Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
DER SPIEGEL / Αντιδράσεις στο ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

DER SPIEGEL / Αντιδράσεις στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στην άρνηση κρατών-μελών του ΔΝΤ από τη Λατινική Αμερική να υποστηρίξουν τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στη διαδικτυακή σελίδα του περιοδικού Der Spiegel. «Ομάδα αναπτυσσόμενων κρατών του ΔΝΤ έχουν συμπτήξει μέτωπο εναντίον νέων δανείων για την Ελλάδα. (...) Πρόκειται για 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο εκτελεστικό διευθυντήριο του οργανισμού, οι οποίες ψήφισαν λευκό στη χορήγηση νέων δανείων. (...) Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο εκπρόσωπο, οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους και η εφαρμογή του προγράμματος είναι μη ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. (...) Οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη του χρέους και της ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από υπερβολική αισιοδοξία. (...) Η κριτική εκφράζει την οργή των αναπτυσσόμενων χωρών για τον ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωκρίση» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντύσελντορφ γίνεται και πάλι λόγος για νέο κούρεμα χρέους από το στέλεχος του Ινστιτούτου Ifo Κάι Κάρστενσεν. «Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση, παρά το πρώτο κούρεμα», δηλώνει ο εμπειρογνώμων στη γερμανική εφημερίδα. «Ο Κάρστενσεν», σημειώνει η εφημερίδα, «προβλέπει ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Και για να μη φανεί ως παραγραφή αξιώσεων, μετά τις εκλογές θα αρχίσει και πάλι διάλογος για μέτρα που να μειώνουν την πραγματική αξία, αλλά όχι την ονομαστική. (...) Εάν αυτό επαρκεί για τη σταδιακή μείωση του χρέους, μένει να το δούμε», αναφέρει ο Γερμανός οικονομολόγος στην εφημερίδα.

«Η κρίση είναι πανταχού παρούσα»

Στη διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δημοσιεύεται τριπλή ανταπόκριση από τον ευρωπαϊκό Νότο. «Η dolce vita; Αυτό ήταν χθες»: Με αυτόν τον τίτλο, τρεις ανταποκριτές καταγράφουν από την Αθήνα, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη τις οδυνηρές αλλαγές που επέφερε η χρηματοοικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «την καλοκαιρινή περίοδο κυριαρχούσε στον ευρωπαϊκό Νότο ένας γλυκός τρόπος ζωής. Ωστόσο η κρίση αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων». Οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τις τρεις χώρες καταγράφοντας ελλείψεις σε τρόφιμα, εργασιακή ανασφάλεια και... εκπτώσεις σε παραλιακά μπαρ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Στο απόσπασμα που αναφέρεται στην Ελλάδα, ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Γκερντ Χέλερ, συνομιλεί με ένα ζευγάρι Ελλήνων. Η 42χρονη Νάνσι εργαζόταν 20 χρόνια στο εργοστάσιο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της εταιρείας έχασε τη δουλειά της χωρίς ελπίδες να βρει νέα απασχόληση, όπως λέει. Το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας περιγράφει και ο σύζυγός της Χρήστος, που εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Οι απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων τον κάνουν να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει κι αυτός τη δουλειά του.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος προχωρά σε καταγραφή των συνεπειών που επέφερε η κρίση στη χώρα: «Σχεδόν 900.000 Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους από το 2009. Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε από το 10% στο 27%. Κυριολεκτικά καμία οικογένεια στον κύκλο των γνωριμιών μου δεν έχει μείνει αλώβητη, όλοι έχουν έναν τουλάχιστον άνεργο στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον. (...) Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας η κρίση είναι πανταχού παρούσα. Σε κάποιους εμπορικούς δρόμους το ένα τρίτο των καταστημάτων και των εστιατορίων έκλεισαν. (...) Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Πίσω από κάθε χρεωκοπία κρύβεται ένα αποτυχημένο πλάνο ζωής, πίσω από κάθε απόλυση ένα ανθρώπινο δράμα», παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL