Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τέλος η περίοδος χάριτος για τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος η περίοδος χάριτος για τον Μακρόν

Μόνο με τα χαμηλά δημoσκοπικά του Ζακ Σιράκ του 1995 μπορεί να συγκριθεί η κάθετη πτώση του Εμανουέλ Μακρόν που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει 36% θετικές απόψεις και μάλιστα βρίσκεται κατά μία μονάδα πίσω από τον πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ.

Πρόκειται για καταβαράθρωση, καθώς ο νέος Πρόεδρος χάνει έξι μονάδες μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Συνολικά, σε διάστημα ενός μήνα από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Μακρόν έχασε 14 μονάδες. Πρόκειται για ανώμαλη προσγείωση για τον νεότερο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συνολικά, τρεις μήνες αφότου ο Πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα, έχει χάσει 14 μονάδες και, ειδικότερα, 8 μονάδες σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πληρώνει» την παραίτηση του στρατηγού Ντε Βιλιέ...

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή του Σιράκ, το 1995, στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας, σύμφωνα με τον Ζερόμ Φουρκέ του Ινστιτούτου IFOP. Σύμφωνα με τον Φουρκέ, σημαντικό ρόλο στην πτώση παίζουν τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εγκαθιδρύεται η άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιον που χειρίζεται επικοινωνιακά τα ζητήματα, αλλά με χολιγουντιανού τρόπου μεθόδους, στο πλαίσιο πολιτικής λιτότητας» εξηγεί ο ίδιος.

Εκείνο που παραμένει πρώτη ανησυχία των Γάλλων πολιτών είναι η ανεργία (25%). Περίπου ένας στους δύο Γάλλους θεωρεί πως η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει «αντιδημοφιλείς» αποφάσεις «αν είναι προς όφελος της χώρας». Ωστόσο, μόλις το 32% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την «ηθικοποίηση» του δημόσιου βίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δηλώνει ότι «εκείνο που μετράει είναι η αποτελεσματικότητα». «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στη “Le Monde”, υπογραμμίζοντας ότι δεν επηρεάζεται από τις δημοσκοπήσεις. «Έχουμε κάνει την επιλογή να μην αυξήσουμε τους φόρους για το 2017 και να αναλάβουμε την ευθύνη των εξόδων που εξήγγειλαν οι προκάτοχοί μας, αλλά που δεν χρηματοδοτήθηκαν. Αποφασίσαμε έτσι να κάνουμε οικονομία στα δημόσια έξοδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, η κριτική είναι άμεση. Δεν είναι τυχαίο, αλλά στόχος. Ξέρουμε ότι αυτός είναι ο στόχος των φιλελεύθερων πολιτικών. Το θέμα όμως πλέον δεν είναι τα λόγια. Και τούτο το γνωρίζουν οι πάντες. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για τον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του, καθώς η όποια περίοδος «χάριτος» έχει λήξει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL