Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Scanner / Η Γερμανία και οι κανόνες για τους άλλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / Η Γερμανία και οι κανόνες για τους άλλους

Της Νίκης Θεσσαλού

Μέχρι πολύ πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση ένιωθε αδύναμη και αδικημένη. Τι να κάνει, άλλωστε; Μπορεί να είναι "απαράδεκτο", όπως ξεκάθαρα είχε πει πριν από δύο χρόνια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, "φίλοι να υποκλέπτουν τις συνομιλίες φίλων", αλλά πώς να τα βάλεις με τον Μεγάλο Αδελφό από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Εκείνο το καλοκαίρι του 2013 όλο το Βερολίνο ήταν στο πόδι μετά την αποκάλυψη ότι η NSA, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα στο συμμαχικό της στρατόπεδο, ακόμη και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου.

Τον περσινό χειμώνα ήρθε η επόμενη αποκάλυψη να εξαγριώσει -ή έτσι φάνηκε- τη γερμανική κυβέρνηση. Η δική της μυστική υπηρεσία, η BND, έκανε επίσης παρακολουθήσεις κατ' εντολήν των Αμερικανών, υποτίθεται εν αγνοία της καγκελαρίας. Εξεταστικές επιτροπές και κόντρα εξεταστικές επιτροπές έγιναν, αλλά η υπόθεση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Όμως μερικές μέρες νωρίτερα έσκασε μια ακόμη αποκάλυψη, από τις σελίδες του γερμανικού περιοδικού "Spiegel", που εμφανίζει τη γερμανική κυβέρνηση να υποκρίνεται. Τα όσα -κατά δήλωση της Μέρκελ- "απαράδεκτα" της έκαναν οι Αμερικανοί τα έκανε κι αυτή με τη σειρά της σε άλλους φίλους και συμμάχους. Παρακολουθούσε τα τηλέφωνα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των πρεσβειών πολλών συμμαχικών χωρών στο Βερολίνο, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αλλά και των Αμερικανών "φίλων", ακόμη και του Βατικανού.

Παρακολουθούσε επίσης τις τηλεπικοινωνίες μεγάλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Oxfam ή η Care International, καθώς και του Ερυθρού Σταυρού. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου, παρακολουθούσε κι έναν Γερμανό διπλωμάτη -το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει ρητώς την παρακολούθηση Γερμανών πολιτών- καθώς και το γαλλικό (!) υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Λοράν Φαμπιούς προσωπικά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την UNICEF, το FBI και πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Τελικά τι έχει απομείνει από την ηθική υπεροχή που πουλούσε πρώτα απ' όλα στον εαυτό της και στη συνέχεια σε όλο τον έξω κόσμο η Γερμανία του 21ου αιώνα;

"Τηρήστε τους κανόνες", ήταν πάντοτε η... προτροπή της σε εταίρους και μη, άλλοτε σε υψηλούς τόνους -π.χ. προς την Ελλάδα, συνήθως διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, άλλοτε σε πιο χαμηλούς -π.χ. στο ταξίδι της Μέρκελ στην Ουάσινγκτον, όταν πολύ... προσεκτικά είχε θέσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Μόνο που η τήρηση των κανόνων είναι αίτημα ή απαίτηση προς τους άλλους. Με την ταυτόχρονη βεβαιότητα ότι "κοιτάξτε, εμείς τα κάνουμε όλα σωστά, ακολουθήστε το παράδειγμά μας". Μια βεβαιότητα που καταρρέει με τις αποκαλύψεις κατά ριπάς - τις οποίες είτε κάνουν είτε προβάλλουν προς τιμήν τους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Απάτες ολκής έκανε η ναυαρχίδα των γερμανικών τραπεζών, η Deutsche Bank, σε σημείο ώστε να παραδέχεται η νέα ηγεσία της ότι θα περάσουν χρόνια για να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Απάτες ολκής έκανε η ναυαρχίδα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η Volkswagen, για να καλύψει ότι απέτυχε οικτρά να σταθεί στο ύψος της περίφημης γερμανικής μηχανικής δεξιοτεχνίας.

Σαφώς παραβιάζει εδώ και χρόνια η Γερμανία τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξισορρόπηση των πλεονασμάτων -που είναι τα ελλείμματα των άλλων, τα οποία καταγγέλλει-, πλην όμως δεν ιδρώνει το αυτί της στις παραινέσεις των Βρυξελλών.

Κερασάκι στην τούρτα των παραβιάσεων των κανόνων ήρθε τώρα και η δράση του BND, η "απαράδεκτη παρακολούθηση φίλων", αλλά από τη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL