλυκιά ανάμνηση για την «πριγκίπισσα του λαού» που έφυγε πρόωρα από αυτόν τον κόσμο.

Στο ριάλιτι του Μπάκιγχαμ υπήρξε εν τω μεταξύ μια σημαδιακή αποχώρηση. Ο βασιλικός σύζυγος πρίγκιπας Φίλιππος τερμάτισε τις επίσημες εμφανίσεις του στο πλευρό της Ελισάβετ, πήρε το καπελάκι του και αποχώρησε στα 96 του από το σκηνικό αφήνοντας τους άλλους να κουράζονται με το πρωτόκολλο. Έτσι κι αλλιώς εκείνος ζει εδώ και δεκαετίες στη σκιά της Ελισάβετ, της μακροβιότερης βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL