Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Διεθνής Τύπος - "Καμπάνες" για Βρυξέλλες, Μέρκελ από τους Ιταλούς εκλογείς / Ιταλικές "λεγεώνες" κατά ευρωλιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος - "Καμπάνες" για Βρυξέλλες, Μέρκελ από τους Ιταλούς εκλογείς / Ιταλικές "λεγεώνες" κατά ευρωλιτότητας

Όταν, πριν από λίγα χρόνια, συγκέντρωνε πλήθη στην κεντρική πλατεία στην Μπολόνια (στην πιο κόκκινη περιοχή) για την "Ημέρα άντε γαμηθ....", κανείς δεν φανταζόταν ότι στη συνέχεια το υπό συνεχή "διαμόρφωση" (κυρίως διαδικτυακή) Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο θα έπαιζε τόσο καθοριστικό πολιτικό ρόλο.

Στις φετινές πολιτικές εκλογές της γειτονικής μας Ιταλίας πολλά εκατομμύρια ψηφοφόροι έστειλαν με την ψήφο τους ένα ισχυρό μήνυμα στο ευρωνεοφιλελεύθερο διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και στην άγρια "παρέα" της Μέρκελ. Το μήνυμα δεν βγαίνει μόνο από τις ψήφους που πήγαν στον Μπέπε Γκρίλο κάνοντας το "κόμμα" του πρώτο (στη Βουλή) με 25% και καταγράφοντας ένα πραγματικό εκλογικό τσουνάμι, αλλά και από τις πολλές ψήφους που πήγαν στο Δημοκρατικό Κόμμα - Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία, στο ψηφοδέλτιο της Αριστεράς με τον Ινγκρόια (παρ' ότι δεν μπήκε στη Βουλή), ακόμη και από ψήφους που πήγαν στον επανακάμψαντα ως αντιμερκελιστή Μπερλουσκόνι.

Καλά, θα μου πείτε, "αθροίζεις" πολλά και "ετερογενή", όμως, παρά τις διαφορές, το μόνο βέβαιο είναι ότι το κυρίαρχο που εκφράστηκε στις ιταλικές κάλπες ήταν η αποδοκιμασία της ευρωλιτότητας και της Ευρώπης όπως την "πάει" η Μέρκελ! Όταν, ενάμιση χρόνο πριν, ο Μπερλουσκόνι εκών - άκων έδινε την πρωθυπουργική σκυτάλη στον Μόντι, ο ίδιος γλίτωνε την εκλογική καταστροφή και ο Μόντι αναλάμβανε να "μαζέψει" τα spread.

Ο Μπερσάνι "ήπιε το ποτήρι" που προσέφερε ο Ναπολιτάνο και περίμενε πλέον το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας και τις εκλογές. Ο Μόντι μάζεψε τα spread, αλλά υπερέβαλε σε μνημονιακού τύπου περικοπές και στην κοινωνική εξουθένωση και τώρα -παρ' ότι ο επίσημος εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (και με χρίσμα από το Βατικανό)- μάζεψε φτωχά εκλογικά ψίχουλα (με το ζόρι πήρε το 10%, ενώ περίμενε τουλάχιστον πάνω από 15%-16%!).

Από την πλευρά του ο ατελείωτος Μπερλουσκόνι, όταν είδε ότι η Δεξιά οδηγείται σε καταστροφή (και σε αντιδιαστολή η Κεντροαριστερά θα ήταν κοντά στον σχηματισμό δικής της κυβέρνησης), επανήλθε και κατάφερε να "σηκώσει" το ψηφοδέλτιο στο 29%!

"Είμαστε πρώτοι, αλλά δεν νικήσαμε" δήλωσε ψύχραιμα ο Μπερσάνι μετά τις κάλπες προτείνοντας την προοπτική κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς στηριγμένης (τουλάχιστον) στις κοινοβουλευτικές ομάδες του Γκρίλο (σημειώστε ότι στην Ιταλία η κυβέρνηση χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης και στη Βουλή και στη Γερμανία). Δεν φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις του Γκρίλο ότι αυτή θα είναι η κυβερνητική διέξοδος, αλλά τίποτα δεν μπορεί τώρα να θεωρηθεί "δεδομένο". Πάντως μια "συγκυβέρνηση" πρέπει να αποκλειστεί, ιδιαίτερα αν ο ίδιος ο Μπερσάνι θέλει να έχει "μέλλον".

Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν οι πιέσεις και οι κινήσεις για μια "συγκυβέρνηση". Άλλωστε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αυτό επιδιώκει τώρα. Με κυρίαρχη για τους πολίτες την αντίθεση στην ευρωνεοφιλελεύθερη λιτότητα και στην εκτεταμένη διαφθορά του κεντρικού πολιτικού συστήματος (και όχι μόνο), θα είναι αυτοκτονικό να σερβιριστεί "λύση" που δεν θα εκφράσει σοβαρή προσέγγιση στις ελπίδες τους.

Όπως ο Γκρίλο δεν αρκέστηκε στη διαδικτυακή συνεννόηση, αλλά επί ένα μήνα όργωσε "ζωντανά" πόλεις, πλατείες και χώρους διαμορφώνοντας ένα διάχυτο, πολύχρωμο, ανατρεπτικό κύμα, έτσι και οι πολιτικές εκπροσωπήσεις της Κεντροαριστεράς αλλά και της Αριστεράς πρέπει να προσέξουν τις διαθέσεις, τις αγωνίες, τις ελπίδες των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών κ.ά. για μια διαφορετική πορεία στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Οι κάλπες - καμπάνες της Ιταλίας είναι ηχηρές και πρόσθεσαν ρωγμές στα τείχη του ευρωνεοφιλελευθερισμού, όπως οι κοινωνικοί αγώνες που προηγήθηκαν και συνεχίζονται σε όλο τον Νότο, στην Ευρώπη. Ας τις ακούσουμε καλά όλοι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL