Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
H ευρωομάδα της Αριστεράς καταψήφισε τη CETA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H ευρωομάδα της Αριστεράς καταψήφισε τη CETA

Με το που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά -η πλέον γνωστή ως CETA- ξεκίνησε η διαμάχη για την φέτα. Και κάπως έτσι, το παραδοσιακό ελληνικό αιγοπρόβειο τυρί έφερε το ζήτημα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας στο επίκεντρο του εγχώριου ενδιαφέροντος και της πολιτικής διαμάχης, με όρους που -ομολογουμένως- δεν είχαμε δει νωρίτερα, αφού και οι κινητοποιήσεις υποψιασμένων ακτιβιστών και πολιτικών ομάδων υπήρξαν περιορισμένες το προηγούμενο διάστημα...

Στο ευρωπαϊκό στερέωμα όμως φαίνεται πως υπήρχε μια μεγαλύτερη εγρήγορση. Μπορεί η εμπορική συμφωνία να υπερψηφίστηκε -των συσχετισμών ένεκα- προϋπαντήθηκε όμως από αντιδράσεις, παρά τα 408 "ναι" που πήρε στο Ευρωκοινοβούλιο προ ημερών.

GUE/NGL: Η μάχη θα συνεχιστεί

"Η μάχη για τη CETA θα συνεχιστεί: σειρά έχουν τα εθνικά κοινοβούλια και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν" ανακοίνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς την 15η Φεβρουαρίου, ανήμερα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία. Ακόμη κι αν η Ν.Δ. έστειλε με ερώτηση το θέμα στη Βουλή -κατόπιν εορτής και αφού το ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της... Ακόμη κι αν την ίδια ώρα ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να καθησυχάσει τους αγρότες...

Εκατό Γάλλοι βουλευτές φέρνουν τώρα τη συμφωνία ενώπιον της δικαιοσύνης. Στη Γερμανία το συνταγματικό δικαστήριο εξετάζει να απέχει η χώρα από τη συμφωνία, ενώ η Ολλανδία ετοιμάζει δημοψήφισμα. "Πάνω από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις, περιοχές και οργανισμοί έχουν αυτοανακηρυχθεί 'ελεύθερες ζώνες από τη CETA και την TTIP'" υπενθυμίζει η ευρωομάδα της GUE. Οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις ελπίζουν σε νέα θεσμικά εμπόδια.

"Η ευρωπαϊκή αξιοπιστία διακυβεύεται λόγω της CETA, όχι μόνο ενώπιον του Καναδά, αλλά και στα μάτια των ίδιων των πολιτών της Ε.Ε. Εκατομμύρια πολίτες έχουν πληροφορηθεί για τη συμφωνία, την έχουν συζητήσει, έχουν για μήνες κινητοποιηθεί" τόνιζε ο Γερμανός ευρωβουλευτής της GUE Χέλμουτ Σολτς. Ο ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Sinn Fein, Ματ Κάρθι, δήλωνε στο left.gr ότι "οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, όσο πιο αθόρυβα και μυστικά γινόταν και κυριολεκτικά οι ιθύνοντες εδώ στις Βρυξέλλες τρέμουν τα τοπικά κοινοβούλια που μπορεί να έχουν το θάρρος που είχε η Βαλονία. Αυτό που φοβίζει την Κομισιόν περισσότερο είναι η δημοκρατία". Μάλιστα, παραλλήλιζε με την Ελλάδα: "Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του ελληνικού λαού που ψήφισε κατά των απαιτήσεων της τρόικας".

Οι ανησυχίες

Κι όμως, απέναντι στις παραπάνω ανησυχίες στον ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου διαβάζει κανείς ότι πρόκειται για "συμφωνία - ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δύο πλευρών, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017". Τόσο σύντομα. Δεν προέχει καν να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια (κρίνοντας από την τύχη της αντίστοιχης TTIP, δεν θα έχει και μεγάλο πρόβλημα).

Οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, παράλληλα, μιλούν για θέσεις εργασίας που η CETA δημιουργεί. Χαρακτηριστικά ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για "δημιουργία 100 δισ. ευρώ νέου προϊόντος στην Ευρώπη (5-8 δισ. ευρώ για Ελλάδα) και 15 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Από την Αριστερά η απάντηση είναι ότι η CETA προστατεύει μόνο τα υπερεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει το περιβάλλον, ακόμη και την ασφάλεια της τροφής (πολλές οι ανησυχίες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα). Εδώ κολλάει και η φέτα, αφού όπως τονίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας η συμφωνία δίνει το δικαίωμα στις καναδικές επιχειρήσεις να παράγουν λευκό τυρί που θα φέρει την ονομασία φέτα, ακόμα και αν η ποιότητά της δεν θα έχει καμία σχέση με το πραγματικό ελληνικό προϊόν. Γι' αυτό τα βάζουν με τους ευρωβουλευτές των Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν τη συμφωνία. Οι 13 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής καλούν όλους τους βουλευτές της περιφέρειας να καταψηφίσουν τη συμφωνία που θα έρθει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή εντός του 2017 (αφού τεθεί σε ισχύ προσωρινά!). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής της 30ής Οκτωβρίου 2016 και από τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε.

"Πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε."

Αντιδράσεις προκαλεί και η πρόβλεψη για τη σύσταση ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, στα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρίσκουν το δίκιο τους έναντι κρατών - μελών της Ε.Ε. Κι ακόμη, με άρθρο τους 17 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποστηρίξει: "Η επίσημη εκτίμηση αντικτύπου στην αειφορία προβλέπει αύξηση μόνο 0,03% του ΑΕΠ, και ανεξάρτητες μελέτες που βασίζονται σε ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο του ΟΗΕ προβλέπουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε.".

Τώρα οι ευρωβουλευτές της GUE καλούν σε κινητοποιήσεις. “Ο αγώνας όμως για τη μη κύρωση της συμφωνίας συνεχίζεται και θα δοθεί πλέον σε εθνικό, τοπικό και κινηματικό επίπεδο” έγραφε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ένα από τα 28 εθνικά και 10 περιφερειακά κοινοβούλια στην Ε.Ε. πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA (αναμένεται να) θα παγώσει.

Άλλα νέα των τελευταίων ημερών

* Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταδίκασε την πολωνική κυβέρνηση, που σχεδιάζει να περιορίσει την πρόσβαση στο λεγόμενο "χάπι της επόμενης μέρας".

* Αντιπροσωπεία της GUE παραβρέθηκε στη Μάλτα, για να διερευνήσει την υπόθεση των φορολογικών παραδείσων.

* Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 20 χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης στη Γουατεμάλα.

* Κι ακόμη συζήτησαν πώς μπορούν οι εξελίξεις στη ρομποτική να αποτελέσουν μοχλό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

* Επόμενη ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου: 13-16 Μαρτίου.

* Εκδήλωση για την πρόοδο των συζητήσεων στο Κυπριακό την 1η Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL