Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
"Τέλος" στο Μέτωπο της Αριστεράς από τον Μελανσόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τέλος" στο Μέτωπο της Αριστεράς από τον Μελανσόν

Έκπληξη (δυσάρεστη) και πολλές απορίες προκάλεσε η τελευταία, στις 5 Ιουλίου, παρέμβαση στην Ευρωβουλή του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψηφίου του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο οποίος πλέον έχει αυτονομηθεί από την τότε κοινή προσπάθεια, δηλώνοντας, χωρίς καμία προσυνεννόηση, την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές του 2017. Μιλώντας για το Brexit, ο Μελανσόν τόνισε: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη που οικοδομήθηκε είναι μια Ευρώπη κοινωνικής βίας, όπως το βλέπουμε σε κάθε χώρα κάθε φορά που καταφθάνει ένας αποσπασμένος εργαζόμενος που κλέβει το ψωμί από τους εργαζόμενους της χώρας». Το λεξιλόγιο, που παραπέμπει σε εκείνο της Ακροδεξιάς, προκάλεσε έκπληξη, γιατί ο Μελανσόν δηλώνει συστηματικά «διεθνιστής και ανθρωπιστής». Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μελανσόν, η πάλαι ποτέ ελπίδα της Αριστεράς για τον προεδρικό θώκο, προκαλεί πονοκεφάλους. Ήδη, η μονομερής ανακοίνωσή του για την υποψηφιότητά του έκοψε την τελευταία κλωστή που τον συνέδεε με τον εθνικό γραμματέα του ΚΚΓ Πιερ Λοράν (η αλήθεια είναι βέβαια ότι ουδέποτε οι σχέσεις των δύο ανδρών ήσαν ιδιαίτερα θερμές). Ο ίδιος, δε, ο Μελανσόν, στις 3 Ιουλίου έβαλε και επισήμως ταφόπετρα στο Μέτωπο της Αριστεράς, δηλώνοντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart: «Το καρτέλ του Μετώπου της Αριστεράς δεν υφίσταται πλέον. Η εμπιστοσύνη επίσης έχει πεθάνει». Και μπορεί οι σχέσεις του με το κόμμα της Αριστεράς και το ΚΚΓ να βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό σε νεκρό σημείο, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός και πρώην υποψήφιος χρησιμοποίησε μια τόσο σαφή διατύπωση.

Ο Μελανσόν κινείται πλέον σε προσωπική τροχιά, λέγοντας ότι εκφράζει την «ανυπότακτη Γαλλία», «εκτός κόμματος» και δεν διστάζει να στραφεί και κατά των πρώην συντρόφων του, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΓ τον «κακομεταχειρίστηκε σε απίστευτο βαθμό» και ότι φοβάται «ομοβροντία σε βάρος του», ενώ τους καταλογίζει «λιγοψυχία» απέναντι στο ενδεχόμενο προκριματικών εκλογών - «τη μια λένε 'ναι', την άλλη 'όχι'». Τέλος, κατηγορεί το ΚΚΓ για «ιδιωτικοποίηση» του Μετώπου της Αριστεράς. Στις κατηγορίες αυτές ο εκπρόσωπος του ΚΚΓ Ολιβιέ Νταρτιγκόλ απάντησε λέγοντας ότι «σχηματοποιούν» την κατάσταση, ότι πρόκειται για «αναλήθειες», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχει τίποτε προσωπικό με τον κ. Μελανσόν». «Η στάση του συνίσταται στο 'όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου'» παρατήρησε ο ίδιος.

Ωστόσο ο Μελανσόν έχει οπαδούς και στο εσωτερικό του ΚΚΓ. Για παράδειγμα, τον στηρίζει η τέως εθνική γραμματέας του κόμματος, που εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚΓ, κατά το συνέδριό του, τον φετινό Ιούνιο, Μαρί Ζορζ Μπιφέ, η οποία δεν περίμενε τον Νοέμβριο, οπότε και το κόμμα θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές. «Πρέπει οπωσδήποτε να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε η Μπιφέ.

Οι εκλογές πάντως που ενδιαφέρουν το ΚΚΓ δεν είναι τόσο οι προεδρικές όσο οι βουλευτικές. Και αυτό γιατί ο στόχος είναι να μην επαναληφθεί η αποτυχία του 2012, όταν παρά το 11,1% του Μελανσόν στις προεδρικές, το ΚΚΓ απώλεσε τους μισούς του βουλευτές! Ο Μελανσόν έχει πάντως ήδη διαμηνύσει ότι θα κατεβάσει παντού υποψηφίους...

Παζλ για δυνατούς λύτες μοιάζει το τοπίο της πέραν του Σοσιαλιστικού κόμματος Αριστεράς στη Γαλλία εν όψει των κρίσιμων εκλογών του 2017...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL