Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Δεν έδωσα ποτέ πληροφορίες στην κινεζική ή τη ρωσική κυβέρνηση"

Ενώ νέα δημοσκόπηση δείχνει ευρεία έγκριση της πράξης του Σνόουντεν από τους Αμερικανούς, ο πληροφοριοδότης της NSA αρνείται έντονα τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ.

Ενώ νέα δημοσκόπηση δείχνει ευρεία έγκριση της πράξης του Σνόουντεν από τους Αμερικανούς, ο πληροφοριοδότης της NSA αρνείται έντονα τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ.

 

Του Glenn Greenwald

 

Ο πληροφοριοδότης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, σε συνεντεύξεις του το Σάββατο και το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αρνήθηκε μετ' επιτάσεως τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ ότι παρείχε απόρρητες πληροφορίες στις κυβερνήσεις της Κίνας ή της Ρωσίας. Αρνήθηκε, επίσης, τους ισχυρισμούς ότι η μία ή και οι δύο κυβερνήσεις είχαν επιτύχει «να αντλήσουν τα περιεχόμενα των φορητών υπολογιστών του»: «Δεν έδωσα καμία πληροφορία σε καμιά κυβέρνηση και δεν πήρα ποτέ και τίποτα από τους φορητούς υπολογιστές μου», είπε. Ο ισχυρισμός πως η Κίνα άντλησε τα περιεχόμενα των φορητών υπολογιστών του Σνόουντεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους New York Times σε άρθρο της 24ης Ιουνίου. Η εφημερίδα δημοσίευσε τον ισχυρισμό δίχως αποδείξεις και χωρίς να τον αποδίδουν σε κάποια ταυτισμένη πηγή. Αντί για οποιαδήποτε απόδειξη, οι NYT κυκλοφόρησαν αυτόν τον προφανώς σημαντικό ισχυρισμό παραθέτοντας δηλώσεις κάποιων τους οποίους ονόμασαν «δύο δυτικούς ειδικούς της αντικατασκοπείας» που «εργάστηκαν για μεγάλες κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπείας». Δεν γινόταν αναφορά στην ταυτότητα των «ειδικών».

Στο άρθρο αναφερόταν ο ισχυρισμός ότι οι ειδικοί αυτοί «είπαν πως πίστευαν ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε καταφέρει να αντλήσει το περιεχόμενο από τα τέσσερα λάπτοπ που ο κ. Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι μετέφερε μαζί του στο Χονγκ Κονγκ» (με ιδιαίτερη έμφαση). Ιδού, λοιπόν, πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ισχυρισμός περί του «η Κίνα άντλησε πληροφορίες από τα λάπτοπ του»: από τους ΝΥΤ, που παρέθεσαν δύο ανώνυμες πηγές, οι οποίες έλεγαν πως «πίστευαν» ότι αυτό συνέβη. Από αυτό το σημείο, όπως ήταν αναμενόμενο, απλώθηκε παντού ως αλήθεια.

Λίγο αργότερα, ο New Yorker, υπό τον τίτλο «Γιατί η Κίνα άφησε τον Σνόουντεν να φύγει», είπε στους αναγνώστες του: «Η χρησιμότητά του είχε σχεδόν εξαντληθεί. Οι ειδικοί στην κατασκοπεία, που παρατέθηκαν από τους ΝΥΤ, πίστευαν πως η κινεζική κυβέρνηση είχε κατορθώσει να αντλήσει το περιεχόμενο από τα τέσσερα λάπτοπ τα οποία ο Έντ. Σνόουντεν είπε πως μετέφερε από το Χονγκ Κονγκ και, κατά τη δήλωση του ίδιου, τα είχε μαζί του κατά τη διαμονή του σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ». Η φράση αυτή παρατέθηκε επανειλημμένως, προκειμένου να δαιμονοποιήσει τον Σνόουντεν σε κουτσομπολίστικες φυλλάδες της Ουάσιγκτον και στα ημερολόγια που βρίσκονται σε ιστοσελίδες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι όλα αυτά είναι αλήθεια. Οι ΝΥΤ αποφάσισαν να δημοσιεύσουν αυτό τον εμπρηστικό ισχυρισμό σε ένα ρεπορτάζ, βασισμένοι καθαρά σε χαμηλού επιπέδου εικασίες από δύο ανώνυμες πηγές. Προφανώς, η άρνηση του Σνόουντεν δεν αποτελεί τελεσίδικη απόφαση πως έχει δίκιο και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Αλλά πρόκειται για τη μόνη πραγματική απόδειξη επί του θέματος, τουλάχιστον ώς τώρα.

Οι Αμερικανοί, σε αξιοσημείωτο εύρος, μοιάζουν ικανοί και πρόθυμοι να παραβλέψουν αυτές τις καμπάνιες δαιμονοποίησης. Νέα δημοσκόπηση (Quinnipiac), που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι οι Αμερικανοί, με μεγάλη διαφορά, έχουν θετική άποψη για τις πράξεις του Σνόουντεν, παρ' όλη τη δαιμονοποίηση: «Το 55% λέει πως ο Σνόουντεν ήταν πληροφοριοδότης που διέρρεε λεπτομέρειες για απόρρητα αμερικανικά προγράμματα που συλλέγουν τηλεφωνικά και διαδικτυακά δεδομένα... 34% λένε πως είναι προδότης». Και «η εικόνα του Σνόουντεν ως πληροφοριοδότη, παρά ως προδότη, υπερείχε μεταξύ σχεδόν κάθε ομάδας των συμμετεχόντων, ανά κόμμα, φύλλο, εισόδημα, μόρφωση και ηλικία».

Επιπλέον, η δημοσκόπηση έδειξε ότι σε ποσοστό 40%-45%, όσοι απάντησαν είπαν πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πέρα από τα επιτρεπτά όρια στον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Πρόκειται για αντιστροφή σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010, όταν σε παρόμοια μελέτη το 63% είπε ότι οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες δεν προχώρησαν τόσο όσο χρειαζόταν για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ από επιθέσεις, σε σύγκριση με το 25% που διαφωνούσε.

Ο αναλυτής της δημοσκοπικής εταιρείας Πίτερ Μπράουν παρείχε ορισμένες εντυπωσιακές εικόνες γι' αυτά τα ευρήματα:

«Η μαζική αλλαγή της κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες και τις κυβερνητικές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και τη δημόσια άποψη ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι περισσότερο πληροφοριοδότης παρά προδότης, συνιστούν τη δημόσια αντίδραση και το προφανές σοκ για το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση έφτασε στην προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικά τρομοκρατικά περιστατικά. Η ετυμηγορία ότι ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης τάσσεται ενάντια στη σχεδόν ενοποιημένη άποψη του πολιτικού κατεστημένου του έθνους».

Ως συνήθως, η αμερικανική κυβέρνηση, ο καθεστωτικός Τύπος και τα δύο πολιτικά κόμματα έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά ενωθεί ως προς τις απόψεις και τους στόχους τους σε αυτό το επεισόδιο. Ωστόσο, ο αμερικανικός λαός φαίνεται πως έχει φτάσει σε ένα αρκετά διαφορετικό συμπέρασμα από αυτό που προετοιμάστηκε και του δόθηκε προς κατανάλωση.

 

Οι επιπτώσεις στη Λατινική Αμερική

Καθώς ορισμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν δημοσιευθεί νέες ιστορίες για την NSA για κάποιο χρονικό διάστημα, η αντιπαράθεση σχετικά με τις αμερικανικές κατασκοπευτικές συσκευές στον πραγματικό κόσμο συνεχίζει να εντείνεται. Μετά την οργή στην Ευρώπη, οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση εκατομμυρίων Βραζιλιάνων από τη NSA έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα και την πολιτική τάξη της χώρας για αρκετές ημέρες, κάτι που έχει οδηγήσει στην έναρξη ερευνών τόσο σε ποινικό όσο και σε κοινοβουλευτικό (Κογκρέσο) επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, μαζί με τους δημοσιογράφους της "O Globo", Ρομπέρτο Καζ και Ζοζέ Κασάδο, δημοσίευσαν άλλο ένα άρθρο στη συγκεκριμένη εφημερίδα τη Δευτέρα, περιγράφοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής εκατομμυρίων e-mails και τηλεφωνικών κλήσεων εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Η αντίδραση κατά μήκος της ηπείρου είναι ίδια με αυτή που είδαμε στην Ευρώπη και, πιο συγκεκριμένα, στη Βραζιλία: Δείτε το άρθρο του Ρόιτερς με τίτλο «Τα λατινοαμερικάνικα έθνη εξοργίζονται για τις αιτιάσεις περί κατασκοπείας από την NSA» για λεπτομέρειες.

Συνειδητοποιούμε πως ορισμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει στα αμερικανικά σύνορα, αλλά -όπως δείχνουν τα γεγονότα- στην πραγματικότητα συνεχίζουν να δημοσιεύονται εξαιρετικά σημαντικά ρεπορτάζ σχετικά με τη NSA, τα οποία παρακινούν κάθε είδους συζήτηση, έρευνα και μεταρρύθμιση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις