Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Γαλλία / Γαλλία: Συνωστισμός υποψηφίων στους Σοσιαλιστές ενόψει προεδρικών ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Συνωστισμός υποψηφίων στους Σοσιαλιστές ενόψει προεδρικών ...

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης στη Γαλλία δεν αφορούν μόνο τη Δεξιά. Ύστερα από σχετική απόφαση του Φρανσουά Ολάντ, το ίδιο θα γίνει και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μέχρι στιγμής το πιο γνωστό στέλεχος που έχει δηλώσει ότι θα πάρει μέρος στη διαδικασία αυτή είναι ο τέως υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν. Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης, Αρνό Μοντμπούργκ, έσπευσε να ανακοινώσει απευθείας την υποψηφιότητά του στις... προεδρικές εκλογές του 2017, υποδηλώνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να μπει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ο άκρως χαρισματικός και επικοινωνιακός Μοντμπούργκ ανακοίνωσε στις 21 Αυγούστου την υποψηφιότητά του, με βολές κατά του προέδρου Ολάντ -«μου είναι αδύνατον, όπως και σε πολλά εκατομμύρια Γάλλους, να υποστηρίξω τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας»- στη διάρκεια της «Γιορτής του Ρόδου», αν και ο ίδιος προτιμά να την αποκαλεί «Λαϊκή Γιορτή» στο Φρανζί. Ακριβώς εκεί όπου πριν από δύο ακριβώς χρόνια οι Μοντμπούργκ και Αμόν, τότε υπουργοί, είχαν προκαλέσει ανοικτά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφερόμενοι στη «νεοφιλελεύθερη» στροφή του στα οικονομικά.

Στο περιστατικό αναφέρεται μάλιστα ο Ολάντ στο πρόσφατο βιβλίο με τις συζητήσεις με δύο δημοσιογράφους. «Δεν βλέπω την ομιλία στο Φρανζί» λέει ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι τόσο η μορφή που με σοκάρει, γνωρίζω το κλίμα της γιορτής αυτής, έχω πάει, γνωρίζω τον Μοντμπούργκ! Αλλά είναι υπουργός!» λέει στο ίδιο βιβλίο τονίζοντας ότι η παρέμβαση αυτή ξεχείλισε το ποτήρι.

Σήμερα ο Μοντμπούργκ προτείνει μια «νέα Γαλλία», ένα νέο «δημοκρατικό πολίτευμα». Ενώ ο τότε φίλος του Μπενουά Αμόν, έχει πλέον πάρει τις αποστάσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ανακοίνωσε, στις 16 Αυγούστου, ότι θα πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία και ότι είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωνε: «Ο Αρνό δεν είναι ακόμη υποψήφιος. Αν θέλει να με στηρίξει, έχει ακόμη μερικές μέρες να το πράξει»...

Ο «Αρνό» βέβαια έσπευσε να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι σε αυτό που εξελίσσεται σε παζλ για δυνατούς λύτες -παρεμφερές με εκείνο της Δεξιάς, όπου οι υποψήφιοι συνωστίζονται. Μάλιστα ο Μοντμπούργκ βρίσκεται και στη θέση του φαβορί.

Σύμφωνα με μια μυστική μέτρηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δείξει προς το παρόν διάθεση να πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία, έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η έρευνα, που έγινε στις αρχές Ιουλίου, παρέμεινε μυστική προφανώς γιατί δείχνει επικράτηση Μοντμπούργκ έναντι είτε του Ολάντ είτε του Βαλς ή του Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο - π.χ. με 53% έναντι του Ολάντ, με 54% έναντι του Βαλς και με 51% έναντι του Μακρόν. Στον πρώτο γύρο έρχεται δεύτερος.

Το τι θα πράξει τελικά ο Μοντμπούργκ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ θα αργήσει να μαθευτεί: γύρω στον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ενώ η εσωκομματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 22 και 29 Ιανουαρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL