Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ο ευρωκαύσωνας τσουρουφλίζει τους μνημονιακούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ευρωκαύσωνας τσουρουφλίζει τους μνημονιακούς

Το διαρκές αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης ακραίας μνημονιακής συνταγής επιβεβαιώθηκε με "απρόσμενο" τρόπο από τις πρόσφατες εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν. Αδιέξοδο όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Η αποτύπωση της μη βιωσιμότητας του δυσβάσταχτου χρέους της χώρας μας, σε συνδυασμό με το υπολογισμένο χρηματοδοτικό κενό περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το προδιαγραφόμενο δημοσιονομικό άνοιγμα της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ, χτύπησαν καμπάνες για την ίδια την πολιτική "βιωσιμότητα" της συγκυβέρνησης. Μιας ουσιαστικά ασθμαίνουσας συγκυβέρνησης, που όμως, όπως έδειξε με την υπογραφή Σαμαρά στην επιστολή της προς την Κομισιόν, δεσμεύεται για τη λήψη και νέων μέτρων!

Ο "αποφασισμένος" για υλοποίηση των επιταγών της Μέρκελ πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν "για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος"! Από κοντά στον πρόθυμο Σαμαρά τρέχουν οι υπουργοί Βρούτσης και Σκορδάς, για να καλλιεργήσουν το έδαφος για άνοιγμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για νέο άγριο τσεκούρωμα στο ασφαλιστικό.

Τώρα, με την έκθεση του ΔΝΤ, μόνο πρόσθετοι πονοκέφαλοι ήρθαν για τους Ευρωπαίους, γιατί όταν γράφει πως "το μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται και η ανάκαμψη είναι αδύναμη, η ανεργία αυξάνει και η ύφεση παρατείνεται", είναι προφανής η αρνητική πορεία. Μάλιστα, το ΔΝΤ "παραδέχεται" ότι οι κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν "σοβαρή απειλή για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων". Δηλαδή, το ΔΝΤ  "προειδοποιεί" ουσιαστικά για φαινόμενα περαιτέρω πολιτικής αστάθειας και αποσταθεροποίησης - που άλλωστε, όπως πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει από αυτές τις σελίδες- είναι ήδη σε εξέλιξη σε πολλές χώρες του Νότου της Ευρώπης και όχι μόνον.

Πρόσθετο καμπανάκι για το αδιέξοδο στη μνημονιακή πολιτική στη χώρα μας, η στάση χωρών της Λατινικής Αμερικής που με ανακοίνωση μέλους του συμβουλίου του ΔΝΤ (της Βραζιλίας) σημείωσαν ότι "οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας" (ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας πάντως διευκρίνισε μετά ότι εξέφρασε μόνο τις προσωπικές του απόψεις και στη συνέχεια η Βραζιλία τον ανακάλεσε άμεσα, θεωρώντας ότι δεν είχε εξουσιοδότηση της κυβέρνησής του για όσα έκανε).

Το γεγονός πάντως που παραμένει αδιαμφισβήτητο από τους περισσότερους αναλυτές, οικονομολόγους και διάφορα ινστιτούτα είναι ότι χωρίς άμεσο μεγάλο κούρεμα του χρέους (για την Ελλάδα και όχι μόνον) η ευρωκρίση δεν πρόκειται να τελειώσει. Ήταν αναμενόμενο ΔΝΤ και Κομισιόν στις εκθέσεις τους να επαναφέρουν με επιμονή τη νεοφιλελεύθερη συνταγή  της αύξησης βαρών στους συνήθεις "ύποπτους" (συνταξιούχοι, μισθωτοί, μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες κ.ά.), όπως είναι αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα όλοι οι "πατημένοι" από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα θα εξεγερθούν για να σταματήσουν τη διαρκή καταστροφή και για να αντιστρέψουν την πορεία των πραγμάτων.

Οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα, έρχεται θερμό φθινόπωρο μετά και τον τωρινό ευρωκαύσωνα και είναι αποκαλυπτικοί οι τριγμοί ακόμη και στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπου πέντε κυβερνητικοί βουλευτές (του Εργατικού Κόμματος) με ανοιχτή επιστολή τους στους Irish Times κατηγορούν τους "ναρκομανείς της λιτότητας" ζητώντας μείωση των περικοπών.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι μεγα-αριθμοί της ανεργίας, η παρατεταμένη ύφεση αποκαλύπτουν (χρειάζεται ακόμη;) την αδιέξοδη πορεία της Ευρωζώνης, της χώρας μας. Με τους αγώνες, με την ψήφο, με τη φωνή μας θα τους σταματήσουμε, θα προχωρήσουμε σε μια νέα φάση στη χώρα, σε μια νέα Ευρώπη, χωρίς τις νεοφιλελεύθερες αλυσίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL