Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Γαλλία: ξεθωριάζει η δημοφιλία του προέδρου / Αντιπολίτευση χωρίς γραβάτα στον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: ξεθωριάζει η δημοφιλία του προέδρου / Αντιπολίτευση χωρίς γραβάτα στον Μακρόν

"Ανώμαλη προσγείωση" για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέχρι τώρα "σέρφαρε" με άνεση σε
υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Πλέον η προεδρία Μακρόν έχει εισέλθει και αυτή σε τροχιά
"κανονικοποίησης". Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στη Journal du dimanche, ο Γάλλος Πρόεδρος συγκεντρώνει πλέον 54% θετικών απόψεων, δηλαδή σημείωσε πτώση 10 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο. Στην πτώση του συμπαρασύρει και τον πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ, που πέρασε από τις 64% θετικές γνώμες στις 56% - πτώση 8 μονάδων.

Ειδικότερα για τον Μακρόν, ένα 47% δηλώνει "απόλυτα ικανοποιημένο" (έναντι 54% τον Ιούνιο) και ένα 7% "πολύ ικανοποιημένο". Την ίδια στιγμή οι δυσαρεστημένοι αυξάνονται: από 35% τον Ιούνιο στο 43% τον Ιούλιο. Πτώση αναμενόμενη και φυσιολογική, η οποία προδιαγράφει και τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά του.

Αφετηρία ο στρατός

"Αφετηρία" των δυσκολιών η πρωτόγνωρη κρίση που δημιούργησε ο ίδιος ο Μακρόν με τον μέχρι
πρότινος επικεφαλής του Στρατού, στρατηγό Ντε Βιλιέ. Το περιστατικό θα καταγραφεί ως το πρώτο "στραβοπάτημα" του νέου προέδρου.

Μέχρι τις 14 Ιουλίου, οι πάντες συμφωνούσαν ότι ο νεότερος Πρόεδρος της χώρας είχε κάνει μια "άψογη διαδρομή". Και αίφνης ο ίδιος δημιούργησε την πρώτη σοβαρή κρίση από την οποία βγήκε ο ίδιος λαβωμένος, παρά την επίδειξη πυγμής που έκανε. Και παρά την εικόνα προεδρικής υπεροχής, που επιμελώς καλλιεργεί ο ίδιος και το επιτελείο του.

Τι ακριβώς συνέβη; Στο πλαίσιο της κεκλεισμένων των θυρών ακρόασής του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για ζητήματα Άμυνας, ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Ντε Βιλιέ άσκησε δριμύτατη κριτική, με φράσεις του τύπου "δεν αφήσω να με γ...ν", αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 850 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του Στρατού για τη φετινή χρονιά. Κανονικά η υπόθεση θα σταματούσε στους τέσσερις τοίχους της Βουλής και αργότερα, σε στενό κύκλο, ο Μακρόν θα μπορούσε "να τραβήξει το αυτί" του στρατηγού για την ελάχιστα διπλωματική του ορολογία. Ωστόσο ο Μακρόν επέλεξε να κάνει επίδειξη πυγμής και παραμονές της εθνικής επετείου, δήλωνε "τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω ενώπιον των συμπολιτών μας και ενώπιον του στρατού, γνωρίζω να τις τηρώ. Και δεν έχω ανάγκη καμίας πίεσης και κανενός είδους σχολίου". Ο στόχος του Προέδρου ήταν να σημάνει σιωπητήριο στις τάξεις του στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί το ακριβώς αντίθετο: αναταραχή και τα πρώτα άκρως επικριτικά δημοσιεύματα από τον Τύπο, που μέχρι πρότινος τον εξυμνούσε. Οι δε επικρίσεις δεν περιορίστηκαν στον Τύπο αλλά ακούστηκαν και μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον μανδύα της ανωνυμίας πάντως.

"Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων που δεν γνωρίζει τίποτε για τα θέματα αυτά, και μια υφυπουργός που επίσης δεν τα γνωρίζει", είπε στο περιοδικό "Εξπρές" κυβερνητικός βουλευτής, αναφερόμενος στις Φλοράνς Παρλί και Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, αντιστοίχως, οι οποίες παρέμειναν βουβές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Μιας κρίσης πρωτόγνωρης για τα δεδομένα της Γαλλίας, καθώς ο στρατηγός Ντε Βιλιέ υπέβαλε την παραίτηση λίγα 24ωρα μετά από την παρέλαση 14ης Ιουλίου, όπου βρισκόταν στο πλευρό του Μακρόν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο... Και μπορεί ο Μακρόν να επαναλάμβανε ότι ο στόχος του είναι να αφιερώσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα ως το 2025, ωστόσο αυτές οι δηλώσεις επισκιάστηκαν από τη χιονοστιβάδα των αντιδράσεων που προκάλεσε η επίπληξή του προς τον Ντε Βιλιέ, που είναι αδελφός του εθνικιστή πολιτικού, Φιλίπ Ντε Βιλιέ.

Εντέλει και παρά τον ορισμό στη θέση του Ντε Βιλιέ ενός στρατηγού που διακρίθηκε στον πόλεμο του Κοσόβου, η υπόθεση αντί να κλείσει θριαμβευτικά υπέρ του Μακρόν, είναι βέβαιο ότι άφησε πληγές, καθώς ούτε ο 61 ετών στρατηγός πήρε πίσω τις απόψεις του, ενώ παράλληλα βρήκε στήριξη από πάρα πολλούς συναδέλφους του. Η πρώτη κρίση του νέου Προέδρου λειτούργησε εις βάρος του και μάλιστα σε ένα πεδίο με το οποίο από την αρχή ο ίδιος θέλησε να έχει τις καλύτερες των σχέσεων, ως, εκ του Συντάγματος, "επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων"...

Η εναλλακτική αντιπολίτευση των "Ανυπότακτων" του Μελανσόν

Η κοινοβουλευτική ομάδα της "Ανυπότακτης Γαλλία" του Ζαν Λικ Μελανσόν αυτήν των ώρα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να εκφράσει μια εναλλακτική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να κυριαρχήσει έναντι των άλλων ομάδων της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές του Μελανσόν, που δεν μετείχαν στη συνεδρίαση του Κογκρέσου όπου μίλησε ο Μακρόν τον Ιούνιο, από την πρώτη ημέρα παρουσίας τους στη Βουλή, δημιούργησαν αίσθηση: χωρίς γραβάτες και σακάκια. Ο Μελανσόν εξήγησε: "Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε από την Ιστορία την ύπαρξη των Αβράκωτων, τώρα θα μιλάμε για τους "αγράβατους". "Δεν το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε κάτι κατά των γραβατών, κάποιοι από εμάς φορούν γραβάτα κάποιοι άλλοι όχι, αλλά ο στόχος μας είναι να διαμαρτυρηθούμε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας υποδείξουν πώς θα ντυνόμαστε" συνέχισε ο ίδιος. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή...

Γιατί, πλέον με κάθε ευκαιρία οι λίγοι αλλά δυναμικοί βουλευτές του, δημιουργούν "χάπενινγκ" εντός του ημικυκλίου - προς μεγάλη ικανοποίηση καταρχήν των κοινοβουλευτικών συντακτών. Επίσης όμως, με τον... ανορθόδοξο αυτόν τρόπο καταφέρνουν να αναδεικνύουν ακόμη και "δύσκολα" θέματα, όπως, π.χ. τη μεταρρύθμιση του δικαίου της Εργασίας. Την ώρα λοιπόν που από το βήμα της Βουλής ο Μελανσόν στηλίτευε τις προθέσεις του Προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού του, οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας, κρατούσαν από έναν Κώδικα Εργασίας και τον κουνούσαν επιδεικτικά προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. Πρόσφατα, θέλοντας να καταγγείλουν περικοπές επιδομάτων, οι βουλευτές του Μελανσόν εμφανίστηκαν στην αίθουσα της Βουλής, με ντομάτες, μακαρόνια, και άλλα βασικά είδη διατροφής, θέλοντας να καταδείξουν σε τι ακριβώς αντιστοιχούν οι μειώσεις αυτές.

Παράλληλα οι βουλευτές του Μελανσόν κάνουν "εκρηκτικές" τοποθετήσεις από το βήμα της Βουλής. Έτσι ο νεαρός βουλευτής Αντριέν Κατενέν, μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας, κάλεσε τους συναδέλφους του να εξεγερθούν. "Αγαπητοί μου συνάδελφοι της Δημοκρατίας σε Κίνηση (σ.σ.: το κόμμα του Μακρόν), απευθύνομαι σε εσάς: μην παρασυρθείτε από το κύμμα Μακρόν που σας έφερε ως εδώ. Είσαστε βουλευτές του έθνους, εκπρόσωποι του γαλλικού λαού, αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, χρησιμοποιείστε χωρίς εγκράτεια τη σκέψη σας και την ελευθερία κρίσης σας. Βρείτε μέσα κάτι άλλο πέρα από εκείνο που σας κάνει συμπαθείς στους δικούς σας. Μην διστάσετε να επιδείξετε ανυποταγή. Θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι σαν εμάς που θα σας υποδεχθούμε με μεγάλη χαρά και θα σας στηρίξουμε". Μπορεί η... έκκλησή του αυτή να μην εισακουστεί, αλλά ο Κατενέν, που θεωρείται "ανερχόμενος αστέρας" του κινήματος του Μελανσόν, δημιούργησε σίγουρα αίσθηση. Και αυτό ήταν και το ζητούμενο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL