Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Διεθνής Τύπος - Μαύρη εκτροπή η πλανητική παρακολούθηση / Ο παρακολουθήσας, του παρακολουθήσαντος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος - Μαύρη εκτροπή η πλανητική παρακολούθηση / Ο παρακολουθήσας, του παρακολουθήσαντος...

Συγκλονισμένος εδώ και αρκετό καιρό όλος ο κόσμος παρακολουθεί το σίριαλ των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για το τεράστιο πλανητικό δίκτυο παρακολούθησης στο όνομα της... ασφάλειάς μας. Όταν μάλιστα στο γιγαντιαίο σκάνδαλο εμπλέκεται πρωτίστως η... διαβόητη NSA (National Security Agency - Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ), τότε είναι εύκολα αντιληπτό το εύφλεκτο θέμα που προέκυψε και προκάλεσε το διπλωματικό - κατασκοπευτικό γεγονός της χρονιάς (και όχι μόνο).

Βέβαια, θα μου πείτε, τόσα χρόνια δεν "ξέραμε", δεν "καταλαβαίναμε" ότι γιγαντώνονται τα δίκτυα παρακολούθησης τόσο σε κάθε χώρα όσο και διεθνώς, ιδιαίτερα στο όνομα της αντιμετώπισης της... τρομοκρατικής απειλής; Τόσο εύκολα "ξεχάσαμε" τις αποκαλύψεις για το πανίσχυρο δίκτυο παρακολούθησης Έσελον, που καλύπτει ως "ομπρέλα" ολόκληρη την υδρόγειο; Από το Έσελον λοιπόν (πάλι με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν) φτάσαμε τώρα στις εκρηκτικές αποκαλύψεις που έκανε ο τριαντάχρονος Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν και προκάλεσε "σεισμό". Όταν μάλιστα ο Σνόουντεν ήταν πράκτορας της NSA και τώρα "τά 'δωσε" όλα στους συναδέλφους της εφημερίδας Guardian, ο σάλος ήταν εκκωφαντικός.

Το ουσιαστικό "νέο" της υπόθεσης των αποκαλύψεων ήταν η... τεκμηρίωσή τους με ντοκουμέντα top secret της ίδιας της NSA που αποδεικνύουν ότι οι παρακολουθήσεις ήταν γενικευμένες και... ολοκληρωτικές! Όπως έγραψε ο Τζέιμς Μπάμφορντ, ο ειδικός για την NSA, "παρά τις επίσημες διαψεύσεις, τα ντοκουμέντα παρουσιάζουν αναλυτικά και λεπτομερειακά μια τεράστια επιχείρηση, με στόχο να καταγράψει κάθε τηλεφώνημα, κάθε μέρα και ώρα -τρισεκατομμύρια ατομικών στοιχείων- καθώς και μια άλλη επιχείρηση (η λεγόμενη Prism) για να συγκεντρώνονται όλες οι επικοινωνίες με το Internet (από τους γίγαντες Google, Microsoft, Apple, Yahoo κ.ά.)!

Αυτή είναι η μεγάλη πρωτιά του Σνόουντεν: για πρώτη φορά ένα πρώην μέλος της NSA έδωσε στη δημοσιότητα τέτοια καυτά στοιχεία που μας παρουσίασαν η Guardian και η Washington Post (γι' αυτό και τα μεγάλα "νεύρα" των ΗΠΑ). Για τη CIA είχαμε ήδη πολλές αποκαλύψεις και δημοσιεύματα, αλλά για τη διαβόητη NSA ήταν η πρώτη φορά που τεκμηριωμένα μάθαμε τόσα πολλά! Μάλιστα, δημόσια πληροφορηθήκαμε ότι υπό παρακολούθηση ήταν όλες οι θεσμικές αντιπροσωπείες και τα όργανα της Ευρωένωσης! Το ίδιο το Βερολίνο "μασημένα" παραδέχτηκε "συνεργασία" με την NSA σε μια προσπάθεια να "εξηγήσει" τα ανεξήγητα και να διορθώσει την τρωθείσα εικόνα "ισχύος".

Το πόσο ενόχλησε ο Σνόουντεν φαίνεται από το κυνηγητό που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και το γεγονός ότι ακόμα ψάχνει χώρα που θα του δώσει άσυλο. Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των αποκαλύψεων από τα WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ (που ακόμη παραμένει "φιλοξενούμενος" σε πρεσβεία στο Λονδίνο!), αλλά και οι αποκαλύψεις του 25χρονου Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που διέρρευσε στα WikiLeaks έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για βαρβαρότητες, εγκλήματα και θηριωδίες του αμερικανικού στρατού στο κατεχόμενο Ιράκ. Για πρώτη φορά οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν μηνύσεις εις βάρος της NSA, του FBI και εταιρειών που βοηθούσαν στις παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες και αποτυπώνουν την έντονη οργή οργανώσεων, κινημάτων, φορέων, πολιτών για την ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων τους και την εγκαθίδρυση ενός σκοτεινού διεθνούς οργουελικού δικτύου. Όταν τα δικαιώματα των πολιτών ποδοπατούνται άγρια και χωρίς καμία "αναστολή", τότε η δημοκρατία είναι δέσμια κέντρων και μεταλλάσσεται επικίνδυνα.

Είναι δική μας υπόθεση, υπόθεση των πολιτών, της δικαιοσύνης, των όποιων δημοκρατικών θεσμών να προστατεύσουμε, να υπερασπίσουμε τα συνταγματικά, δημοκρατικά δικαιώματά μας και να εμποδίσουμε τον κόσμο να καταντήσει οργουελική φάρμα ζώων και "ιθαγενών"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL