Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα που "σήκωσαν" οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και το προσφυγικό, που συνεχίζει να αποτελεί μια εκ των βασικότερων προκλήσεων τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Ενάντια στη μαιευτική βία

Την υποστήριξή της στα ζητήματα μητρότητας και γέννας εκδήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Δίκτυου ENCA (European Network of Childbirth Association). Το δίκτυο ασχολείται με την προγεννητική και περιγεννητική φροντίδα, τον θηλασμό, την υποστήριξη της μητρότητας, την ενημέρωση των γονιών και τον σεβασμό στη γέννα σε κάθε έκφανση και μορφή της.

Η Κ. Κούνεβα άκουσε τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών τοκετού και αποφυγής της μαιευτικής βίας, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης στατιστικών στοιχείων για φυσιολογικούς και μη τοκετούς. Συζήτησε μαζί τους προβληματισμούς και ζητήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα ενημερώθηκε για τη δράση τους.

Το ENCA ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια και έχει μέλη από 22 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται τα τελευταία 10 χρόνια από τη Μαρία Ανδρεουλάκη, βοηθό μητρότητας. Η Μ. Ανδρεουλάκη και άλλα μέλη του Δικτύου εξέθεσαν τη δράση τους, τη σημασία της και την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα, ώστε η κάθε γυναίκα να χρήζει σεβασμού και κατάλληλης φροντίδας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες με καλές πρακτικές γύρω από αυτά τα θέματα συγκαταλέγεται η Πολωνία, που πραγματοποίησε μεγάλη καμπάνια για την αξιοπρέπεια στον τοκετό, αλλά και η Ισπανία, που με δράσεις με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών παριστά με γλαφυρό τρόπο στον ανδρικό πληθυσμό τη βία που μπορεί μία γυναίκα να υποστεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Περίμενα να δεχθώ πιο πολιτική επίθεση”

Η Κ. Κούνεβα δέχθηκε σειρά επιθέσεων και για το πόθεν έσχες της το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια υπενθύμιζε ότι οι καταθέσεις για τις οποίες την κατηγόρησαν ήταν μια προσφορά ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις μετά τη μαφιόζικη επίθεση που είχε δεχτεί για τη συνδικαλιστική της δράση πριν από παραπάνω από οκτώ χρόνια.

"Περίμενα να δεχθώ μια πιο πολιτική επίθεση" είχε δηλώσει μιλώντας στο CNN Greece η ευρωβουλευτής. “Και κάτι που δεν ειπώθηκε είναι ότι τα λεφτά αυτά που είναι στη Βουλγαρία, για όσο είναι στη Βουλγαρία, είναι σε ελληνική τράπεζα" συμπλήρωσε.

Να ενισχυθεί η απασχόληση”

Στην ίδια συνέντευξη μιλούσε και για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη: “Οι πολιτικές που οδηγούν το κοινωνικό κράτος σε κατάρρευση έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην Ευρώπη εδώ και 15-20 χρόνια. Η εφαρμογή τους συμπίπτει με την υποχώρηση της απασχόλησης, την αύξηση της ανεργίας και των επισφαλών μορφών εργασίας που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των πηγών χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους. Εξαντλείται η βασικότερη πηγή χρηματοδότησης των συντάξεων και των ταμείων. Ποια είναι αυτή; Η εργασία. Όσο βάλλεται η εργασία τόσο μειώνονται οι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια.

Άρα το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουν τα θεσμικά όργανα για να προστατεύσουν ό,τι έχει απομείνει από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης. Για να γίνει αυτό, πρέπει στις πολιτικές της Ε.Ε και των οργάνων της ο στόχος για την αύξηση της απασχόλησης να αποκτήσει προτεραιότητα, να ενεργοποιηθεί όπως έχει προταθεί από ένα ευρύτερο φάσμα οικονομολόγων και πολιτικών, η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Να εξασφαλίσουμε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων”

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη διεθνή ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο: «Δίκτυο Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Εκλεγμένων και Τοπικών Αρχών». Βρέθηκε εκεί για να εκπροσωπήσει την ευρωομάδα της GUE.

Στην ατζέντα της ημερίδας τέθηκαν θέματα σημαντικά για την Ευρώπη και τις περιφέρειες της, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής, καθώς και μείζονα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το ευρωπαϊκό περιφερειακό οικοδόμημα, όπως το προσφυγικό, η σύνδεση και ο συντονισμός κοινών ενεργειών μεταξύ των περιφερειών κ.ο.κ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επεσήμανε τα εξής:

«Το θέμα μας είναι οι θετικές, οι καλές πρακτικές στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και τα περιθώρια συνεργασίας, η ανάπτυξή τους και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους εδώ, με πολλές εμπειρίες γύρω από αυτό το θέμα, από πολλές χώρες, καθώς και αξιόλογη παρουσία στην ημερίδα και από τη χώρα μου, την Ελλάδα.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα οι προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, είναι εξαιρετικά δυσμενές. Το αρνητικό αυτό πλαίσιο προσδιορίζεται από ορισμένους βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι οι πηγές που γεννούν το προσφυγικό ζήτημα θα διαρκέσουν. Αυτό λέει η ανάλυση της πραγματικότητας. Οι πόλεμοι, η πείνα, οι καταστροφές, όσα κάνουν τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, νέους, γέρους και παιδιά, να ξεριζώνονται από τον τόπο τους και να αναζητούν αλλού καλύτερη μοίρα θα διαρκέσουν”.

Ενάντια στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφερε το βίντεο της Χρυσής Αυγής με τους ύμνους στη ναζιστική Γερμανία ο Δ. Παπαδημούλης στέλνοντάς το στον πρόεδρό του Antonio Tajani, με επιστολή στην οποία του ζητά να αναθεωρηθούν οι σκέψεις για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της «Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF). Στο APF συμμετέχουν ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου εξέταζε το αν θα το χρηματοδοτήσει.

Στην επιστολή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει την εμπλοκή της ναζιστικής οργάνωσης σε βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, εγκλήματα όπως του αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα για την οποία ο αρχηγός της Χ.Α. έχει αναλάβει και δημοσίως την πολιτική ευθύνη, καθώς και ότι «τη στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλιο έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση αναζητά εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του APF».

Το ντροπιαστικό βίντεο, που είδε το φως τη δημοσιότητας στα ελληνικά media, αποκαλύπτει ακόμη μια φορά πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι πρόκειται για αμετανόητους ναζιστές που απειλούν τη δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάζει τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, αλλά ιδιαιτέρως ο αναπληρωτής πρόεδρος του APF Αρτέμης Ματθαιόπουλος, να επιδίδονται σε ρητορική μίσους αποτίνοντας φόρο τιμής στα ναζιστικά εγκλήματα, χαιρετώντας φασιστικά και τραγουδώντας ύμνους των SS υπό τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό”

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό ζήτησε με γραπτή του ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Αναφερόμενος σε έρευνες που καταδεικνύουν πως ο αριθμός των Ελλήνων ηλικίας 16 έως 46 ετών που έχουν μεταναστεύσει μόνιμα σε περίπου 95 χώρες του εξωτερικού από το 2008 μέχρι σήμερα προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο, αναφέρθηκε στην εκτεταμένη ανεργία και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε πως από το 2013 κι έπειτα παρατηρείται τριπλασιασμός του μέσου όρου μεταναστών, ενώ υπογράμμισε τις συνέπειες που η κατάσταση αυτή επιφέρει στην Ελλάδα. Κλείνοντας την ερώτησή του κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά υπό το πρίσμα των στόχων και των αξιών των ενωσιακών πολιτικών συνοχής, αλληλεγγύης και ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και να συνδράμει ουσιαστικά την Ελλάδα για την ανάσχεση του φαινομένου.

Ρυπασμένο το 50% των υδάτων στην Ε.Ε.”

Το έλλειμμα της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της προστασίας των υδάτων υπογράμμισε ο Κώστας Χρυσόγονος σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η υπερεκμετάλλευση ιδίως των επιφανειακών υδάτων έχει οδηγήσει σε ρύπανση άνω του 50% των υδάτων των ποταμών, λιμνών και υγροτόπων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα. Η συνεχιζόμενη αυτή πρακτική επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και στην οικολογική ισορροπία, όπως κατέδειξε.

Ιδιαίτερα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σημαντικές ελλείψεις στην κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων και στην υλοποίηση των μέτρων που περιέχονται σε αυτά. Αδυναμίες εντοπίζονται και στην αναβάθμιση και αποκατάσταση των συστημάτων επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθώς και στη συστηματική αρχειοθέτηση, αλλά και στην ακρίβεια και αξιοπιστία των μετρήσεων της οικολογικής ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.

Ο Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε στην ερώτησή του ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε αισθητή μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για την περιβαλλοντική προστασία με αποτέλεσμα η ελληνική διοίκηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των επιφανειακών υδάτων. Ερωτά συνεπώς την Επιτροπή με ποια μέτρα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις, αλλά και αν προβλέπεται η παροχή κονδυλίων προς κράτη - μέλη για την ενίσχυση της προστασίας των επιφανειακών υδάτων.

«Με βάση επιστημονικά στοιχεία εκτιμάται ότι μόνο το 53% των επιφανειακών υδάτων (ιδίως των λιμνών, των ποταμών και των υγροτόπων) των κρατών - μελών της Ε.Ε. βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση. Η συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτων από ποικίλους ανθρωπογενείς παράγοντες απειλεί την ισορροπία του ευρωπαϊκού υδάτινου οικοσυστήματος και συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβαλλοντικό κεκτημένο.

Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρούνται ουσιώδεις ελλείψεις στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων, στην εφαρμογή των προγραμμάτων μέτρων που περιέχονται σε αυτά, στην αναβάθμιση και αποκατάσταση των συστημάτων επιφανειακών και υπογείων υδάτων, αλλά και στην ακρίβεια και συστηματική αρχειοθέτηση των μετρήσεων της οικολογικής ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Δεν κατοχυρώνεται η ελληνική φέτα”

Στην έγκριση της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. - Καναδά (γνωστής ως CETA) από το Ευρωκοινοβούλιο, και ειδικότερα στο θέμα της φέτας, αναφέρθηκε ο Στέλιος Κούλογλου. Σύμφωνα με τη CETA, καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα.

“Αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα τύπου φέτας”, είπε στον ΣΚΑΪ ο Στ. Κούλογλου προσθέτοντας ότι «προβλέπονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις, μετά από κάποιο καιρό μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα».

Για το ίδιο θέμα σε συνέντευξη στον Max FM 93,4 ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και αντιτέθηκαν στη συμφωνία, καθώς αυτή ευνοεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές, ενώ αντίθετα βλάπτει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκθέτοντάς τις σε έναν ανταγωνισμό στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η ελληνική φέτα δεν παράγεται από αγελαδινό γάλα, όπως οι απομιμήσεις, και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την απομίμηση καναδέζικης φέτας, εξήγησε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα αφορά και άλλα προϊόντα, ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά. Για παράδειγμα οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι και έχουν κάνει πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις για να μην περάσει η συμφωνία, το ίδιο και ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία όμως τελικά πέρασε, διότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες -και μόνον αυτές- ωφελούνται (π.χ. η BMW ή μια αυτοκινητοβιομηχανία ευνοείται, αν πουλάει τα αυτοκίνητά της φθηνότερα στον Καναδά, λόγω έλλειψης δασμών).

"Έχουν όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη;"

“Η Ε.Ε. δηλώνει ότι ανησυχεί, αλλά συνεχίζει να αρνείται τη λήψη μέτρων για τις χώρες που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και καταφεύγουν σε ρατσιστική ρητορική”. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε εξ ονόματός της ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Ούγγρου ευρωβουλευτή κατά των προσφύγων, αλλά και την εν γένει ανάλγητη κι αδιάλλακτη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης Όρμπαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Στ. Κούλογλου κατήγγειλε την τακτική εκφοβισμού των προσφύγων που υιοθετείται από την ουγγρική κυβέρνηση, καθώς και την άρνηση της τελευταίας να εφαρμόσει τα ισχύοντα για τη μετεγκατάσταση μέσα από μονομερείς ενέργειες που θίγουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό αξίωσε απαντήσεις σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής για παρόμοια φαινόμενα έκφρασης μίσους και έναντι δράσεων σε εθνικό επίπεδο που δεν συνάδουν με τις κοινοτικές οδηγίες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανησυχία της Επιτροπής για τα παραπάνω, καθώς και την προσήλωσή της στην «καταπολέμηση με σθεναρό τρόπο όλων των μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης, ο επίτροπος επισήμανε πως «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση, καθώς και να καταρτίζει τακτικά σχετικές εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση κατά των κρατών - μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL