Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Καλωσορίσατε στην... κόλαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλωσορίσατε στην... κόλαση

Όταν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα μαζευτούν στο Αμβούργο οι ηγέτες των κρατών - μελών των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών της Γης, των G20, του περήφανο για την ψυχραιμία του - κατ’ άλλους και την ψυχρότητά του- λιμάνι του γερμανικού Βορρά θα μοιάζει με κόλαση.

Δεν είναι μόνο ότι στους χιλιάδες αστυνομικούς που θα προστατεύουν τους ηγέτες, αλλά και την πόλη από ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, θα προστεθούν και οι ειδικοί φρουροί που κουβαλάνε μαζί τους οι Τραμπ, Ερντογάν και σία. Δεν είναι μόνο ότι η πόλη θα «κλειδωθεί», με τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον τόπο της συνόδου να μην μπορούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνηθίζονται πλέον σε τέτοιες σημαντικές μαζώξεις ανάλογα μέτρα είχαν πάρει και οι ιταλικές αρχές στην Ταορμίνα της Σικελίας για τη σύνοδο των G7 στα τέλη Μαΐου. Μόνο που στο Αμβούργο έχουν κλείσει ραντεβού δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη για να στήσουν τη δική τους αντισύνοδο. Και είναι αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν στην πόλη με ή χωρίς την άδεια της αστυνομίας.

Ήδη οι διοργανωτές της «αντικαπιταλιστικής κατασκήνωσης» έχουν πάρει άδεια να το κάνουν, αλλά η μεγαλύτερη και πιο... πολύχρωμη ομάδα, που περιμένει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες διαδηλωτές από μακριά, δεν κατάφερε να πείσει τον δήμο του Αμβούργου να της επιτρέψει την κατασκήνωση στο κεντρικό πάρκο της πόλης, όπου γίνονται συνήθως οι μεγάλες συναυλίες. «Θα είναι δύσκολο να προστατεύσουμε το πράσινο» ήταν το επιχείρημα του δήμου, αν και έχει ήδη δώσει την άδεια να εμφανιστούν στο ίδιο πάρκο οι Rolling Stones ενώπιον 80.000 θαυμαστών τον Σεπτέμβριο.

“Γιορτή Δημοκρατίας”

Ένα μήνα νωρίτερα ο δήμος του Αμβούργου είχε υποσχεθεί ότι η σύνοδος των G20 θα ήταν «μια γιορτή της δημοκρατίας», ενώ η οικοδέσποινα καγκελάριος Μέρκελ, προεδρεύουσα των G20 φέτος, τόνιζε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν είναι απλώς επιτρεπτές, είναι καλοδεχούμενες.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει η μέρα της συνόδου, αυξάνεται ο φόβος για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων και μειώνεται η διάθεση να επιδείξει η Γερμανία, ειδικά ενώπιον των ηγετών που είναι... αλλεργικοί στις διαδηλώσεις, πόσο σέβεται τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών.

Οπότε το Αμβούργο ετοιμάζεται να γίνει «απαγορευμένη πόλη», ώστε οι ηγέτες να μην ενοχληθούν από τα συνθήματα των διαδηλωτών ενάντια στις πολιτικές τους, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή -εδώ είναι πρωτίστως ο Τραμπ το «κόκκινο πανί»- είτε πρόκειται για το προσφυγικό και τα νέα τείχη που υψώνονται στον πλανήτη για να αφήσουν απ’ έξω της Γης τους κολασμένους -εδώ ελάχιστοι από τους ηγέτες του G20 κοντράρουν τη νέα περιχαράκωση- είτε πρόκειται για τους μισθούς πείνας σε πολλές περιοχές του πλανήτη και τα υπερκέρδη των... ιπτάμενων κεφαλαίων, που ξέρουν πώς να μην φορολογούνται.

Επιπλέον ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με... πυγμή, το περιβόητο Black Bloc, παραδοσιακά ισχυρό στο Αμβούργο, το οποίο έχει καλέσει ομοϊδεάτες από όλη την Ευρώπη, αποφασισμένους να τα κάνουν μπάχαλο. Γι' αυτό, άλλωστε, η αφίσα τους που καλεί στις διαδηλώσεις δείχνει ένα Αμβούργο να φλέγεται και γράφει: "Καλωσορίσατε στην κόλαση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL