Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το αδίκημα της αλληλεγγύης ενός Γάλλου αγρότη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αδίκημα της αλληλεγγύης ενός Γάλλου αγρότη...

Τέσσερις μήνες φυλακή με αναστολή. Σε αυτή την ποινή καταδικάστηκε την Τρίτη, 8 Αυγούστου, ο Γάλλος αγρότης Σεντρίκ Ερού, από το Εφετείο της Εξ εν Προβένς. Ποιο ήταν το έγκλημα για το οποίο έπρεπε να του επιβληθεί αυτή η ποινή; Η... αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται στο γαλλικό έδαφος

Της Ελένης Τσερεζόλε

Τέσσερις μήνες φυλακή με αναστολή. Σε αυτή την ποινή καταδικάστηκε την Τρίτη, 8 Αυγούστου, ο Γάλλος αγρότης πρώην διοργανωτής συναυλιών, Σεντρίκ Ερού, από το Εφετείο της Εξ εν Προβένς. Η ποινή ήταν βαρύτερη από την πρωτόδικη του προστίμου των 3.000 ευρώ με αναστολή. Ποιο ήταν το έγκλημα για το οποίο έπρεπε να του επιβληθεί αυτή η ποινή; Η... αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται στο γαλλικό έδαφος, από τη Βεντιμίλια στην Ιταλία. Αντιμετωπίστηκε δηλαδή από τη γαλλική Δικαιοσύνη ως... διακινητής μεταναστών!

Η επίσημη κατηγορία που έχει απαγγελθεί (η πρωτόδικη διαδικασία έγινε φέτος τον Φεβρουάριο) ήταν "βοήθεια προς την παράνομη μετανάστευση, προς την είσοδο, την κυκλοφορία και τη διαμονή των μεταναστών στη χώρα"! Το δευτεροβάθμιο μάλιστα δικαστήριο του επέβαλε βαρύτερη ποινή γιατί, σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο, θεώρησε ότι ο Ερού κέρδισε χρήματα από τη βοήθεια που προσέφερε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το Εφετείο χρησιμοποίησε ως επιβαρυντικό στοιχείο κάτι που ο Ερού δεν έχει ποτέ αρνηθεί, ότι δηλαδή οι ενέργειές του εντάσσονται σε μια ευρύτερη δράση προκειμένου να μην ελεγχθούν οι μετανάστες από τις αρχές. Και σε μία ομολογουμένως πρωτότυπη ερμηνεία θεώρησε ότι αυτός ο ακτιβισμός αποτελεί... το αντίτιμο ή το αντάλλαγμα της βοήθειας του Ερού!!!

"Έχω την εντύπωση ότι δεν με ακούει καθόλου η Δικαιοσύνη. Θα ήθελα πραγματικά η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί τι γίνεται επί τόπου. Να δει τα πιτσιρίκια μόνα τους, στις σκηνές στο κτήμα μου, να λάβει υπόψη τις αιτήσεις ασύλου. Η Δικαιοσύνη καταπατά τα δικαιώματα των μεταναστών. Δεν μετανιώνω για τίποτε γιατί πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρέκκλιση του γαλλικού κράτους και της Δικαιοσύνης" δήλωσε ο Ερού μετά από την καταδίκη του.

Η νέα, και μάλιστα βαρύτερη, καταδίκη του Ερού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. "Το κράτος είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί και να έχει εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ερού" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Ολιβιέ Νταρτιγκόλ, ενώ εκπρόσωποι οργανώσεων στήριξης των προσφύγων και μεταναστών εξέφρασαν την έκπληξη και την αγανάκτησή τους, όπως η πρόεδρος της Cimade Ζενεβιέβ Ζακ, που δήλωσε "σκανδαλισμένη" από την προκλητική αυτή απόφαση.

Ο Ερού δήλωσε ότι θα προσφύγει και ενάντια στην απόφαση αυτή: "Δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη διέλευσης ή παραβίασης των συνόρων, τίποτε απολύτως, το μόνο που διεκδικώ είναι η υποδοχή των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα με τα δικά τους μέσα" δήλωσε ο ίδιος μετά την απαγγελία της ποινής του.

Οι συνήγοροι των μεταναστών θεωρούν ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το "αδίκημα της αλληλεγγύης" αποδεικνύοντας ότι οι εξαιρέσεις που είχαν προστεθεί στον νόμο του 2012 παραμένουν ανεπαρκείς, καθώς, όπως είπαν, "το Εφετείο εφήρμοσε κατά γράμμα τον νόμο", όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Στεφάν Μοζόντρ, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Ενημέρωσης και Στήριξης των μεταναστών (Gisti). Ο ίδιος εξήγησε: "Ο νόμος επιτρέπει παρά πολύ ευρείες διώξεις και προσφέρει εξαιρετικά ασαφή ασυλία".

Η δε περίπτωση του Ερού δεν είναι η μοναδική. Σε λίγο ενώπιον του Εφετείου της Εξ εν Προβένς θα κριθεί ο Πιερ Αλέν Μανονί, ερευνητής στο CNRS, ο οποίος βοήθησε τρεις νεαρές μετανάστριες από την Ερυθραία. Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί, καθώς είχε θεωρηθεί ότι είχε προσφέρει τη βοήθειά του στις κοπέλες που κινδύνευαν και ότι εντασσόταν έτσι στην εξαίρεση του νόμου. Το θέμα είναι τώρα η ερμηνεία που θα κάνει το Εφετείο...

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το Εφετείο, στην περίπτωση Ερού, θέλησε να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι επιθυμούν ή σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του: να μην το κάνουν! "Και τι θα πει ‘άμεσο ή έμμεσο αντάλλαγμα;’” αναρωτήθηκε η Κλόντια Σαρλ, συνεργαζόμενη δικηγόρος της Ομάδας Gisti. "Αν καλέσετε στο σπίτι σας κάποιον και σας βοηθήσει στο νοικοκυριό, είναι έμμεσο αντάλλαγμα;" συνέχισε η ίδια, χωρίς βέβαια να περιμένει απάντηση. Καθώς, ως γνωστόν, η Δικαιοσύνη είναι τυφλή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL